Otizm yelpaze bozukluklarında bakım veren yükü, kendini damgalama ve ilişkili etmenler
Family burden, self-stigma, and related factors in caregivers of children with autism spectrum disorder
- Tez No: 999704
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psikiyatri, Psychology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Bakım Veren Yükü, Kendini Damgalama, Depresyon, Bakım verme yükü, Damgalama, Otistik çocuklar, Psikiyatri, Psikiyatrik hastalar, Psikiyatrik rehabilitasyon, Psikolojik ölçekler, Autism, Caregiver Burden, Self-Stigma, Depression, Stigmatization, Autistic children, Psychiatry, Psychiatric patients, Psychiatric rehabilitation, Psychological scales
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Otizm Yelpaze Bozukluklarında Bakım Veren Yükü, Kendini Damgalama ve ilişkili Etmenler Amaç: Araştırma; Otizm yelpaze bozukluğuna sahip bireylerin bakım verenlerinin bakım veren yükünün, kendini damgalama ve ilişkili etmenlerle nasıl etkilendiğini araştırmak ve aralarındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapıldı. Yöntem: DSM-5 tanı ölçütlerine göre Otizm Spektrum Bozukluk tanısı alan bireylere bakmakla yükümlü olan(anne, baba, kardeş, akraba) 96 bakım veren çalışmaya dâhil edildi. Onam formu alınan bakım verenlere Zarit Bakıcı Yük Ölçeği(ZBYÖ), Kendini Damgalama Ölçeği Aile Formu(KDÖA), Beck Depresyon Ölçeği(BDÖ) ve çalışmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Veri Formu uygulandı. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, Spearman Korelasyon analizi, Mann-Whitney U testi ve Linear Regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Bakım vericilerin ZBYÖ puan ortalaması orta-şiddeti düzeyde bulundu. OSB'li bireylerin fiziksel, cinsel şiddet varlığı ile iyileştirim hizmetlerine katılımının ZBYÖ ile arasında anlamlı ilişki saptandı. Ayrıca bakım verenlerin ruhsal hastalığı ve bakıma yardım alması ile ZBYÖ arasında da anlamlı ilişki vardı. Ölçekler arası ilişkiyi analiz ettiğimizde ZBYÖ ile KDÖ-A toplam puan güçlü düzeyde ve BDÖ arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki bulundu. Çalışmada ikili karşılaştırmalar sonucunda ZBYÖ puanı ile bağımsız değişkenleri lineer regresyon analizine aldığımızda KDÖ-A toplam puanı, BDÖ ve ruhsal hastalık varlığı ZBYÖ ile daha güçlü ilişki göstermekteydi Sonuç: Bakım verenlerdeki kendini damgalama, ruhsal hastalık ve depresyon bakım verme yükünü artıran etkenler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Family Burden, Self-Stigma and Related Factors in Caregivers of Children with Autism Spectrum Disorder Objective: This research was conducted to investigate how the caregiver burden, self-stigmatization, and related factors affect caregivers of individuals with autism spectrum disorder and determine the relationship between them. Method: 96 caregivers (mothers, fathers, siblings, relatives) of individuals diagnosed with Autism Spectrum Disorder according to DSM-5 were included in the study. The Zarit Caregiver Burden Scale (ZCBS), the Self-Stigma Inventory for Families (SSI-F), Beck Depression Inventory (BDI), and the sociodemographic information form prepared by the researcher were administered to the caregivers from whom the consent form was obtained. The data were analyzed via descriptive statistical analysis methods, Spearman's correlation analysis, Mann-Whitney U test, and linear regression analysis. Results: The mean ZCBS score of caregiver's were found to have moderate to severe load. Significant associations were found between patients' physical and sexual violence scores and participation in rehabilitation with ZCBS. Significant correlations were also found between the caregiver's mental illness and receiving help in caregiving with ZCBS. Regarding the association between the scales, there was a strong correlation between the ZCBS and SSI-F total scores. A moderate positive correlation was found between the ZCBS and BDI. In the pairwise comparisons, the linear regression analysis revealed that ZCBS had stronger associations with SSI-F BDI, and caregiver's mental illness. Conclusions: Self-stigmatization, mental illness, and depression in caregivers were found to increase the caregiver burden of individuals with autism spectrum disorder.