Endüstriyel ekipmanlarda yapay zeka destekli ön kestirimci bakım stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması
Development and implementation of artificial intelligence-based predictive maintenance strategies in industrial equipment
  1. Tez No: 999749
  2. Yazar: YAKUP BEDİRHAN MENTEŞE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERDAN ÖZKAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım sistemleri, Bakım yönetim sistemi, Maintenance systems, Maintenance management system
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstriyel üretim süreçlerinde makinelerin güvenilirliği ve kullanılabilirliği, üretim verimliliği açısından kritik öneme sahiptir. Geleneksel bakım yaklaşımları, arıza gerçekleştikten sonra veya belirli periyotlarla müdahaleyi esas alırken, bu yöntemler gereksiz bakım maliyetlerine ve plansız duruşlara neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, yapay zeka tabanlı ön kestirimci bakım yaklaşımı geliştirerek, ekipman arızalarının gerçekleşmeden önce tahmin edilmesini sağlamaktır. Araştırmada, CMX 1100 V model CNC freze tezgahından elde edilen açık kaynaklı sensör verileri kullanılmış; veriler Python ortamında işlenmiş ve XGBoost algoritması ile analiz edilmiştir. Model, işleme durumunu yüksek doğruluk oranı ile sınıflandırmış ve olasılık tabanlı bakım kararı verebilen bir karar destek sistemi olarak tasarlanmıştır. Elde edilen sonuçlar, yapay zeka destekli ön kestirimci bakımın üretim süreçlerinde bakım planlamasını optimize ederek maliyetleri azaltabileceğini ve üretim sürekliliğini artırabileceğini göstermektedir. Çalışma, endüstri 4.0 kapsamındaki dijital dönüşüm sürecine yapay zeka temelli bakım stratejileri açısından katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Reliability and availability of industrial equipment are critical factors for production efficiency. Traditional maintenance strategies, which rely on periodic or post-failure interventions, often result in unnecessary maintenance costs and unplanned downtime. This study aims to develop an artificial intelligence–based predictive maintenance approach to anticipate equipment failures before they occur. Open-source sensor data from a CMX 1100 V CNC milling machine were processed using Python, and analyzed with the XGBoost algorithm. The developed model successfully classified machining conditions with high accuracy and was structured as a decision-support system capable of providing probability-based maintenance recommendations. Results indicate that AI-driven predictive maintenance can optimize maintenance planning, reduce operational costs, and enhance production continuity. The study contributes to the digital transformation of Industry 4.0 by integrating machine learning–based decision mechanisms into industrial maintenance strategies.