Farklı budama zamanlarının behdini üzüm çeşidinde gelişme, ürün verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of different pruning times on growth, yield, and quality in the behdini grape cultivar
- Tez No: 999965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SETTAR ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bahçe bitkileri, Horticultural crops
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 2024-2025 yılı üretim dönemlerinde Şırnak İli, Uludere İlçesi, Ortabağ köyünde planlanan bağ parselinde gerçekleştirilmiş olup, materyal olarak yerel üzüm çeşitlerinden Behdini kullanılmıştır. Araştırmada; Behdini üzüm çeşidine sonbahar budaması (yaprak dökümünden sonra), ilkbahar budaması (uyanmadan hemen önce) (şahit-kontrol) ve geç ilkbahar budaması (Filizler 8-10 cm olduğunda) yapılmıştır. Deneme; tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü, üç uygulamalı (budama zamanı), her uygulamada 18 omca olmak üzere toplamda 54 omca üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada; omcalar seçilirken mümkün mertebe aynı gelişme gücündeki asmalar seçilmiş olup deneme planı bu birörneklik kuralına göre oluşturulmuştur. iki üretim sezonunda da (2024-2025) her üç budama döneminde de aynı budama ustası bu işlemleri gerçekleştirmiştir. Omcalardaki sürgün gelişimlerinin incelenip araştırılması kapsamında budama artıkları bir araya getirilerek tartılmış ve kg/omca cinsinden not edilmiştir. Ürün verimini tespit etmek için hasat döneminde omca başına alınan ürün miktarı (kg/omca) tartılmıştır. Meyve kalitesinin belirlenmesi için ise hasat döneminde bu omcalardan alınan salkım numunelerinden çıkan şırada; suda çözünebilir kuru madde (SÇKM, °Brix), pH, titre edilebilir asitlik (g/L, tartarik asit eşdeğeri), şıra randımanı (mL/100 g), toplam antosiyanin (µmol/g), askorbik asit (Vitamin C, mg/100 mL) ve mineral element içerikleri (ICP-MS) analiz edilmiş; ayrıca 100 tane ağırlığı (g) tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted during the 2024–2025 growing seasons in a planned vineyard parcel located in Ortabağ village, Uludere district, Şırnak province (Türkiye), using the local grape cultivar Behdini as plant material. The treatments consisted of autumn pruning (after leaf fall), spring pruning (immediately before bud break; control), and late spring pruning (when shoots were 8–10 cm long). The experiment was arranged in a randomized complete block design with three replications and three treatments (pruning time); each treatment included eigteen per replication, for a total of 54 vines. Vines were selected to be as uniform as possible in terms of vigor, and the experimental layout was established accordingly. In both production seasons (2024-2025), pruning in all three periods was performed by the same pruner. To evaluate shoot growth, pruning residues were collected and weighed, and recorded as kg vine⁻¹. Yield was determined at harvest by weighing the crop obtained per vine (grape, kg⁻¹). For fruit quality assessment, must obtained from cluster samples collected at harvest was analyzed for soluble solids content (SSC, °Brix), pH, titratable acidity (g L⁻¹, expressed as tartaric acid equivalents), must yield (mL 100 g⁻¹), total anthocyanins (µmol g⁻¹), ascorbic acid (vitamin C; mg 100 mL⁻¹), and mineral element composition (ICP-MS); additionally, 100-berry weight (g) was determined.