Büyük ölçekli bina verilerinin orta ölçekli topografik harita yapımında kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of large-scale building data for making medium-scale topographic maps
  1. Tez No: 999903
  2. Yazar: SEVGİ BÖGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZTUĞ BİLDİRİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Genelleştirme, Generalization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Mekânsal veri üretimi ve yönetimi, günümüzde yalnızca teknik bir faaliyet değil aynı zamanda kurumsal iş birliği, ekonomik verimlilik ve stratejik planlama açısından kritik bir alan haline gelmiştir. Haritalar, coğrafi bilginin görselleştirilmesinin ötesinde, mekânsal karar destek sistemlerinin temel bileşeni olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, kartografik genelleştirme süreçleri, özellikle türetme haritaların üretiminde, haritanın okunabilirliğini, doğruluğunu ve amaca uygunluğunu korumak için vazgeçilmez bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, yerel yönetimlerde mevcut olan mekânsal verilerin, Harita Genel Müdürlüğü'nün (HGM) üretim bandındaki 1:25.000 ölçekli temel haritalara uyarlanabilirliği incelenmiştir. Özellikle bina verileri üzerinde yoğunlaşan uygulamalar için Konya ili kuzeybatısında yer alan M29-a1 paftası örnek alan olarak seçilmiş, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin (KBB) Kent Bilgi Sistemi kapsamında ürettiği güncel veriler ile HGM tarafından sağlanan resmi topoğrafik veriler bir arada kullanılmıştır. Araştırmada açık kaynak kodlu Coğrafi Bilgi Sistemleri yazılımlarından yararlanılmış, Qgis, PyQgis ve Python araçlarıyla ölçeğe uygun genelleştirme algoritmaları geliştirilmiş ve yeniden kullanılabilir bir yazılım eklentisi oluşturulmuştur. Oluşturulan eklenti GitHub üzerinden erişime açılmıştır. Çalışma sonucunda, yerel ölçekte toplanan verilerin ulusal ölçekte harita üretiminde etkin biçimde kullanılabilir hale getirilebildiğini göstermektedir. Ayrıca bina verilerinde eksiksizlik ilkesinin korunarak genelleştirmenin mümkün olduğu ortaya konmuştur. Bu yaklaşım, harita üretiminde zaman, maliyet ve iş gücü açısından önemli kazanımlar sağlamanın yanı sıra, kurumlar arası veri paylaşımını kolaylaştırarak ulusal mekânsal veri altyapısının sürdürülebilirliğine katkı sunmaktadır. Ayrıca, önerilen yaklaşımın başarısı, yalnızca teknolojik araçların etkin kullanımına değil, aynı zamanda kurumsal koordinasyonun güçlendirilmesine bağlıdır. Bu yönüyle tez hem akademik hem uygulamalı düzeyde mekânsal veri yönetimine yönelik stratejik bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Spatial data production and management is no longer merely a technical activity; it has become a critical area in terms of organizational collaboration, economic efficiency, and strategic planning. Maps are considered a fundamental component of spatial decision support systems, beyond the visualization of geographic information. In this context, cartographic generalization processes stand out as an indispensable method for ensuring the readability, accuracy, and suitability of maps, particularly in the production of derivative maps. This thesis examines the adaptability of spatial data available in local administrations to the 1:25,000 scale base maps produced by the General Directorate of Mapping (HGM). The M29-a1 sheet, located in the northwest of Konya province, was selected as a sample area, particularly for applications focusing on building data. Current data produced by the Konya Metropolitan Municipality (KBB) within the scope of its City Information System was used in conjunction with official topographic data provided by the HGM. The study utilized open-source Geographic Information Systems (GIS) software, developing scale-appropriate generalization algorithms using QGIS, PyQGIS, and Python tools, and creating a reusable software plugin. The plugin is available on GitHub. The study demonstrates that data collected at the local scale can be effectively utilized for national-scale map production. Furthermore, it has been demonstrated that generalization is possible while preserving the principle of completeness in building data. This approach not only provides significant gains in terms of time, cost, and labor in map production but also contributes to the sustainability of the national spatial data infrastructure by facilitating inter-institutional data sharing. Moreover, the success of the proposed approach depends not only on the effective use of technological tools but also on strengthening institutional coordination. In this respect, the thesis offers a strategic contribution to spatial data management at both the academic and applied levels.