Türkiye'de sektörler arası yeşil lojistik ve finansal sürdürülebilirlik dinamikleri: ESG ve karbon performansı üzerine bir değerlendirme
Cross-sectoral green logistics and financial sustainability dynamics in Turkey: An evaluation on ESG and carbon performance
  1. Tez No: 999485
  2. Yazar: AHMET KIZKAPAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN ONUR VİGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil finans, Yeşil lojistik, Green finance, Green logistic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yeşil lojistik uygulamaları, çevresel-sosyal-yönetişim (ESG) performansı, karbon emisyonları ve finansal sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiyi sektörler arası bir perspektifle incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 2015-2023 dönemini kapsayan panel veri seti kullanılarak otomotiv, tekstil, kimya, gıda, çimento ve elektronik sektörleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada trend analizi, korelasyon analizi, çoklu regresyon, panel veri modelleri, Granger nedensellik testi ve K-means kümeleme yöntemleri uygulanmıştır. Bulgular, yeşil lojistik uygulamalarının ESG performansını pozitif yönde etkilediğini, ESG performansının finansal sürdürülebilirlik üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ve karbon emisyonları ile lojistik maliyetlerin bu ilişkide aracı rol oynadığını ortaya koymaktadır. Sektörler arası karşılaştırmalı analizler, sürdürülebilirlik-finans ilişkisinin sektöre özgü dinamikler gösterdiğini ve enerji yoğun sektörlerde bu etkinin daha belirgin olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları, işletmelerin sürdürülebilirlik stratejilerinin geliştirilmesine ve politika yapıcıların çevresel düzenlemelerinin etkinliğinin değerlendirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between green logistics practices, environmental-social-governance (ESG) performance, carbon emissions, and financial sustainability in Turkey from a cross-sectoral perspective. The research was conducted on the automotive, textile, chemical, food, cement, and electronics sectors using a panel data set covering the 2015-2023 period. Trend analysis, correlation analysis, multiple regression, panel data models, Granger causality test, and K-means clustering methods were applied in the study. The findings reveal that green logistics practices positively affect ESG performance, ESG performance has a significant effect on financial sustainability, and carbon emissions and logistics costs play a mediating role in this relationship. Cross-sector comparative analyses showed that the sustainabilityfinance relationship exhibits sector-specific dynamics and this effect is more pronounced in energy-intensive sectors. The research results contribute to the development of sustainability strategies for businesses and the evaluation of the effectiveness of environmental regulations for policymakers.