Kurumlarda ilkyardım gönüllülüğü, eğitim katılımı ve psikososyal destek süreçlerinin iş sağlığı ve güvenliği kültürüne etkisi: Karma yöntemle (nitel ve nicel) bir değerlendirme
The impact of first aid volunteering, training participation, and psychosocial support processes on occupational health and safety culture in organizations: A mixed-methods (qualitative and quantitative) evaluation
- Tez No: 999646
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: İlkyardım gönüllülüğü, iş sağlığı ve güvenliği kültürü, psikososyal destek, karma yöntem, eğitim katılımı, First aid volunteering, occupational health and safety culture, psychosocial support, mixed methods, training participation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kurumlarda ilkyardım gönüllülüğü, eğitim katılımı ve psikososyal destek süreçlerinin iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kültürüne etkisini karma yöntem yaklaşımıyla incelemektir. Güvenlik kültürü, yalnızca teknik önlemlerle değil, çalışanların gönüllü katılımı, eğitim süreçleri ve psikolojik dayanıklılığı ile şekillenen bütüncül bir yapıdır. Araştırma, İstanbul'da farklı sektörlerde faaliyet gösteren kurumlarda görev yapan ilkyardım gönüllüleri ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler ve 120 katılımcıdan elde edilen anket verilerine dayanmaktadır. Nitel veriler tematik analiz yöntemiyle, nicel veriler ise frekans ve yüzde dağılımları kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, gönüllülük motivasyonu, eğitim süreçlerinin etkililiği ve psikososyal destek uygulamalarının kurumsal yansımaları olmak üzere üç temel boyutta değerlendirilmiştir. Sonuçlar, gönüllü katılımın çalışanlarda aidiyet ve güvenlik bilincini artırdığını; uygulamalı ve sürdürülebilir eğitimlerin güvenli davranışların yerleşmesini desteklediğini göstermektedir. Ayrıca psikososyal destek uygulamalarının kriz sonrası iyileşme sürecine katkı sağladığı ve güvenlik kültürünün sürdürülebilirliğini güçlendirdiği belirlenmiştir. Bu çalışma, İSG kültürünün geliştirilmesinde fiziksel güvenliğin yanı sıra psikolojik ve sosyal güvenliğin de dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of first aid volunteering, training participation, and psychosocial support processes on occupational health and safety (OHS) culture using a mixed-methods approach. Safety culture is not shaped solely by technical precautions but also by voluntary employee participation, training processes, and psychological resilience within organizations. The research is based on semi-structured interviews conducted with volunteer first aiders working in various sectors in Istanbul, along with survey data obtained from 120 participants. Qualitative data were analyzed through thematic analysis, while quantitative data were evaluated using frequency and percentage distributions. The findings were examined under three main dimensions: motivation for volunteering, effectiveness of training processes, and institutional reflections of psychosocial support practices. Results indicate that voluntary participation enhances employees' sense of belonging and safety awareness, while practical and sustainable training supports the development of safe behaviors. Furthermore, psychosocial support practices contribute to post-crisis recovery and strengthen the sustainability of safety culture. This study highlights that the development of OHS culture requires consideration of not only physical safety but also psychological and social well-being.