Vitamin B12 eksikliği saptanan çocuklarda optik ve periferik sinir iletilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of optic and peripheral nerve conduction in children with vitamin B12 deficiency
  1. Tez No: 999700
  2. Yazar: TUBA YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin B12 eksikliği, görsel uyarılmış potansiyel, elektromiyografi, nöropati, Vitamin B12 deficiency, visual evoked potentials, electromyography, neuropathi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Yücel, Vitamin B12 Eksikliği Saptanan Çocuklarda Optik Ve Periferik Sinir İletilerinin Değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Vitamin B12 eksikliği, nöronal miyelinizasyon ve eritropoez gibi kritik süreçlerdeki rolü nedeniyle çoklu sistem etkilenimlerine yol açan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmanın amacı, pediatrik hastalarda replasman tedavisi öncesi ve sonrası dönemdeki hematolojik ve nörofizyolojik iyileşmeleri (görsel uyarılmış potansiyel (GUP) ve sinir ileti çalışmaları) değerlendirmektir. Çalışmaya yaşları 9 ila 18 arasında değişen, yaş ortalaması 176,8 ± 39,6 ay olan toplam 40 olgu dahil edilmiştir. Olguların 20'si kız ve 20'si erkek olup cinsiyet dağılımı eşittir. Yaş ve cinsiyet dağılımları benzer olup, B12 düzeylerine göre gruplar arasında demografik açıdan anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Olgular, serum vitamin B12 düzeylerine göre iki alt gruba ayrılmıştır (vitamin B12 < 200 pg/ml ve 200-300 pg/ml). Tedavi sonrası, olguların genelinde Hb, eritrosit sayısı (RBC) ve serum vitamin B12 düzeylerinde B12 < 200 pg/ml grubunda daha belirgin olmak üzere anlamlı artış (p < 0.05) saptanmıştır. Elektrofizyolojik değerlendirmede, tüm olgularda santral iletimi yansıtan GUP P100 latansında anlamlı düşüş (p=0.000) ve periferik motor latanslarda genel kısalma (p < 0.05) gözlenmiştir. Motor sinir ileti hızı ve amplitüdlerinde kaydedilen anlamlı artışlar (p < 0.05), özellikle vitamin B12 < 200 pg/ml grubunda yoğunlaşırken (median, ulnar ve peroneal sinirler), vitamin B12 200-300 pg/ml grubunda ise sural sinir duyu birleşik kas aksiyon potansiyeli (BKAP) amplitüdünde belirgin iyileşme izlenmiştir. F-dalga yanıtlarında ise anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Sonuç olarak, vitamin B12 replasman tedavisi hematolojik parametreleri düzeltirken, santral ve periferik sinir fonksiyonlarında parsiyel iyileşmeler sağlamıştır. Bulgularımız, çocukluk çağı vitamin B12 eksikliğinde klinik belirti olmaksızın elektrofizyolojik düzeyde nöropatik bulguların ortaya çıkabileceğini düşündürmekte ve subklinik nöropatinin erken tanısı ve takibi için elektrofizyolojik değerlendirmelerin kritik rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Yucel, Evaluation of Optic and Peripheral Nerve Conduction in Children with Vitamin B12 Deficiency, Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Medical Specialty Thesis, Eskisehir, 2025. Vitamin B12 deficiency is an important public health issue that affects multiple systems due to its critical role in neuronal myelination and erythropoiesis. The aim of this study was to evaluate hematological and neurophysiological improvements (visual evoked potentials and nerve conduction studies) in pediatric patients before and after replacement therapy. A total of 40 cases, aged 9 to 18 years (mean age 176.8 ± 39.6 months), were included. 20 of the cases were female and 20 were male, and the gender distribution is equal. Age and gender distributions were similar, and no significant demographic difference was observed between the groups according to B12 levels (p>0.05). The cases were divided into two subgroups according to serum vitamin B12 levels (<200 pg/ml and 200–300 pg/ml). After treatment, significant increases in hemoglobin (Hb), red blood cell count (RBC), and serum vitamin B12 levels were observed, especially in the <200 pg/ml group (p < 0.05). Electrophysiological evaluation revealed a significant decrease in the P100 latency of visual evoked potentials (p = 0.000) and a general shortening of peripheral motor latencies (p < 0.05) in all cases. Significant increases in motor nerve conduction velocity and CMAP amplitudes (p < 0.05) Significant increases (p < 0.05) were recorded in motor nerve conduction velocity and CMAP amplitudes, especially in the vitamin B12 < 200 pg/ml group (median, ulnar and peroneal nerves), while a significant improvement was observed in the sural nerve sensory CMAP amplitude in the vitamin B12 200-300 pg/ml group. No significant changes were observed in F-wave responses. In conclusion, vitamin B12 replacement therapy corrects hematological parameters and provides partial improvements in central and peripheral nerve functions. Our findings suggest that electrophysiological assessments for early diagnosis and follow-up of subclinical neuropathy in childhood vitamin B12 deficiency will play a critical role in preventing adverse effects on neurodevelopment.