Almanya'da yaşayan Türk gençlerinde dindarlık ve kimlik karmaşası
Religiosity and identity confusion among Turkish youth living in Germany
- Tez No: 887461
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Kimlik Karmaşası, Almanya'daki Türk Gençleri, Diaspora, Religiosity, Identity Confusion, Turkish Youth in Germany, Diaspora
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din ve Felsefe Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırmanın amacı Almanya'daki Türk gençlerinin psiko-sosyal özelliklerini, kimlik karmaşası ile dindarlık ilişkisini detaylı bir şekilde tespit etmektir. Araştırma, gençlerin hem Türk hem de Alman kültürel değerleri arasında kimliklerini nasıl konumlandırdıklarını ve bu süreçte yaşadıkları zorlukları incelerken, dindarlığın kimlik oluşumları üzerindeki etkilerine odaklanmıştır. Araştırmanın konusuna ve hedeflerine en uygun yöntem olarak nitel araştırma tercih edilmiştir. Bu kapsamda katılımcılarla derinlemesine bilgi alışverişi sağlamak amacıyla mülakat tekniği kullanılmıştır. Katılımcı grubunun oluşturulması için kartopu tekniği benimsenmiş olup araştırmaya 13-25 yaş aralığındaki dokuz kadın ve dokuz erkekten oluşan toplam 18 Türk genç dâhil edilmiştir. Mülakatlar katılımcıların kişisel deneyimlerini detaylı bir şekilde paylaşmalarına olanak tanımış ve elde edilen veriler, araştırmanın amacı doğrultusunda değerlendirilmiştir. Çalışmamız, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde teorik çerçeve oluşturulup Almanya'daki Türk gençliği, dindarlıkları ve kimlik karmaşaları ilişkilendirilip izah edilmiştir. İkinci bölümde araştırmanın yöntemine dair bilgiler verilmiş olup bu bağlamda Almanya'da doğup büyüyen çalışma grubuyla yapılan mülakatların yöntemi ve işlemi ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, mülakatlar neticesinde elde edilen bulguları kapsamaktadır. Dördüncü bölüm ise değerlendirme ve sonuç olarak ayrılmıştır. Almanya gibi çok kültürlü bir toplumda yaşayan Türk gençleri için din, hem toplumsal baskılarla başa çıkmada hem de kendi kültürel köklerine bağlı kalmada güçlü bir dayanak noktası oluşturmaktadır. Dini inanç, karşılaşılan zorlu durumlar ve yaşam olayları karşısında gençlere manevi bir dayanıklılık kazandırırken aynı zamanda kişisel kimliklerini keşfetmeleri ve sağlamlaştırmaları için bir yol haritası sunmaktadır. Dolayısıyla dinin kimlik karmaşasına karşı pozitif bir etkisi olduğu, bireylerin içsel huzuru bulmada ve kültürel köklerine bağlı kalmada dini inançlarını bir rehber olarak kullandıkları görülmektedir. Bu bulgular, dindarlığın yalnızca kişisel manevi tatmin sağlamadığını, aynı zamanda kültürel aidiyet ve kimlik karmaşası ile mücadelede de önemli bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively identify the psychosocial characteristics of Turkish youth in Germany, as well as the relationship between religious devoutness and identity confusion. The research examines how these youths position their identities between Turkish and German cultural values and the challenges they face in this process, with a focus on the impacts of religiosity on identity formation. Qualitative research was chosen as the most suitable method for the study's objectives. In-depth interviews were conducted with participants to exchange detailed information. The participant group was formed using the snowball sampling technique, including a total of 18 Turkish youth, comprising nine females and nine males, aged between 13 and 25. The interviews allowed participants to share their personal experiences in detail, and the data obtained were analyzed according to the objectives of the study. Our work is organized into an introduction and four sections. The first section establishes a theoretical framework linking the religiosity and identity confusion of Turkish youth in Germany. The second section provides details about the research method, focusing on interviews conducted with the study group of nine females and nine males who grew up in Germany. The third section presents the findings from the interviews. The fourth section is designated for evaluation and conclusions. In a multicultural society like Germany, religion forms a strong foundation for Turkish youth to cope with social pressures and maintain their cultural roots. Religious faith provides spiritual resilience against challenging life situations and serves as a roadmap for personal identity exploration and reinforcement. Thus, religion has a positive effect against identity confusion, aiding individuals in finding internal peace and remaining connected to their cultural roots. These findings indicate that religiosity not only fulfills personal spiritual needs but also serves as a significant tool in combating cultural belonging and identity confusion.