Trombon performansında masterclass ve festivallerin kariyer üzerindeki etkileri
The role of masterclasses and festivals in the career development of trombone players
  1. Tez No: 999778
  2. Yazar: DALSU CANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEVGÜNUR TANDOĞDU KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Trombon, Music education, Trombone
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, masterclass ve festivallerin trombon sanatçılarının sanatsal, teknik ve profesyonel kariyer gelişimleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem yaklaşımıyla tasarlanmıştır. Nicel boyutta, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan ve aynı soruları içeren anket formlarından elde edilen veriler birleştirilerek analiz edilmiştir. Nitel boyutta ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak trombon sanatçılarının masterclass ve festival deneyimlerine ilişkin görüşleri incelenmiştir. Nicel bulgular, katılımcıların büyük çoğunluğunun bu etkinliklere en az bir kez katıldığını ve kariyer gelişimi açısından faydalı bulduğunu göstermektedir. Özellikle teknik beceriler, müzikalite, sahne duruşu, özgüven ve profesyonel bağlantı kurma alanlarında önemli katkılar tespit edilmiştir. Katılım kararlarını etkileyen en önemli faktörün maddi koşullar olduğu ve yurt dışı etkinliklere erişimde ekonomik engellerin öne çıktığı belirlenmiştir. Nitel bulgular, masterclass ve festivallerin teknik gelişimin yanı sıra çalışma alışkanlıklarının dönüşümü, sanatsal vizyonun genişlemesi ve kariyer hedeflerinin netleşmesine katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu etkinliklerin trombon sanatçılarının gelişim süreçlerinde çok boyutlu bir etkiye sahip olduğu ve örgün müzik eğitimini tamamlayıcı bir unsur olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of masterclasses and festivals on the artistic, technical, and professional career development of trombone performers. The study was designed using a mixed-methods approach combining quantitative and qualitative research methods. Quantitative data were collected through survey forms prepared in Turkish and English containing the same questions, while semi-structured interviews were conducted to explore participants' experiences. The findings indicate that most participants attended at least one masterclass or festival and considered these activities beneficial for career development. Significant contributions were observed in technical skills, musicality, stage presence, self-confidence, and professional networking. Financial conditions emerged as the main factor influencing participation, with economic barriers limiting access to international events. Qualitative results support these findings and show that masterclasses and festivals contribute to the transformation of practice habits, the expansion of artistic vision, and the clarification of career goals. Overall, the study concludes that these activities have a multidimensional impact on trombone performers' development and function as a complementary component of formal music education.