İç mekân tasarımında ütopya fikrine iki ayrı yaklaşımın incelenmesi
An analysis of two distinct approaches to the idea of utopia in interior design
  1. Tez No: 999645
  2. Yazar: NEVZAT RUHİ ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Sanat Tarihi, Interior Design and Decoration, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat tarihi, İç mimari, Art history, Interior architecture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Ütopya fikri ve kavramı çağdaş dünyada bolca tartışılmıştır ve post-ütopya tartışmaları da oldukça yapılmıştır ve yapılmaktadır. Konu ile ilgili olarak ayrıca post-ütopik tartışmalar da mevcuttur. Ek olarak, tarih boyunca ütopya fikri ve mimarlık ile olan ilişkisi tartışılmış ve bu ilişki pek çok araştırma ile kaynakta gözlemlenebilmektedir. Ancak dikkate alınması gereken bir nokta, Ütopya fikrinin ve kavramının iç mekân tasarımını nasıl değiştirdiği (modern iç mekânlar hakkında yeni fikirlerin ortaya çıkışı algısı) hakkında çok az şey bilindiğidir. Bu araştırmanın amacı, iç mimarlıkta Ütopya fikrini ve kavramını dört farklı tasarımcının merceğinden incelemek ve iç mekânlarda Ütopya fikrinin yüzyıllar boyunca nasıl geliştiğine dair değişimi gözlemlemektir. Bunu başarı ile uygulamak için, mimar Étienne-Louis Boullée (1728-1799), tasarımcı Pierre Chareau (1883-1950), mimar Antonio Sant'Elia (1888-1916) ve ressam/ mimar/ sahne tasarımcısı Vladimir Yevgrafovic Tatlin (1885-1953) analiz edilmiş ve işleri, iç mimarlıkta ortaya çıkmakta olan bir ütopya fikri lensi üzerinden gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The idea and concept of utopia have been widely and thouroughly discussed in the contemporary world, and post-utopian debates have also emerged and significan research has been done regarding this. In relation to the subject, post-utopic discussions likewise exist. In addition, throughout history, the idea of utopia and its relationship with architecture have been examined and can be observed in numerous studies and sources. However, an important point to consider is that very little is known about how the idea and concept of utopia have transformed interior design — particularly in terms of the emergence of new ways of perceiving modern interiors. The aim of this research is to examine the idea and concept of utopia in interior architecture through the lens of four different designers and to observe how the notion of utopia in interior spaces has evolved across centuries. In order to successfully implement this, the works of the architect Étienne-Louis Boullée (1728–1799), the designer Pierre Chareau (1883–1950), the architect Antonio Sant'Elia (1888–1916), and the painter/architect/set designer Vladimir Yevgrafovich Tatlin (1885–1953) have been analyzed, and their works have been observed through the lens of an emerging idea of utopia in interior architecture.