Lise öğrencisi ergenlerin internet bağımlılığı ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between internet addiction and life satisfaction of high school adolescents
- Tez No: 999613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, yaşam doyumu, ergen, lise öğrencileri, dijital teknoloji kullanımı, Internet addiction, life satisfaction, adolescents, high school students, digital technology use
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencisi ergenlerin, internet bağımlılığı ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve internet bağımlılığı ile yaşam doyum düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre nasıl değiştiğini ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, ilişkisel tarama deseni ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 2024-2025 öğretim yılında Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan beş farklı lisede öğrenimine devam eden 386 lise öğrencisi ergen oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Sosyodemografik Bilgi Formu, İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği olmak üzere toplam üç bölümden oluşan online bir form kullanılmıştır. Verilerin analizinde fark testleri açısından Bağımsız Gruplar t Testi ve ANOVA ile bunların non-parametrik alternatifleri, Pearson Korelasyon Analizi ve Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları lise öğrencilerinin büyük çoğunluğunun (%84) internet bağımlılığı açısından risk altında olduğunu ve bu durumun yaşam doyumlarını olumsuz etkilediğini göstermektedir. Üst sınıflarda öğrenim gören, uzun süre akıllı telefon kullanan, düşük akademik başarıya ve zayıf sosyal ilişkilere sahip olan, yaşam ve beden memnuniyeti algıları düşük olan ve ilgisiz ebeveyn tutumuyla karşılaşan ergenlerin daha yüksek internet bağımlılığı riski taşıdığı belirlenmiştir. Özellikle yoksunluk belirtilerinin yaşam doyumunu en güçlü şekilde etkilemesi, psikolojik bağımlılık belirtilerine odaklanan psikolojik desteklerin önemini vurgulamaktadır. Bu bulgular ışığında, risk grubundaki öğrencilerin erken tespiti için tarama sistemlerinin geliştirilmesi ve özellikle üst sınıf öğrencilerine yönelik sınav kaygısı ve gelecek planlaması konularında destek hizmetlerinin sunulması önerilmektedir. Ayrıca, cinsiyete özgü koruyucu programların geliştirilmesi ve ebeveyn tutumlarını iyileştirmeye yönelik aile danışmanlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir. Ocak 2026, 123 sayfa.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between internet addiction and life satisfaction levels among adolescent high school students, and to determine how internet addiction and life satisfaction vary according to various variables. The study employed a quantitative research approach and was conducted using a relational survey design. The sample of the study consisted of 386 adolescent high school students attending five different high schools in the Gebze district of Kocaeli during the 2024–2025 academic year. Data were collected through an online form consisting of three sections: a Sociodemographic Information Form, the Internet Addiction Scale, and the Life Satisfaction Scale. In the analysis of the data, Independent Samples t-tests and ANOVA, along with their non-parametric alternatives, Pearson correlation analysis, and hierarchical regression analysis were utilized. The findings indicate that a large majority of high school students (84%) are at risk of internet addiction, and that this condition negatively affects their life satisfaction. It was determined that adolescents who are in upper grade levels, use smartphones for extended periods, have low academic achievement and weak social relationships, report low levels of life and body satisfaction, and experience indifferent parental attitudes are at a higher risk of internet addiction. Notably, the finding that withdrawal symptoms have the strongest impact on life satisfaction highlights the importance of psychological interventions that focus on psychological dependence symptoms. In light of these findings, it is recommended that screening systems be developed for the early identification of students in risk groups, and that support services focusing on exam anxiety and future planning be provided, particularly for upper-grade students. Additionally, the development of gender-specific preventive programs and the expansion of family counseling services aimed at improving parental attitudes are recommended.January 2021, 123 pages.