Anonim şirket yönetim kurulu üye seçimine ilişkin genel kurulkararlarının hükümsüzlüğüne bağlanan hukuki sonuçlar
Legal consequences of the invalidity of general assembly resolutions regarding the election of board members in joint stock companies
- Tez No: 999930
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDRET FÜSUN NOMER ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim ortaklıklar, Anonim şirketler, Genel kurul, Hükümsüzlük, Yönetim kurulu, Yönetim kurulu üyeleri, Incorporated companies, Joint stock companies, General assembly, Nullity, Board directors, Members of the board directors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Anonim şirketin yönetim kurulu şirketin yönetim ve temsil organı olarak şirket içi ve şirket dışı birçok işlem yapmakla görevli ve yetkili organdır. Çalışmamızın konusunu yönetim ve temsil organı olan yönetim kurulunun üyelerinin seçimine ilişkin genel kurul kararlarının mahkemece hükümsüzlüğüne karar verilmesi halinde, yönetim kurulunun, yönetim kurulu üyelerinin veya ortaklığın temsilcilerinin yaptığı iç ve dış işlemlerinin akıbeti oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çalışmamızda öncelikle yönetim kurulu, yönetim kurulunun görev ve yetkileri ile bu kapsamda yaptığı işlemler; devamında yönetim kurulu üye seçimine ilişkin genel kurul kararlarının hükümsüzlük halleri ve buna ilişkin davalar, hükümsüzlüğe dair mahkeme kararının bağladığı kimseler ile mahkeme kararının zaman bakımından etkisi incelenecektir. Daha sonra ise çalışmamızın ana konusu olarak yönetim kurulu üyelerinin seçimine ilişkin hükümsüzlük kararının yönetim kurulunun organ ve yönetim kurulu üyelerinin üye sıfatına, yönetim kurulunun ve ortaklık temsilcilerinin ortaklık içi ve ortaklık dışı yaptığı işlemlere, yönetim kurulu üyelerinin hak ve sorumluluklarına etkileri kategorize edilerek incelenecektir.
Özet (Çeviri)
As the management and representation organ of the joint stock company, the board of directors is the body authorized and responsible for conducting a wide range of internal and external transactions. The subject of this study is the legal status of internal and external transactions carried out by the board of directors, its individual members, or corporate representatives, in the event that the general assembly resolutions regarding the election of the members of the board of directors as the management and representation organ are declaret invalid by a court. In this regard, the study will primarily examine the board of directors, its duties and powers, and the transactions conducted by the board within this scope; subsequently, the grounds of invalidity of general assembly resolutions concerning the election of members of the board of directors and the lawsuits relating thereto, the parties bound by the court decision regarding invalidity and and the temporal effect of such decision. Thereafter, as the main subject of our study, the effects of the invalidity decision regarding the election of board members on the status of the board as an organ and the memberhip status of the board members, on the intra-company and extra-company transactions conducted by the board and corporate representatives, on the rights and liabilities of the board members will be examined categorically.