Arterıa femoralıs varyasyonlarının multidedektör bilgisayarlı tomografi anjiografi yöntemi ile morfolojik incelenmesi
Morphological investigation with multidetector computed tomography angiography method of femoral artery variations.
- Tez No: 999703
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CUDİ TUNCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: A. femoralis (AF), a. profunda femoris (APF), a. circumflexa femoris medialis(ACFM), a. circumflexa femoris lateralis(ACFL), multi dedektörlü bilgisayarlı tomografi (MDBT), Femoral artery (FA), deep femoral artery (DFA), medial circumflex femoral artery (MCFA), lateral circumflex femoral artery (LCFA), MDCT
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Türkçe Özet Arteria Femoralis Varyasyonlarının Multidedektör Bilgisayarlı Tomografi Anjiografi Yöntemi ile Morfolojik İncelenmesi Öğrencinin Adı ve Soyadı: Bilal TURAN Danışmanı: Prof. Dr. M.Cudi TUNCER Anabilim Dalı: Anatomi Amaç: Bu çalışmanın amacı, arteria femoralis (AF), arteria profunda femoris (APF), arteria circumflexa femoris medialis (ACFM) ve arteria circumflexa femoris lateralis (ACFL)'in hem klinik hem de cerrahi uygulamalar için gerekli olan anatomisinin multi dedektör bilgisayarlı tomografi (MDBT) görüntülerine dayalı analizini yapmaktı. Bu kapsamda damar paternlerinin varyasyonlarını ve çeşitli morfometrik ölçümlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalı veri tabanından elde edilmiş retrospektif bir araştırmadır. 302'si (%75,5) erkek, 98'i (%24,5) kadın olmak üzere 400 bireyin sağ ve sol toplam 800 adet a. femoralis MBDT anjiografi görüntüleri incelenip çalışmaya dahil edildi. Çalışmadaki ölçümler uygun istatistiksel analizler yapılarak değerlendirildi. Bulgular: A. femoralis ve dallarının çok sayıda varyason tiplerine sahip olduğu bulundu. Çalışmada ACFM'in doğrudan AF'den (%24,87) ve APF ile ortak bir truncus şeklinde AF'den orjin aldığı varyasyon (%21,61) şekli en yüksek oranlarda tespit edildi. APF en çok a. femoralis'in posterolaterlinden orjin almaktaydı(%53). A. femoralis varyasyonlarının büyük çoğunluğunun unilateral yani tek taraflı olduğu belirlendi (%40,12).2 Sonuç: AF, APF, ACFM ve ACFL'nin önemli ve sık görülen varyasyonların bilinmesi, femoral bölgedeki invaziv ve non invaziv prosedürler sırasında bilinçli kararlar alınmasına yardımcı olacağı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Abstract Morphological Investigation with Multidetector Computed Tomography Angiography Method of Femoral Artery Variations. Student's Surname and Name: TURAN Bilal Adviser of Thesis: Prof. Dr. M. Cudi TUNCER Department: Medicine Anatomy Aim: This study aimed to analyze the anatomy of femoral artery (FA), deep femoral artery (DFA), medial circumflex femoral artery (MCFA), and lateral circumflex femoral artery (LCFA), which is necessary for both clinical and surgical applications, based on multidetector computed tomography images (MDCT). In this context, it was aimed to determine the variations of vessel patterns and various morphometric measurements. Materials and Methods: The study is a retrospective study obtained from the database of Dicle University Faculty of Medicine, Department of Radiology. A total of 800 femoral artery MDCT angiography images of 400 individuals, 302 (%75.5) male and 98 (%24.5) female, were examined and included in the study. The measurements in the study were evaluated by making appropriate statistical analyzes. Results: FA and its branches were found to have many types of variation. In the study, the type of variation in which the MCFA originated directly from the FA(%24,87) and the FA in the form of a common truncus with the DFA (%21,61) was detected at the highest rates. DFA mostly originated from the posterolateral of the FA (%53). Most of the FA variations were found to be unilateral (%40,12). Conclusion: It was concluded that knowing the important and common variations of FA, DFA, MCFA, LCFA will help make informed decisions during invasive and non invasive procedures in the femoral region.