Meditasyon yapan ve yapmayan bireylerde manevi kaynaklar ile manevi metanet arasındaki ilişkinin incelenmesi: Karşılaştırmalı bir araştırma
The relationship between spiritual resources and spritual resilience in meditating and non-meditating inviduals: A comparative study
  1. Tez No: 999791
  2. Yazar: ELİF GÜL KARAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Manevi güçlenme, Manevi kaynaklar, Maneviyat, Meditasyon, Yeni Çağ, Spiritual empowerment, Spiritual sources, Spirituality, Meditation, New Age
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
Özet
Modern toplumlarda yaygınlaşan anlam arayışı, bireyleri geleneksel dinî yapılar dışında farklı manevi pratiklere yöneltmektedir. Meditasyon da bu pratikler arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, meditasyon yapan ve yapmayan bireylerin manevi kaynakları ile manevi metanetleri arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından incelemektir Meditasyon pratiği ile ilgilenen bireylerin hangi manevi kaynaklardan beslendiğini ve bu kaynağın ne derece manevi metanet sağlayıp sağlamadığı konusunu anlamak, manevi çeşitliliğin meditasyon yapan ve yapmayan açısından Türkiye'deki zuhurunu ortaya koymak adına önem taşımaktadır. Araştırma nicel yöntemle yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde Manevi Kaynaklar Ölçeği (MKÖ) ve Manevi Metanet Ölçeği (MMÖ) kullanılmış; ölçekler meditasyon yapan ve yapmayan yetişkin bireylere uygulanmıştır. Araştırma verileri, büyük çoğunluğu çevrimiçi anket formu aracılığıyla 122'si düzenli olarak meditasyon yapan, 166'sı yapmayan toplam 288 katılımcıdan toplanmıştır. Araştırma bulguları; manevi kaynakların alt boyutları ile manevi metanet arasında anlamlı ve pozitif korelasyon bulunduğunu ortaya koymuştur. Meditasyon yapma durumuna göre ise manevi kaynakların din, doğa ve insancıl alt boyutlarında farklılaşma olduğu gözlemlenmiştir. Meditasyon yapanların manevi kaynaklarının tüm alt boyutları ile manevi metanet arasında anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Meditasyon yapmayan grupta ise bu korelasyon manevi kaynakların din ve aşkınlık boyutunda anlamlıyken, doğa ve insancıl boyutlarında anlamlı düzeyde olmadığı şeklindedir. Manevi kaynaklar ve manevi metanet, bazı demografik değişkenlere (özellikle yaş, cinsiyet, medeni hal, sosyo-ekonomik düzey) göre ise anlamlı farklılıklar göstermektedir. Sonuç olarak araştırma, din kaynaklı maneviyatın meditasyon yapma durumu farketmeksizin her bireyde manevi metanet açısından temel ve merkezi bir kaynak olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca doğa ve insancıl kaynaklarının ise ikincil ve destekleyici değişkenler aracılığıyla dayanıklılığı güçlendirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The search for meaning, which has become widespread in modern societies, is directing individuals towards different spiritual practices outside traditional religious structures. Meditation is one of these practices. The aim of this study is to examine the relationship between the spiritual resources and spiritual resilience of individuals who meditate and those who do not, in terms of various variables. Understanding which spiritual resources individuals interested in meditation practice draw upon and the extent to which these resources provide spiritual resilience is important for revealing the emergence of spiritual diversity in Turkey among those who practice meditation and those who do not. The research was conducted using quantitative methods. The Spiritual Resources Scale (SRS) and Spiritual Resilience Scale (SRS) were used in the data collection process; the scales were administered to adults who meditate and those who do not. Research data Research data were collected from a total of 288 participants, 122 of whom meditate regularly and 166 of whom do not, mostly through an online questionnaire. The research findings revealed a significant and positive correlation between the subdimensions of spiritual resources and spiritual resilience. Differences were observed in the religion, nature, and humanitarian subdimensions of spiritual resources depending on whether or not the participants meditated. In conclusion, the research has revealed that religion-based spirituality is a fundamental and central source of spiritual resilience in every individual, regardless of whether they practice meditation. Furthermore, it can be said that nature and humanistic resources strengthen resilience through secondary and supportive variables.