Film kurgusunda dekupajın rolü
The role of decoupage in film editing
- Tez No: 999660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY NİŞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Film yapımcılığı, Kısa film, Film production, Short film
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Dekupaj, filmin birleştirilmek üzere planlara ayrılması işlemidir. Filmi oluşturacak parçaların tasarlanması ve birbirleriyle ilişkilerini belirlemesi bakımından film kurgusunda merkezi bir işleve sahiptir. Bu araştırmanın amacı, dekupajın film yapım sürecindeki işleyişini ve bu süreç aracılığıyla filmin biçimsel yapısının nasıl oluşturulduğunu ortaya koymaktır. Dekupaj, zamanla montaj, mizansen ya da çekim senaryosu gibi farklı terimlerle örtüşerek kavramsal olarak silikleşmiştir. Bu durum, yalnızca film üretim pratiklerini değil, filmlerin çözümlenmesine yönelik düşünme ve anlamlandırma biçimlerini de etkilemiştir. Bu bağlamda araştırma, kullanılan terminolojinin filmin doğasına ilişkin kavrayışı hem yansıtan hem de yeniden biçimlendiren bir çerçeve olduğu varsayımından hareket etmektedir. Bu çalışma, dekupajın film üretim sürecindeki rolünü örnek bir vaka üzerinden inceleyen ve analitik oto-etnografik yaklaşımdan yararlanan nitel bir durum çalışmasıdır. Veri toplama aracı olarak belge incelemesinden yararlanılmış ve veri analiz aracı olarak betimsel analiz kullanılmıştır. Mikromort adlı kısa kurmaca filmin üretim süreci örnek olay olarak ele alınmış; çekim senaryosu, dekupaj şemaları ve kurgu belgeleri analiz edilmiştir. Araştırmacı,“Tam Üye Araştırmacı”(CMR) olarak sürecin içinde de yer aldığı için, çalışma oto-etnografik bir nitelik taşımaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular, dekupajın film üretim sürecinde yalnızca çekim öncesine ait bir planlama aracı olmadığını, üretimin farklı aşamalarında yeniden şekillenen düşünsel ve yapısal bir süreç olarak işlediğini göstermektedir. Yapılan inceleme, dekupajın belge, eylem ve yapı olarak birbirine eklemlenen formlarda varlık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, dekupaj kararlarının bütçe ve üretim koşullarıyla doğrudan ilişkili olduğu ve bu etmenlerin planlanan dekupaj üzerinde belirleyici bir etki yarattığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Decoupage is the process of dividing a film into shots in order to be assembled. In this respect, it occupies a central position in film editing, as it involves the design of the elements that constitute the film and the determination of the relationships among them. The aim of this study is to examine how découpage functions within the film production process and how the film's formal structure is constructed through this process. Over time, decoupage has become conceptually blurred by overlapping with terms such as montage, mise-en-scène, or the shooting script. This situation has affected not only filmmaking practices but also the ways in which films are analyzed and interpreted. Within this framework, the study is based on the assumption that the terminology employed constitutes a framework that both reflects and reshapes the understanding of the nature of film. This study is a qualitative case study that examines the role of decoupage in the filmmaking process through an exemplary case and adopts an analytic autoethnographic approach. Document analysis was used as the data collection method, and descriptive analysis was employed as the data analysis method. The filmmaking process of the short fiction film Mikromort was selected as the case study; the shooting script, decoupage schemes, and editing documents were analyzed. Since the researcher is also directly involved in the process as a Complete Member Researcher (CMR), the study has an autoethnographic character. The findings of the study demonstrate that decoupage is not merely a pre-production planning tool, but rather a conceptual and structural process that is reshaped across different stages of filmmaking. The analysis reveals that decoupage exists in interrelated forms as document, action, and structure. Furthermore, it is observed that decoupage decisions are directly related to budgetary and production conditions, and that these factors have a determining effect on the planned decoupage.