Abbâsî halîfesi Muhammed el-Emîn ve halîfeliği dönemi iç siyasî olaylar
Abbâsîd caliph Mohammed al-Amîn and internal political events during his caliphate
  1. Tez No: 999748
  2. Yazar: HATİCE DOKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM APAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Din, History, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abbasi Devleti, Abbasiler, İslam tarihi, Abbasid State, Abbasids, Islamic history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
ABBÂSÎ HALÎFESİ MUHAMMED EL-EMÎN ve HALÎFELİĞİ DÖNEMİ İÇ SİYASÎ OLAYLAR Bu çalışmada Abbâsî Devleti'nin altıncı Halîfesi Muhammed el-Emîn'in hayatı incelenmiştir. Hârûn er-Reşîd'in oğlu olan Muhammed el-Emîn'in annesi ise Zübeyde bint Ca'fer'dir. Annesi ve babası Hâşimî olan Emîn 175/792 yılında babası tarafından veliaht ilan edilmiştir. Hârûn er-Reşîd, Emîn'den sonrası için 186/802 yılında ikinci veliaht olarak Abdullah el-Me'mûn'u tayin etmiştir. İki veliaht devrin en önemli hocalarından ilmî ve siyasî eğitimler almıştır. Veliaht ilanlarının akabinde bazı tepkiler oluşsa da büyük bir krize dönüşen asıl iç savaş Emîn'in hilâfete geçiş sürecinin akabinde ortaya çıkmıştır. Emîn, halîfe olduktan sonra kardeşi Me'mûn'u azledip yerine oğlu Mûsâ'yı veliaht ilan etmek istemiştir. Me'mûn tarafından kabul edilmeyen bu teklif iki kardeş arasında iktidar mücadelesinin fitilini ateşlemiştir. Emîn-Me'mûn arasındaki bu iç savaş Muhammed el-Emîn'in halîfelik sürecinin nerdeyse tamamını işgal etmiştir. 193/809 yılında hilâfet makamına gelen Emîn, 198/813 yılında kardeşi Me'mûn'un göndermiş olduğu ordular tarafından Bağdat'ta öldürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABBÂSID CALİPH MOHAMMED AL-AMÎN AND INTERNAL POLITICAL EVENTS DURING HİS CALIPHATE In this study, the life of Muḥammad al-Amīn, the sixth caliph of the Abbasid State, is examined. Muḥammad al-Amīn, son of Hārūn al-Rashīd, had as his mother Zubayda bint Jaʿfar. The caliph, whose mother and father were Hāshimites, was proclaimed heir apparent by his father in 175/792 Hārūn al-Rashīd appointed ʿAbd Allāh al-Maʾmūn as the second heir after al-Amīn. The two heirs received scholarly and political training from the most important teachers of the period. Although some reactions were received following the proclamations of heirship, the main civil war emerged after al-Amīn's process of accession to the caliphate. After becoming caliph, al-Amīn wished to dismiss his brother al-Maʾmūn and proclaim his son Mūsā as heir. This proposal, not accepted by al-Maʾmūn, ignited the fuse of a power struggle between the two brothers. This civil war between al-Amīn and al-Maʾmūn occupied almost the entirety of Muḥammad al-Amīn's caliphate. Al-Amīn, who came to the caliphal office in 193/809, was killed in Baghdad in 198/813 by the armies sent by his brother al-Maʾmūn.