Ailevi Akdeniz Ateşi hastalarında karpal tünel sendromu açısından semptomu olan ve olmayan hastaların ultrason ve klinik parametrelerle değerlendirilmesi
Evaluation of patients with Familial Mediterranean Fever with and without symptoms in terms of carpal tunnel syndrome using ultrasonographic and clinical parameter
- Tez No: 999863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ERDEM GÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: ailesel Akdeniz ateşi, karpal tünel sendromu, ultrason, median sinir, familial Mediterranean fever, carpal tunnel syndrome, ultrasound, media
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Karpal Tünel Sendromu (KTS) olan Ailesel Akdeniz Ateşi hastaları (AAA), KTS semptomu olmayan AAA hastaları ve sağlıklı kontrol grubu arasında median sinirin ultrasonografi bulgularını karşılaştırmak; AAA hastalarında KTS ile ilişkili faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli kesitsel klinik çalışma olarak planlandı. Örneklemi 1.04.2025–1.10.2025 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran daha önceden Livneh Tanı Kriterlerine göre AAA tanısı konulmuş hastalar arasından seçildi. Çalışmaya KTS semptomu olan 32 AAA hastası (KTS (+)), KTS semptomu olmayan 40 AAA hastası (KTS (-)) ve 33 gönüllü sağlıklı birey dahil edildi. KTS (+) ve (-) gruplarının demografik özellikleri; AAA atak sıklığı, atak özellikleri, MEFV genotipi gibi klinik özellikleri, PRAS hastalık şiddet skorlaması, Kısa Form 36 (SF-36), Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ) skorları karşılaştırıldı. KTS (+) grupta toplam 32, KTS (-) grupta 112 ve kontrol grubunda 66 el bileğinde ultrasonografik median sinir ölçümleri yapılarak, üç grup arasında karşılaştırma yapıldı. Ölçümlerin tanısal performansını değerlendirmek amacıyla Receiver Operating Characteristic (ROC) eğrisi analizi uygulandı. Bulgular: AAA ve sağlıklı kontrol grubu yaş, cinsiyet dağılımı ve VKI açısından benzer özellikler gösterdi (p>0.05). Yaş, kadın cinsiyet oranı, VKI, düşük eğitim düzeyi, tekrarlayıcı el bilek kullanımı gerektiren meslek öyküsü oranı ve AAA tanı yaşı KTS (+) grupta, (-) gruba göre daha yüksek saptandı (p<0.05). AAA hastalık süresi ve atak sıklığı, MEFV varyantı açısından gruplar arasında fark saptanmadı (p>0.05). KTS (+) grupta HAQ skorlarına göre fonksiyonel kısıtlılık daha fazla, SF-36 fiziksel işlev alt skoruna göre yaşam kalitesi daha düşüktü (p<0.05). Ultrasonografik ölçümlerde median sinirin ML/AP oranı ile CTI/CTO kesit alanı oranı dışındaki tüm parametreler, AAA hastalarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuş olup (p<0.05), en yüksek ölçümler KTS (+) grupta görülmüştür. En yüksek tanısal performans CTO CSA için saptanmış olup AUC 0.835 (0.766–0.904) ile 9.5 mm² cut-off değerinde %78,1 duyarlılık ve %70,5 özgüllük bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları AAA'da KTS patogenezi için kronik inflamasyonun etkin olabileceği ve AAA gibi otoinflamatuar hastalıklarda semptom olmasa da kişilerin KTS açısından değerlendirilmeleri gerektiğini düşündürmektedir. Özellikle kadın cinsiyet, ileri yaş, yüksek VKI ve tekrarlayıcı el-bilek kullanımı ile ilişkili meslek grubuna sahip kişilerde dikkatli olunması gerekebilir. Ultrasonografik değerlendirmede, yalnızca mutlak CSA artışının değil, oransal ölçümlerin de KTS tanısında önemli olduğu unutulmamalıdır. Hastalarının izleminde KTS açısından klinik farkındalığın artırılması, risk faktörlerinin göz önünde bulundurulması ve ultrasonografinin tanısal değerlendirmeye dahil edilmesi, fonksiyonel kaybın ve yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerin erken dönemde belirlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the ultrasonographic findings of the median nerve between Familial Mediterranean Fever (FMF) patients with or without Carpal Tunnel Syndrome (CTS) and a healthy control group, and to evaluate the factors associated with CTS in FMF patients. Materials and Methods: Our study was planned as a single-center cross-sectional clinical study. The sample was selected from patients who applied to the Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between April 1, 2025 and October 1, 2025, and who had previously been diagnosed with FMF according to Livneh Diagnostic Criteria. The study included 32 FMF patients with CTS symptoms (CTS (+)), 40 FMF patients without CTS symptoms (CTS (-)), and 33 healthy volunteers. The demographic characteristics and clinical features, including FMF attack frequency, attack characteristics, and MEFV genotype, as well as PRAS disease severity scoring, Short Form 36 (SF-36), and Health Assessment Questionnaire (HAQ) scores, were compared between the CTS (+) and (-) groups. Ultrasonographic median nerve measurements were performed on 32 wrists in the CTS (+) group, 112 wrists in the CTS (-) group, and 66 wrists in the control group, and comparisons were made between these groups. Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis was applied to evaluate the diagnostic performance of the measurements. Results: The FMF and healthy control groups showed similar characteristics in age, gender distribution, and BMI (p>0.05). Age, female gender ratio, BMI, low educational level, history of occupations requiring repetitive wrist use, and age at FMF diagnosis were higher in the CTS (+) group than in the (-) group (p<0.05). No differences were found between the groups in FMF disease duration, attack frequency, or MEFV variant (p>0.05). In the CTS (+) group, physical function and quality of life were lower, as indicated by HAQ and the SF-36 physical function subscore, respectively (p<0.05). In ultrasonographic measurements, all parameters except the ML/AP ratio of the median nerve and the CTI/CTO cross-sectional area ratio were significantly higher in FMF patients than in the control group (p<0.05). The highest diagnostic performance was observed for CTO CSA, with an AUC of 0.835 (0.766–0.904), 78.1% sensitivity, and 70.5% specificity at a cut-off of 9.5 mm². Conclusion: The results of our study suggest that chronic inflammation may play a role in the pathogenesis of CTS in FMF, and that CTS may occur even in the absence of symptoms. Particular caution may be needed in individuals who are female, older, have a high BMI, or belong to occupational groups involving repetitive wrist use. Both the absolute increase in CSA and proportional measurements are important for ultrasonographic diagnosis of CTS. Increasing clinical awareness of CTS, considering risk factors, and incorporating ultrasonography into the diagnostic evaluation can contribute to the early identification of functional loss and adverse effects on quality of life.