Sağlık çalışanlarında özel sağlık sigorta algısı ve sağlık harcamalarına etkisi: Bir kamu hastanesi örneği
Perception of private health insurance among healthcare workers and its impact on healthcare expenditures: An example of a public hospital
- Tez No: 999467
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Sigortacılık, Healthcare Management, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Özel sağlık sigortası, Private health insurance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kamu hastanesinde çalışan sağlık çalışanlarının özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilgilerini ölçmek ve sağlık harcamalarına olan etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul'da bir kamu hastanesi oluşturmaktadır. Araştırmaya gönüllü olarak katılan 398 sağlık çalışanı ise çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan ölçeklerden yararlanarak oluşturulan anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Analiz içerinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Ki-Kare testi uygulanmıştır. Araştırma bulguları, özel sağlık sigortasına sahip olan ve yaptırmayı düşünen sağlık çalışanlarının algı düzeylerinin anlamlı biçimde daha yüksek olduğunu ve özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası için bireysel sağlık harcaması yapmaya istekli olduğunu göstermektedir. Mesleki anlamda algı düzeylerinde de anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası konusunda sağlık personellerinin bilincinin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir. Bununla birlikte sigortalar hakkında güvenilir kaynaklar tarafından doğru bilgi aktarımının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to assess the level of knowledge of healthcare workers employed in a public hospital regarding private health insurance and complementary health insurance, and to examine their impact on healthcare expenditures. The research data were collected using a questionnaire method. The population of the study consisted of a public hospital located in Istanbul, and the sample comprised 398 healthcare workers who voluntarily participated in the research. The questionnaire was developed based on scales whose validity and reliability had been previously established. The collected data were analyzed using the SPSS software package. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Chi-square test were applied in the analysis. The findings indicate that healthcare workers who have private health insurance or intend to obtain it have significantly higher perception levels and are more willing to make individual healthcare expenditures for private and complementary health insurance. A statistically significant difference was also found in perception levels according to professional characteristics. Based on the results obtained, it is recommended to implement initiatives aimed at increasing healthcare workers' awareness of private and complementary health insurance. Additionally, the provision of accurate information by reliable sources regarding insurance products is suggested.