Avrupa Birliği'nde göçün güvenlikleştirilmesinin Türkiye'nin göç uygulamalarına yansıması
The reflection of the securitization of migration in the European Union on Türkiye's migration practices
- Tez No: 999638
- Danışmanlar: PROF. DR. HAZAL ILGIN BAHÇECİ BAŞARMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Güvenlikleştirme, European Union, Securitization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde göç olgusu, yalnızca ekonomik nedenlerle açıklanamayacak ölçüde çok boyutlu bir nitelik kazanmış ve güvenlik anlayışındaki dönüşümle birlikte Avrupa Birliği'nde (AB) giderek artan biçimde güvenlik eksenli bir politika alanı olarak ele alınmaya başlanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı AB çerçevesinde göç olgusunun nasıl güvenlikleştirildiğini ortaya koymak ve bu güvenlik temelli yaklaşımın Türkiye'nin göç politikalarına yansımalarını analiz etmektir. Çalışmada, AB'nin göç politikalarının tarihsel gelişimi incelenerek göçün hangi aşamalar ve araçlar vasıtasıyla bir güvenlik tehdidi olarak inşa edildiği, Kopenhag Okulu'nun güvenlikleştirme teorisi temelinde ele alınmıştır. Bununla birlikte, Paris Okulu'nun pratik ve kurumsal boyuta odaklanan tamamlayıcı yaklaşımından da yararlanılmıştır. Göçün söylemsel ve kurumsal düzeyde iç güvenlik, kültürel kimlik ve refah devleti bağlamında nasıl bir tehdit algısına dönüştürüldüğü incelenmiştir. Maastricht ve Amsterdam Antlaşmaları sonrasında aşamalı olarak AB düzeyinde kurumsallaşan göç politikalarının, vize uygulamaları, entegre sınır yönetimi, düzensiz göçle mücadele, ortak iltica rejimi ve geri kabul anlaşmaları üzerinden güvenlik eksenli bir yapıya büründüğü ortaya konulmuştur. Bu arka planda, AB'nin göç politikalarının Türkiye'nin göç yönetimi üzerindeki yansımaları analiz edilmiştir. Türkiye'nin AB'ye adaylık süreci kapsamında göç alanında gerçekleştirdiği yasal ve kurumsal düzenlemeler ele alınmış; 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde oluşturulan kurumsal yapı, vize politikaları, entegre sınır yönetimi ve geri kabul anlaşmaları güvenlikleştirme bağlamında incelenmiştir. Bu kapsamda ulaşılan temel sonuç; Türkiye'nin göç politikaları alanında, AB müktesebatına uyum sürecinin getirdiği hukuki ve kurumsal düzenlemeler bakımından AB norm ve kurumsal yapılanmasından etkilendiği; ancak göçü kategorik bir güvenlik sorunu olarak ele almayan ve güvenlik ile insan hakları arasında denge gözeten özgün bir göç yönetim modeli geliştirdiği yönündedir.
Özet (Çeviri)
In the post-Cold War era, the phenomenon of migration has acquired a multidimensional character that cannot be explained solely by economic reasons and together with the transformation in the understanding of security, it has increasingly begun to be addressed as a security-oriented policy area within the European Union (EU). In this context, the main objective of this study is to reveal how the phenomenon of migration has been securitized within the EU framework and to analyze the reflections of this security-oriented approach on Türkiye's migration policies. In this study, the stages and instruments through which migration has been constructed as a security threat are addressed through an examination of the historical development of the EU's migration policies, on the basis of the securitization theory of the Copenhagen School. At the same time, the study also benefits from the complementary approach of the Paris School, which focuses on the practical and institutional dimensions. The study investigates how migration has been transformed into a perception of threat at the discursive and institutional levels within the contexts of internal security, cultural identity and the welfare state. The study demonstrates that, following the Maastricht and Amsterdam Treaties, migration policies institutionalized at the EU level have gradually taken on a security-oriented structure through visa regulations, integrated border management, the fight against irregular migration, the common asylum regime and readmission agreements. Against this background, the reflections of the EU's migration policies on Türkiye's migration management are analyzed. Within the scope of Türkiye's EU candidacy process, the legal and institutional regulations implemented in the field of migration are examined; the institutional structure established under Law No. 6458 on Foreigners and International Protection, visa policies, integrated border management and readmission agreements are analyzed within the framework of securitization. In this context, the main conclusion reached is that Türkiye's migration policies have been influenced by EU norms and institutional structures in terms of the legal and institutional regulations introduced by the process of aligning with the EU acquis; however, it has developed a distinctive migration management model that does not treat migration as a categorical security issue and seeks to maintain a balance between security and human rights.