Konaklama işletmelerinde iş biçimlendirme ve iş anlamlılığı: Otel çalışanlarına yönelik bir inceleme
Job crafting and work meaningfulness in hospitality enterprises: An empirical study on hotel employees
  1. Tez No: 999593
  2. Yazar: AYSAN SHAKOURZADEH NOBARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE GÜLNİHAL GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş biçimlendirme, iş anlamlılığı, konaklama işletmeleri, otel çalışanların, Ab initio, Abacı, Necati, İş kaynakları, İş talepleri ve kaynakları, Job crafting, work meaningfulness, accommodation establishments, hotel employees, Ab initio, Abacı, Necati, Job resources, Job demands and resources
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE İŞ BİÇİMLENDİRME VE İŞ ANLAMLILIĞI: OTEL ÇALIŞANLARINA YÖNELİK BİR İNCELEME Bu araştırmanın amacı, konaklama işletmelerinde çalışan otel personelinin sergilediği iş biçimlendirme davranışları ile iş anlamlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, İstanbul'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde farklı departmanlarda görev yapan 214 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yaklaşımının benimsendiği çalışmada veriler, çevrim içi ve yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler, IBM SPSS Statistics 27 paket programı kullanılarak analiz edilmiş; analiz sürecinde korelasyon ve regresyon analizleri ile alt boyutlar düzeyinde karşılaştırmalı analizlerden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, otel çalışanlarının iş biçimlendirme düzeyleri ile iş anlamlılığı algıları arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunduğunu ortaya koymuştur. Alt boyutlar düzeyinde gerçekleştirilen analizler, sosyal iş kaynaklarını artırmaya ve engelleyici iş taleplerini azaltmaya yönelik iş biçimlendirme davranışlarının iş anlamlılığının belirli boyutlarıyla anlamlı ilişkiler ve etkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Buna karşılık, zorlayıcı iş taleplerini artırmaya yönelik davranışların, iş anlamlılığının yüksek motivasyon boyutu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Bu araştırma, iş biçimlendirme davranışlarının iş anlamlılığı üzerindeki etkisini genel bir ilişki düzeyinde ele almakla sınırlı kalmayıp, söz konusu davranışları yapısal, sosyal ve iş talebi boyutları temelinde ayrıştırarak incelemesi bakımından konaklama sektörü literatürüne özgün bir katkı sunmaktadır. Bulgular, otelcilik bağlamında her iş biçimlendirme davranışının anlam üretici nitelik taşımadığını, özellikle sosyal iş kaynaklarını güçlendirmeye ve engelleyici iş taleplerini azaltmaya yönelik davranışların iş anlamlılığı desteklediğini nicel verilerle ortaya koymuştur. Bu yönüyle çalışma, beş yıldızlı otel çalışanları örnekleminde iş biçimlendirme–iş anlamlılığı ilişkisine dair alt boyut temelli ampirik kanıtlar sunarak, konaklama sektöründe sınırlı sayıda bulunan nicel araştırmaları derinleştirici ve ayırt edici bir katkı sağlamaktadır. Elde edilen sonuçların, konaklama işletmelerinde insan kaynakları uygulamalarının daha hedefli ve iş anlamlılığını destekleyici biçimde tasarlanmasına yönelik uygulamaya dönük somut girdiler sunduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Job Crafting and Work Meaningfulness in Hospitality Enterprises: An Empirical Study on Hotel Employees The aim of this study is to examine the relationship between job crafting behaviors exhibited by hotel employees working in accommodation establishments and their perceptions of work meaningfulness. The research was conducted with 214 employees working in different departments of five-star hotels operating in Istanbul. Adopting a quantitative research approach, data were collected through online and face-to-face survey methods. The collected data were analyzed using IBM SPSS Statistics 27, and correlation and regression analyses as well as comparative analyses at the sub-dimension level were employed. The findings of the study reveal a statistically significant and positive relationship between hotel employees' job crafting levels and their perceptions of work meaningfulness. Analyses conducted at the sub-dimension level indicate that job crafting behaviors aimed at increasing social job resources and reducing hindering job demands demonstrate significant relationships and effects on certain dimensions of work meaningfulness. In contrast, behaviors directed toward increasing challenging job demands were found to have no statistically significant effect on the high motivation dimension of work meaningfulness. This study makes an original contribution to the accommodation sector literature by examining the effects of job crafting behaviors on work meaningfulness not only at a general level but also by differentiating these behaviors across structural, social, and job demand dimensions. The findings provide quantitative evidence that not all job crafting behaviors are inherently meaning-enhancing in the hotel context, while highlighting that behaviors focused on strengthening social job resources and reducing hindering job demands play a more decisive role in fostering perceptions of meaningful work. In this respect, the study contributes to the hospitality literature by offering sub-dimension-based empirical evidence on the relationship between job crafting and work meaningfulness using a sample of five-star hotel employees, thereby extending the limited body of quantitative research in this field. Furthermore, the results offer practical implications for the development of more targeted human resource practices aimed at supporting work meaningfulness in accommodation establishments.