Manevi danışmanlarda prososyal davranış, empati ve mesleki doyum ilişkisi
A research on the relationship between prosocial behavior, empathy and professional satisfaction in spiritual counselors
  1. Tez No: 999790
  2. Yazar: DİLARA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Karma modeller, Manevi bakım, Manevi destek, Olumlu sosyal davranış, Empathy, Mixed models, Spiritual care, Spiritual support, Prosocial behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, manevi danışmanların prososyal davranış düzeyleri, empati becerileri ve mesleki doyumları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı farklı hizmet alanlarında görev yapan 183 manevi danışmandan nicel veriler çevrim içi anketlerle, nitel veriler ise yarı yapılandırılmış mülakatlarla toplanmıştır. Nicel verilerden elde edilen bulgular, katılımcıların prososyallik (ort. 5,50), empati (ort. 4,21) ve mesleki doyum (ort. 4,25) düzeylerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Prososyallik, empati ve mesleki doyum arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuş; empati ve prososyal davranış düzeyi arttıkça mesleki doyumun da arttığı görülmüştür. Ölçek puanlarında demografik değişkenlerin çoğuna göre anlamlı fark bulunmamış; ancak prososyal davranış düzeylerinin cinsiyet, yaş ve hizmet alanına göre anlamlı biçimde farklılaştığı, ayrıca hizmet alanına göre mesleki doyum düzeylerinde de anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Özellikle gençlik alanında çalışan danışmanların prososyallik ve mesleki doyumlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Nitel bulgular, nicel bulguları destekler nitelikte olup manevi danışmanların empati becerisini danışmanlık hizmetlerinde temel yapı taşı olarak gördüklerini; prososyal davranışları ise mesleki sorumluluklarının doğal bir parçası olarak değerlendirdiklerini göstermektedir. Ayrıca mesleki doyumun, anlam duygusu, faydalı olma hissi ve hizmet bilinci boyutları üzerinden şekillendiği belirlenmiştir. Araştırma bulguları, manevi danışmanlık alanında prososyal davranış ve empati gibi becerilerin mesleki doyumla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçların, manevi danışmanların mesleki gelişim süreçlerine, hizmet niteliğinin artırılmasına ve sahadaki eksikliklerin giderilmesine katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between prosocial behavior levels, empathy skills, and job satisfaction among spiritual counselors. Quantitative data were collected through online surveys and qualitative data through semi-structured interviews from 183 spiritual counselors working in various service areas under the Presidency of Religious Affairs. Findings from the quantitative data indicate that participants' levels of prosociality (M=5.50), empathy (M=4.21), and job satisfaction (M=4.25) were high. Significant positive correlations were found among prosociality, empathy, and job satisfaction; as empathy and prosocial behavior increased, job satisfaction also rose. No significant differences were observed in most demographic variables; however, prosocial behavior levels differed significantly by gender, age, and service area, and job satisfaction levels also varied significantly by service area. In particular, counselors working in the youth field reported higher levels of prosociality and job satisfaction. Qualitative findings supported the quantitative results, revealing that spiritual counselors regarded empathy as a fundamental component of counseling services and considered prosocial behavior as a natural part of their professional responsibilities. Furthermore, job satisfaction was found to be shaped by a sense of meaning, usefulness, and service consciousness. Overall, the findings demonstrate that prosocial behavior and empathy skills are closely related to job satisfaction in the field of spiritual counseling. These results are expected to contribute to the professional development processes of spiritual counselors, the enhancement of service quality, and the identification and resolution of deficiencies in practice.