Bankaların çağrı merkezlerinde karşılaşılan risklerin Fine Kinney risk analiz yöntemiyle değerlendirilmesi
Assessment of risks encountered in bank call centers using the Fine-Kinney risk analysis method
  1. Tez No: 999427
  2. Yazar: BÜNYAMİN GEMİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECDET KARAKOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel bankacılık, Kamu bankaları, İş güvenliği, İş sağlığı ve güvenliği, Retail banking, Public banks, Work safety, Occupational health and safety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, banka çağrı merkezlerinde çalışan personellerin maruz kaldığı iş sağlığı ve güvenliği riskleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmada, betimsel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmada, mevcut durumun ortaya çıkarılmasına ve risklerin düzenli ve sistemli bir şekilde incelenmesine odaklanılmıştır. Veriler, ilgili literatür kullanılarak toplanmıştır. Çalışma kapsamında, banka çağrı merkezlerinde çalışan personellerin karşılaştıkları fiziksel, ergonomik ve psikososyal risk türleri belirlenmiştir. Belirlenen risklerin değerlendirilmesi için Fine Kinney risk analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemin kullanılması her bir risk için olasılık, şiddet ve sıklığın ayrı ayrı değerlendirilmesini ve sayısal puanlar elde edilmesini sağlamıştır. Elde edilen puanlar çarpılarak her risk için bir risk skoru hesaplanmıştır. Risk skorları kullanılarak risk düzeyleri sınıflandırılmıştır. Araştırma sonucunda, bazı risklerin diğerlerine göre daha yüksek öncelik taşıdığı belirlenmiştir. Özellikle ergonomik düzen eksikliği ve uzun süreli bilgisayar kullanımına bağlı fiziksel etkilerin ön plana çıktığı tespit edilmiştir. İş yükü, yoğun çalışma temposu ve vardiyalı çalışma düzenine bağlı psikososyal risklerin de önemli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, çağrı merkezlerinde iş sağlığı ve güvenliği risklerinin literatüre dayalı ve sistematik bir yöntemle değerlendirilmesine katkı sağlamaktadır. Elde edilen veriler, risklerin öncelik sırasına göre değerlendirilmesine ve uygun önleyici ve iyileştirici tedbirlerin planlanmasına destek sunacaktır. Çalışma ayrıca benzer alanlarda yapılacak araştırmalar için yol gösterici nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines and evaluates the occupational health and safety risks faced by personnel working in bank call centers. A descriptive research design was used in the study. The focus was on revealing the current situation and systematically examining the risks. Data was collected using relevant literature. The study identified the types of physical, ergonomic, and psychosocial risks encountered by personnel working in bank call centers. The Fine-Kinney risk analysis method was used to evaluate these risks. This method allowed for the separate evaluation of probability, severity, and frequency for each risk, and the generation of numerical scores. These scores were multiplied to calculate a risk score for each risk. Risk levels were classified using these risk scores. The research results showed that some risks carried higher priority than others. In particular, physical effects related to lack of ergonomic arrangement and prolonged computer use were found to be prominent. Psychosocial risks related to workload, intense work pace, and shift work were also determined to be significant. This study contributes to the evaluation of occupational health and safety risks in call centers using a literature-based and systematic method. The data obtained will support the prioritization of risks and the planning of appropriate preventive and remedial measures. The study also serves as a guide for research in similar fields.