OBEZİTEDE İNFLAMATUAR YANITLAR : NÖTROFİL-LENFOSİT ORANI VE SİSTEMİK İMMÜN İNFLAMASYON İNDEKSİNİN ROLÜ
OBEZİTEDE İNFLAMATUAR YANITLAR : NÖTROFİL-LENFOSİT ORANI VE SİSTEMİK İMMÜN İNFLAMASYON İNDEKSİNİN ROLÜ
  1. Tez No: 999865
  2. Yazar: MEHMET SAİT KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ARICA, UZMAN FEYZANUR ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, inflamasyon, nötrofil, lenfosit, Obesity, inflammation, neutrophil, lymphocyte
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların gelişiminde rol oynayan inflamasyon sürecini daha iyi anlayarak, nötrofil-lenfosit oranı (NLR) ve sistemik immün inflamasyon indeksinin (SII) obezite ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif, gözlemsel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimliği bilgi yönetim sistemine kayıtlı olan, güncel boy-kilo bilgileri ve son 6 ay içerisinde alınmış tam kan sayımı sonuçları bulunan 18-65 yaş aralığındaki bireyler değerlendirmeye alınmıştır. Dahil etme ve dışlama kriterlerine göre seçilen katılımcıların NLR ve SII değerleri hesaplanmış, obezite derecelerine göre karşılaştırmalar yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 320 bireyin 160'ı obez, 160'ı obez olmayan gruptan oluşmuştur. Obez bireylerde nötrofil sayısı, trombosit sayısı, NLR ve SII değerleri anlamlı düzeyde yüksek; lenfosit sayısı ise belirgin şekilde düşük bulunmuştur (tüm karşılaştırmalar için p<0,001). NLR obez grupta 2,93±0,80 iken obez olmayanlarda 1,86±0,53; SII ise sırasıyla 813,36±261,03 ×10³/µL ve 443,43±142,64 ×10³/µL olarak hesaplanmıştır. Korelasyon analizlerinde VKİ (Vücut Kitle İndeksi) 'nin hem NLR (r=0,594) hem de SII (r=0,633) ile güçlü pozitif ilişkili olduğu saptanmıştır (p<0,001). Yaş, hipertansiyon, diyabet ve düşük fiziksel aktivite düzeyi inflamasyon belirteçlerinin artışı ile ilişkili bulunmuş; özellikle düşük fiziksel aktivite düzeyi olan bireylerde NLR ve SII anlamlı şekilde daha yüksek seyretmiştir (p<0,01). ROC analizine göre, obeziteyi öngörmede NLR için AUC=0,891 ve SII için AUC=0,906 olarak belirlenmiş; her iki parametrenin de güçlü ayırt edici güce sahip olduğu gösterilmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon sonucunda, yaş, hipertansiyon, diyabet ve SII obeziteyi bağımsız olarak öngören faktörler olarak belirlenmiştir (p<0,01). Sonuç: Bu çalışma, NLR ve SII'nin obeziteye eşlik eden sistemik inflamatuar yanıtı güçlü biçimde yansıttığını göstermiştir. Obeziteli bireylerde nötrofil artışı, lenfosit baskılanması ve 10 trombosit yüksekliği belirgin olup bu hematolojik değişimler inflamatuar yükün arttığını ortaya koymaktadır. SII'nin hem lojistik regresyon analizinde bağımsız bir öngörücü olarak yer alması hem de ROC analizinde en yüksek AUC değerine sahip olması, bu parametrenin obezitenin inflamatuar boyutunu değerlendirmede özellikle değerli bir biyobelirteç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aims to evaluate the levels of neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and systemic immune inflammation index (SII) as inflammatory markers in individuals with obesity and investigate their relationship with obesity-associated inflammation. Materials and Methods: This study was designed as a retrospective observational research. Individuals aged 18–65 years, registered in the family medicine information system at the Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital Family Health Center, who had recent height-weight measurements and complete blood count results within the last 6 months, were included. Participants were categorized based on their body mass index (BMI) and NLR and SII values were calculated and compared between groups. Results: A total of 320 individuals were included in the study, comprising 160 obese and 160 non-obese participants. Neutrophil count, platelet count, NLR, and SII values were significantly higher in the obese group, whereas lymphocyte count was significantly lower (all comparisons, p < 0.001). The mean NLR was 2.93 ± 0.80 in the obese group compared with 1.86 ± 0.53 in the non-obese group. Similarly, mean SII values were 813.36 ± 261.03 ×10³/µL and 443.43 ± 142.64 ×10³/µL, respectively (p < 0.001). Correlation analyses demonstrated a strong positive association between body mass index (BMI) and both NLR (r = 0.594) and SII (r = 0.633), indicating that inflammatory burden increased in parallel with BMI (p < 0.001). Age, hypertension, diabetes mellitus, and low physical activity level were associated with higher inflammatory markers. In particular, individuals with low physical activity exhibited significantly 12 higher NLR and SII values compared with physically active participants (p < 0.01). Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis showed that both NLR and SII had strong discriminative ability for obesity, with an area under the curve (AUC) of 0.891 for NLR and 0.906 for SII. In multivariable logistic regression analysis, age, hypertension, diabetes mellitus, and SII remained independent predictors of obesity (p < 0.01). Conclusion: NLR and SII are practical, accessible, and cost-effective hematological markers for evaluating inflammation associated with obesity. Their use in primary care settings can aid in the early detection and follow-up of individuals at risk due to obesity-related chronic inflammation.