Gençlerin kişisel dindarlığı: Gömülü teori araştırması
Personal religiousness of youth: Grounded research theory
- Tez No: 999948
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜŞAN GÖCEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ateizm, Deizm, Din psikolojisi, Din-ahlak ilişkisi, Dindarlık, Dini başa çıkma, Gençlik, Maneviyat, İbadet psikolojisi, İnanç sistemi, Atheism, Deism, Psychology of religion, Religion-moral relation, Religiousness, Religious coping, Youth, Spirituality, Worship psychology, Faith system
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, gençlerin yapılandırdıkları kişisel dindarlıkları; inanç dünyalarına dair anlamlandırmaları ve dini yaşantılarını şekillendirme süreçleri ve dinamikleri ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, gençlerin kişisel dindarlıklarını ve buna dair anlam dünyalarını; bilgi, inanç, ibadet, tutum ve davranış, ahlak ve değer ile psiko-sosyal kategorilerinde, derinlemesine görüşmeler yoluyla analiz etmek; kişisel dindarlık kavramını temellendirmeye çalışmak ve elde edilen veriler ile bir teori oluşturmaktır. Gömülü teori deseninde hazırlanmış bu nitel araştırmada, ölçüt ve kartopu örnekleme ile seçilmiş, 18-25 yaş aralığında (ort.20,96) 13'ü kız, 12'si erkek 25 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada seküler yaşam stiline sahip, dindar, inançlı vb. farklı aile modellerinde yetişmiş; yoğun din eğitimi veren kolej ve devlet okulları; asgari din eğitimi veren (zorunlu müfredatla sınırlı) kolej ve devlet okullarından mezun; güzel sanatlar, tıp, ilahiyat, mühendislik, edebiyat gibi farklı lisans eğitimlerinden geçen, birbirinden farklı dini yaklaşımlara sahip gençler tercih edilmiştir. Açık, eksen ve seçici kodlama aracılılığıyla içerik analizi kullanılan araştırmada veriler beş ana tema halinde sunulmuştur. Elde edilen bulgulara göre gençlerin kişisel dindarlığı“çoklu dindarlık modeli”şeklinde bir teori ile yapılandırılmış ve bu kapsamda“soyut dindarlık modeli”,“bütünleşik dindarlık modeli”ve“kişiselleşmiş dindarlık modeli”olarak üç kavram geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the personal religiosity constructed by youth, their meaning-making regarding their personal belief worlds, and the processes and dynamics through which they shape their religious life and belief systems in accordance with this. The aim of the study is to analyze the personal religiosity of youth through their own frameworks of meaning, based on their responses to comprehensive questions prepared in the categories of: knowledge, belief, worship, attitudes, and behaviors, morality and values, and the psycho-social dimension. Another aim of the research is to attempt to ground the concept of personal religiosity. In this qualitative study, which was designed using grounded theory, semi-structured interviews were conducted with a total of 25 participants (13 female, 12 male) aged 18-25 (mean=20.96), selected through criterion and snowball sampling. The study prioritized the selection of youth with diverse religious approaches, who were: raised in different family models (e.g., secular, religious, faithful); graduates of private colleges and public schools offering religious education, as well as those offering minimal (confined to the compulsory) religious education; and pursuing various undergraduate degrees, such as fine arts, medicine, theology, engineering, and literature. In the study, which employed content analysis utilizing open, axial, and selective coding, the data were presented in the form of five main themes. Based on the findings, the personal religiosity of youth was structured through a theory termed the“multiple religiosity model.”Furthermore, within the framework of these findings, three concepts were developed: the“abstract religiosity model,”the“integrated religiosity model,”and the“personalized religiosity model.”