Sigara bırakma polikliniğine başvuran hastalarda kişilik özelliklerinin nikotin bağımlılık düzeyi ve sigara bırakma başarı öngörüsü ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between personality traits, nicotine dependence level, and smoking cessation success prediction in patients applying to a smoking cessation clinic
  1. Tez No: 999727
  2. Yazar: ZEKİ ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÖKGÖZ DURMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, kişilik özellikleri, fagerstrom, sigara bırakma başarısı öngörüsü, Cigarette, personality traits, fagerstrom, smoking cessation success prediction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Konya Şehir Hastanesi sigara bırakma polikliniğine başvuran bireylerde kişilik özelliklerinin nikotin bağımlılığı ve sigara bırakma başarı öngörüsü ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Konya Şehir Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğine başvuran 18 yaşından büyük 225 hasta dahil edildi. Tüm katılımcılara; sosyodemografik özellikleri içeren anket formu, 6 sorudan oluşan Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT),10 maddeden oluşan Sigara Bırakma Başarısını Öngörü Ölçeği (SBBÖÖ), 20 maddeden oluşan Cervantes Kişilik ölçeği (CKÖ) uygulandı. Araştırma sonucu elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 paket programı ile analiz edildi. Bulgular: 3. Ay sonunda sigara bırakma oranı %26.7 olarak tespit edildi. Sigaraya başlama yaşı kadınlarda daha yüksekti. Katılımcılarda günlük sigara tüketimi arttıkça FNBT puanının yükseldiği bulundu. FNBT puanıyla sigara bırakamama arasında pozitif korelasyon vardı. Sigaraya başlama yaşı 35 yaş üstünde daha yüksekti. CKÖ duygusal denge/nörotizm puanlarının 35 yaş üstünde daha düşüktü. 3. Ayda sigarayı bırakanların SBBÖ alt boyutlarından kararlılık ve hazır oluş puanı daha yüksekti. Sigaraya başlama yaşı ile günlük sigara tüketimi arasında negatif yönde ilişki vardı. Sigaraya başlama yaşı ortancası 16 (15–20) yıl olarak bulundu. Sigara kullanım süresi ile duygusal denge/nörotizm puanları arasında negatif yönde ilişki bulundu. 3. Ay sigara bırakma başarısı konusunda gelir durumu açısından anlamlı farklılık saptanmadı. CKÖ alt boyutları ile SBBÖ puanları arasındaki korelasyonlarda anlamlı ilişki saptanmadı. Katılımcıların kişilik özellikleri ile sigara bağımlılık düzeyi arasında anlamı ilişki bulunmadı. Katılımcıların kişilik özellikleriyle sigara bırakma başarı öngörüsü arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: Tütünle mücadele kapsamında tedavide kişilik özelliklerine de yer verilmelidir. Kişilik-sigara bırakma başarısı ilişkisi göz önünde bulundurularak tedavi planı uygulanmalıdır Bireylere sigarayı bırakması konusunda hastalık yoktur hasta vardır ilkesinden hareketle her bireye özel motivasyonel destek sağlanmalı ve bilgilendirme yapılmalıdır. Bu bağlamda en önemli etken eğitimdir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the relationship between personality traits, nicotine dependence, and smoking cessation success prediction among individuals applying to the Konya City Hospital smoking cessation clinic. this study is descriptive and cross-sectional. Material and Methods: This study included 225 patients over the age of 18 who applied to the Konya City Hospital smoking cessation clinic. all participants were administered a questionnaire form containing sociodemographic characteristics, the 6-item fagerström nicotine dependence test (FNDT), the 10-item smoking cessation success prediction scale (SCSPS), and the 20-item cervantes personality scale (CPS). the data obtained from the study were analyzed using the spss (statistical package for social sciences) 22.0 software package. Results: At the end of the 3rd month, the smoking cessation rate was found to be 26.7%. The age of smoking initiation was higher among women. It was observed that as daily cigarette consumption increased, FNDT scores also increased. A positive correlation was found between FNDT scores and failure to quit smoking. The age of smoking initiation was higher in individuals over 35 years of age. Emotional stability/neuroticism scores of the CPS were lower in participants over 35 years of age. Among those who quit smoking at the 3rd month, the determination and readiness subscale scores of the SCSPS were higher. A negative relationship was found between age of smoking initiation and daily cigarette consumption. The median age of smoking initiation was 16 (15–20) years. A negative correlation was observed between duration of smoking and emotional stability/neuroticism scores. No significant difference was found in 3rd-month smoking cessation success in terms of income status. No significant correlations were found between CPS subscales and SCSPS scores. Additionally, no significant relationship was identified between participants' personality traits and the level of nicotine dependence. No significant relationship was found between participants' personality traits and smoking cessation success prediction. Conclusion: In tobacco cessation treatment, personality traits should also be taken into consideration. Treatment planning should be carried out by taking into account the relationshp between personality and smoking cessation success. Based on principle that“there is no diseade, only the patient,”each individual should receive personalized motivational support and counseling for smoking cessation. In this context, education is the most important factor.