Understanding volatility dynamics: The impact of regulatory changes, real estate investment trusts, and macroeconomic indicators
Volatilite dinamiklerini anlamak: Düzenleyici değişiklikler, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve makroekonomik göstergelerin etkisi
- Tez No: 999570
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI TOGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Finans, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Endeksi, Getiri, Risk, Volatilite, Finance, Real Estate Investment Trusts Index, Return, Risk
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
Özet
Bu tez; S&P 500, ABD Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO'lar) ve Borsa İstanbul'u (BIST) içeren çeşitli finansal piyasa endekslerindeki volatilite değişimleri, risk primleri ve elde tutma dönemi getirileri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Birinci bölüm, onlarca yılı kapsayan bir örneklem üzerinde günlük S&P endeks getirilerini kullanmakta ve volatilitedeki değişimleri belirlemek için parametrik olmayan hareketli varyans metodolojisinden yararlanmaktadır. Geleneksel parametrik modellerin kademeli volatilite dinamiklerini yakalamada etkili olmasına rağmen, parametrik olmayan yaklaşımın ayrık kırılmaları tespit ederek farklı kalıpları ortaya çıkardığı bulunmuştur. İkinci bölüm bu çerçeveyi, GYO'ların kurumsal açıdan önem kazandığı ve portföy çeşitlendirmesi ile risk tahsisi araçları olarak yaygınlaştığı ABD gayrimenkul piyasasına taşımaktadır. Aynı volatilite kaymasına dayanan bulgular, GYO piyasasının volatilite dinamiklerine özellikle duyarlı olduğunu göstermektedir; bu durum, GYO'ların hem finansal hem de reel bir varlık olarak çok boyutlu özelliklerinin bir göstergesidir. Üçüncü bölüm, BIST'teki gerçekleşen volatilitenin analizine ve bunun en önemli makroekonomik değişkenlerle ilişkisine ayrılmıştır. Yüksek frekanslı veriler, daha sonra işlem hacmi, getiriler ve makroekonomik göstergelerle ilişkili olarak incelenen gerçekleşmiş oynaklık ölçümlerini oluşturmak için kullanılabilir. Bu tezi ana bir sentezle özetlemek gerekirse, oynaklık hem sistemik riski hem de uyarlanabilir davranışı yansıtır. Düzenlemeler, yatırımcı davranışları ve makroekonomik koşullar bu süreci şekillendirmek için etkileşim halindedir. Genellikle, volatilite dinamikleri ve risk getiri ilişkileri bu bağlama duyarlıdır ve piyasalar ile varlık sınıfları arasında farklı yorumlanmalıdır. Bulgular; volatilitenin bir finansal istikrar belirleyicisi olarak dikkate alınmasının önemini, tüm varlık sınıflarının heterojen etkilerini ve yatırımcılar, politika yapıcılar ve gelecekteki araştırmalar için çıkarımlarını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The dissertation examines the correlation between volatility changes, risk premia, and holding period returns in various financial markets indices which include the S&P 500, US Real Estate Investment Trusts (REITs), and the Borsa Istanbul (BIST). The first chapter uses daily S&P index returns on a multi-decade sample and uses non-parametric moving variance) methodology to identify changes in volatility. It is found that although the traditional parametric models are effective in capturing the gradual volatility dynamics, the non-parametric approach detects discrete breaks, revealing other patterns. The second chapter then transfers the framework to the US real estate market in the which REITs became more institutionally important and widely used as portfolio diversification and risk allocation tools. Based on the same volatility-shift, the findings indicate that the REIT market is particularly sensitive to the volatility dynamics, which are indicative of its multidimensional characteristics as a financial and a real asset. Chapter 3 is dedicated to the analysis of realized volatility in BIST and its association with the most important macroeconomic variables. The high-frequency data can be used to build realized volatility measures that are subsequently examined relative to trading volume, returns, and macroeconomic indicators. To conclude this thesis in a main synthesis, volatility reflects both systemic risk and adaptive behavior. Regulations, investor behaviors and macroeconomic conditions interact to shape this process. Overall, volatility dynamics and risk-return relations are context sensitive, and they should be interpreted differently across markets and asset classes. The findings underscore the significance of volatility being considered as a financial stability determinant, the heterogeneous effects of all asset classes, and implications to investors, policymakers and research in the future.