Kutanöz melanomlarda tümörü infiltre eden lenfositlerin immünohistokimyasal ve histopatolojik parametreler ile değerlendirilmesi
Immunohistochemical and histopathological evaluation of tumor infiltrating lymphocytes in cutaneous melanomas
  1. Tez No: 999862
  2. Yazar: GÜLŞAH KOLAK GÖZÜKÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL KUŞKU ÇABUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: CD155, LAG-3, Malign melanom, PD-L1, TIGIT, TIM-3, CD155, LAG-3, Malignant melanoma, PD-L1, TIGIT, TIM-3
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Malign melanom, dünya genelinde kanser insidansının %1,7'sini ve kansere bağlı mortalitenin %0,6'sını oluşturan, deri tümörlerinin en agresif ve ölümcül formudur. Agresif biyolojik davranışı ve immün mikroçevre ile olan kompleks etkileşimi nedeniyle immün düzenleyici mekanizmalar, hastalık progresyonu ve immünoterapi yanıtı üzerinde belirleyici rol oynamaktadır. Bu çalışmada, kutanöz melanom olgularında PD-L1, TIM-3, LAG-3, TIGIT ve CD155 ekspresyon profillerinin belirlenmesi, bu belirteçlerin klinikopatolojik parametreler ve sağkalım üzerindeki prognostik etkilerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2020 – 2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Tıbbi Patoloji arşivindeki 59 kutanöz melanom olgusu retrospektif olarak incelendi. Olgulara ait klinikopatolojik veriler dijital kayıtlar ve arşiv preparatlarının yeniden değerlendirilmesiyle elde edildi. PD-L1, TIM-3, LAG-3, TIGIT ve CD155 ile doku mikroarray yöntemi ile elde edilen bloklar üzerinden immünohistokimyasal çalışma yapıldı. Ekpresyon oranları Kombine pozitif skor (CPS) veya Tümör proporsiyon skoru (TPS) kullanılarak kantitatif olarak analiz edildi. Boyanma şiddeti ayrıca değerlendirilmeye alındı. İstatistiki değerlendirmeler SPSS v25.0 yazılımı ile gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışma grubunun medyan yaşı 64 olup, baskın cinsiyet %55,9 oranıyla erkek idi. En sık anatomik yerleşim ayak bölgesi (%23,7), en sık histolojik alt tip yüzeyel yayılan melanom olup ortalama Breslow kalınlığı 6,7 mm olarak saptandı. PD-L1, TIM-3, LAG-3 ve TIGIT ekspresyonları, hem birbirleri hem tümörü infiltre eden lenfosit (TİL) yoğunluğu ile anlamlı pozitif korelasyon gösterdi. PD-L1 (p=0,024), LAG-3 (p=0,045), TIM-3 (p=0,003) pozitifliği genel sağkalım (Overall survival-OS) üzerinde anlamlı pozitif etki göstermekle birlikte TIM-3 ekspresyonu ayrıca OS üzerinde klinik parametrelerden bağımsız bir prognostik faktör olarak saptandı (p=0,012). LAG-3 ekspresyonu ayrıca progresyonsuz sağkalım (Progression-free survival-PFS) üzerinde de anlamlı pozitif etki gösterdi (p=0,048). CD155 ekspresyonu ise diğer belirteçlerden farklı olarak PFS üzerinde anlamlı negatif etkiye sahipti (p=0,015). Çok değişkenli analizlerde; yaş OS için, nörotropizm PFS için, Breslow kalınlığı ise hem OS hem de PFS için bağımsız olumsuz prognostik faktörler olarak saptandı. Sonuç: Melanomda PD-L1, TIM-3, LAG-3 ve TIGIT ekspresyonları, TİL ile paralel şekilde aktif immün yanıtın göstergesi olarak değerlendirilmiştir. Özellikle TIM-3, sağkalım açısından bağımsız ve olumlu bir prognostik belirteç olarak öne çıkmaktadır. Buna karşın CD155 yüksekliği progresyon riskini artırmaktadır. Elde edilen bulgular, melanomda kişiselleştirilmiş immünoterapi ve kombinasyon tedavi stratejilerinin optimizasyonu açısından kritik klinik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: Malignant melanoma is the most aggressive and lethal form of skin tumors, accounting for 1.7% of cancer incidence and 0.6% of cancer-related mortality worldwide. Due to its aggressive biological behavior and complex interaction with the immune microenvironment, immune regulatory mechanisms play a decisive role in disease progression and response to immunotherapy. This study aimed to determine the expression profiles of PD-L1, TIM-3, LAG-3, TIGIT, and CD155 in cutaneous melanoma cases and to analyze their prognostic impact on clinicopathological parameters and survival. Materials and Methods: Fifty-nine cases of cutaneous melanoma from the Medical Pathology archive of Basaksehir Cam and Sakura City Hospital between 2020 and 2025 were retrospectively reviewed. Clinicopathological data were obtained through digital records and re-evaluation of archive slides. Immunohistochemical analysis for PD-L1, TIM-3, LAG-3, TIGIT, and CD155 was performed using blocks generated by the tissue microarray (TMA) method. Expression levels were quantitatively analyzed using Combined Positive Score (CPS) and Tumor Proportion Score (TPS). A separate evaluation was performed for staining intensity. Statistical analyses were conducted using SPSS v25.0 software. Results: The median age of the study group was 64, with a male predominance (55.9%). The most frequent anatomical site was the foot (23.7%), the most common histological subtype was superficial spreading melanoma, and the mean Breslow thickness was 6.7 mm. PD-L1, TIM-3, LAG-3, and TIGIT expressions showed significant positive correlations with each other and with tumor-infiltrating lymphocyte (TIL) density. While PD-L1 (p=0.024), LAG-3 (p=0.045), and TIM-3 (p=0.003) positivity demonstrated a significant positive effect on overall survival (OS), TIM-3 expression was also identified as an independent prognostic factor for OS (p=0.012). Additionally, LAG-3 expression showed a significant positive effect on progression-free survival (PFS) (p=0.048). In contrast to other markers, CD155 expression had a significant negative impact on PFS (p=0.015). In multivariate analyses; age for OS, neurotropism for PFS, and Breslow thickness for both OS and PFS were identified as independent negative prognostic factors. Conclusion: In melanoma, the expressions of PD-L1, TIM-3, LAG-3, and TIGIT serve as indicators of an active immune response, paralleling TIL density. In particular, TIM-3 stands out as an independent and favorable prognostic marker for survival. Conversely, high CD155 expression increases the risk of progression. These findings hold critical clinical significance for the development of personalized immunotherapy strategies and the optimization of combination therapies in melanoma.