Appliance-level load modeling for smart grid applications
Akıllı şebeke uygulamaları için cihaz düzeyinde yük modellemesi
  1. Tez No: 999904
  2. Yazar: UFUK TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANBOLAT UÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtım şebekeleri, Elektrik şebekesi, Isıtma yükü, Markov süreci, Soğutma yükü, Distribution networks, Elektrical grid, Heating load, Markov process, Cooling load
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
İletişim altyapısı, dağıtılmış üretim ve dağıtılmış depolama, dağıtım sistemlerinin esnekliğini artırır, yeni fırsatlar ve zorluklar sunar. Örneğin, akıllı şebeke teknolojileri, yenilenebilir kaynaklar ve kontrol edilebilir yükler kullanarak arz ve talebi en verimli şekilde eşleştirmek genel olarak karmaşık bir problemdir. Konut tüketicilerinde hanesel yüklerin ölçülmesi, evlere birçok ölçüm cihazı yerleştirmek için tüketiciler ve dağıtım şirketleri arasında yasal platformlarda anlaşmalar yapılması gerektiğinden maliyetli ve zorlu bir süreçtir. Bunun yerine, yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya yöntemlerle araştırma amaçlı olarak hanesel yükler için doğru modeller geliştirmek daha az maliyetli ve çok daha hızlıdır. Bu çalışmadaki cihaz yük modellemesi için metodoloji, aşağıdan yukarıya bir yöntemdir. Öncelikle, konut tüketicileri için güç tüketen elektrik yükleri belirlenir. Daha sonra, belirlenen yükler kontrol tiplerine göre sınıflandırılır. Özellikle, konutlardaki termostat kontrollü yükler düşünüldüğünde, başlıca yükler arasında klimalar, iç mekan ısıtıcıları, buzdolapları ve ısı pompaları yer alır. Yüklerin kontrol tiplerine göre sınıflandırılması, bireysel yükler hakkında daha iyi bir öngörü sağlar. Yüklerin belirlenmesi ve sınıflandırılması tamamlandıktan sonra, belirlenen yükleri etkileyen parametreler belirlenir. Örneğin, bir konuttaki yükleri etkileyen temel parametreler arasında evin büyüklüğü veya oda sayısı, iç ve dış sıcaklıklar, güneş ışınımı, günün saati ve tüketici özellikleri yer almaktadır. Yükler ve parametreler belirlendikten sonra, her gruptaki yükler için ayrı ayrı modelleme yapılır. Bu çalışma, kontrol sınıflandırmasına göre farklı yük türlerini kategorize ederek konut tüketicileri için toplam yükün kapsamlı bir modellemesini gerçekleştirir. Bu nedenle, bir hanedeki her yük sistematik olarak matematiksel bir model aracılığıyla temsil edilir ve sonuç olarak, dikkate alınan parametrelere dayalı sentetik bir yük profili sağlanır. Bu çalışma, tüketici özelliklerini ek parametreler olarak dahil eder ve MATLAB yazılım ortamını kullanır.
Özet (Çeviri)
Communication infrastructure, distributed generations, and dispersed storage enhance the flexibility of distribution systems and provide new opportunities and challenges. For example, matching supply and demand most efficiently by using smart grid technologies, renewable sources and controllable loads is a complicated problem in general. Measuring household loads in residential consumers is a costly and challenging process since there must be agreements between consumers and distribution utilities in legal platforms to install many measuring devices in houses. Instead, developing accurate models for household loads for research purposes through top-down or bottom-up procedures is less costly and much faster. The methodology for appliance load modeling in this study is a bottom-up procedure. First of all, the power-consuming electrical loads for residential consumers is determined. Then, loads are categorized according to their control types. In particular, when considering thermostat-controlled loads in residences, there are air conditioners, indoor heaters, refrigerators, and heat pumps as the major loads. Classifying the loads as a first step based on their control types provides a better inside view of individual loads. Once the identification and categorization of loads have been completed, the parameters affecting the identified loads are determined. For example, fundamental parameters affecting loads in a residence include the size of the house or the number of rooms, indoor and ambient temperatures, solar irradiation, time of day, and consumer characteristics. Following the determination of loads and parameters, modeling is conducted separately for loads in each group. This study accomplishes a comprehensive modeling of total load for residential consumers by categorizing different types of loads according to their control. Therefore, each load within a household is systematically represented through a mathematical model and, as a result, a synthetic load profile is provided based on the parameters considered. This study incorporates consumer characteristics as additional parameters and utilizes the MATLAB software environment.