Pnömonili hastalarda fosfat düzeyinin etiyolojide ve prognozda etkisi
The effect of phosphate levels on etiology and prognosis of patients with pneumoniae
  1. Tez No: 999866
  2. Yazar: BERRE SANDIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KARBUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, hipofosfatemi, hiperfosfatemi, pnömoni, child, hyperphosphatemia, hypophosphatemia, pneumonia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada pnömoni tanısı ile hastaneye yatırılan çocuk hastalarda serum fosfat düzeylerinin dağılımı ile bu düzeylerin inflamatuar belirteçler, hastalık şiddeti ve klinik seyirle olan ilişkisi araştırıldı. Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Ocak 2020 – Aralık 2024 yılları arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Kliniği ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde pnömoni tanısı ile yatırılarak takip ve tedavi edilen çocuk hastaları kapsamaktadır. Hastaların solunum yolu viral paneli sonuçları, hematolojik ve biyokimyasal parametreleri ile birlikte hastalık şiddeti incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 180 hastanın %54'ü erkek, 82'si kızdı. Hastalar fosfat düzeylerine göre 3 gruba ayrıldı: hipofosfatemi %59,4 (n:107), normal fosfat düzeyi %37,2 (n:67) ve hiperfosfatemi %3,3 (n:6). Kan kültüründe sadece %3,9 (n:7) hastada üreme saptandı. Hastanede yatış süresi 4-19 gün arasında değişmekte olup, ortalama 8,42 ± 2,54 gün, ortanca (medyan) 8 gün olarak bulundu. Yoğun bakım ünitesine yatış gereksinimi hastaların %18,3'ünde (n:33 hasta) gerçekleşti. Bu hastalarda yoğun bakımda kalış süresi 1-9 gün arasında değişmekte olup, ortalama 3,68 ± 1,94 gün, ortanca (medyan) ise 3 gün olarak tespit edildi. Solunum yolu viral paneli sonuçlarına göre; hastaların %23,9'unda (43 hasta) bakteriyel, %22,8'inde (41 kişi) viral, %28,9'unda (52 kişi) hem viral hem bakteriyel etken saptanırken, %24,4'ünde (44 kişi) ise etken saptanmadı. Fosfat düzeyi ile kan kültürü, ateş varlığı, SII, SIRI, MSII-1, CLR ve MLR değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. MSII ve CLR gibi bileşik indekslerin, inflamasyon ve metabolik stresle ilişkili fosfat değişimlerini daha duyarlı şekilde yansıtabildiği gözlendi. Buna karşın, fosfat düzeyi ile kan laktat düzeyi, prokalsitonin, hastalık şiddeti, NLR, PLR, AISI arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Fosfat düzeyinin tek başına prognoz belirteci olarak yeterli olmadığı, ancak inflamatuar ve biyokimyasal parametrelerle birlikte kullanıldığında hastalığın şiddeti ve yoğun bakım gereksinimi hakkında değerli öngörüler sağlayabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to assess serum phosphate levels in children hospitalized with pneumonia and their relationship with inflammatory markers, disease severity, and clinical course. Materials and Methods: This retrospective study analyzed pediatric pneumonia patients hospitalized at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between January 2020 and December 2024, including their respiratory viral panel results, hematological and biochemical parameters, and disease severity. Results: Among the 180 patients included in the study, 54% (n=98) were male and %46 (n=82) were female. Based on serum phospate leveks,59.4% (n=107) had hypophosphatemia, 37.2% (n=67) had normal levels and 3.3% (n=6) had hyperphospatemia. Blood culture positivity was detected in 3.9% (n=7) of the patients. The hospital stay ranged from 4 to 19 days (mean:8.41± 2.54; medain:8) and 18.3% (n=33) required intensive care unit (ICU), with an ICU stay ranging from 1 to 9 days (meas:3.68 ± 1.94; median:3). According to respiratory viral panel results, 23.9% (n=43) had bacterial, 22.8% (n=41) viral and 28.9% (n=52) mixed infections, while no pathogen was identified in 24.4% (n=44). A significant association was found between serup phosphate levels and blood culture results, presence of fever, SII, SIRI, MSII-1, CLR and MLR values. Compositeindices such as MSII and CLR appeared to reflect phosphate alterations related to inflamation and metabolic stress more sensitively. No significant relationship was observed between phosphate levels and blood lactata, procalcitonin, disease severity, NLR, PLR or AISI. Conclusion: These findings suggest that serum phosphate alone is not a reliable prognostic marker; however, when considered alongside inflammatory and biochemical parameters, it may provide valuable information on disease severity and the need for intensive care.