Farklı budama sistemleri ve agryl (dalgalanan) örtünün kavunda bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri
The Effect of different pruning methods and floating sheet on plant development, yield and fruit quality of some melon cultivars
- Tez No: 127239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kavun, Budama, Yaprak Alanı, Verim ve Meyve Kalitesi, Melon, Prunning, Leaf Area, Yield And Fruit Quality
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
II FARKLI BUDAMA SİSTEMLERİ VE AGRYL (DALGALANAN) ÖRTÜNÜN KAVUNDA BİTKİ GELİŞİMİ, VERİM VE MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZET Bu araştırma kavun yetiştiriciliğinde farklı budama sistemleri ile agryl (dalgalanan) örtünün kavunda bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla Bafra ekolojik şartlarında yürütülmüştür. Denemede kontrolle beraber üç budama sistemi uygulanmıştır. Uygulamalar tepe alma, yan kolda uç alma ve hem tepe hemde yan kolda uç almadır. İlk dişi çiçekler ana gövdede tepe alma uygulanmış bitkilerde belirlenmiştir. İlk olgunlaşan meyvelerde ana gövde de tepe alma budaması uygulanmış bitkilerde belirlenmiştir. Tepe alma uygulanmış bitkilerde yan kol çapı artış hızı ile yaprak alanı artış hızı arasında pozitif ve önemli bir ilişki bulunmuştur. Yaprak alanı ile meyve çapı arasında pozitif ve önemli bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bitkilerde meyve ağırlığı ile SÇKM (Suda çözünür kuru madde miktarı) ve meyve boyu ile meyve çapı arasında da pozitif bir korelasyon belirlenmiştir. Kuru madde miktarının örtüaltında yetiştirilen ana gövde de tepe alma budaması uygulanmış bitkilerde daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bitki başına düşen ortalama meyve ağırlığı ile bitki başına meyve sayısı arasında da pozitif bir ilişki bulunmuştur. Erkenci verim ve toplam verim örtü altında yetiştirilen bitkilerde daha fazla olmuştur. Bununla birlikte erkencilik ve toplam verim artışı tepe alma ve hem tepe alma hemde yan kolda uç alma uygulanmış bitkilerde daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Ill THE EFFECT OF DIFFERENT PRUNING METHODS AND FLOATING SHEET ON PLANT DEVELOPMENT, YIEDL AND FRUIT QUALITY OF SOME MELON CULTIVARS ABSTRACT This study was conducted out to determine the effects of different pruning methods and floating application sheet on plant development, yield and fruit quality of melon in Bafra ecological condition. Three pruning methods with control praticed in the experiments. The treatments were main stem pruning, vines pruning, both main stem and vines pruning. The first female flowers were determined in main stem pruned plants. The first maturing fruits were determined in main stem pruned plant as well. In stem pruned plants it was found positive and significant correlation between secondary branch diameter growing speed and leaf area growing speed. And also the positive and significant correlation were found between the leaf area and fruit diameter. Also there were a positive correlation between water soluble total solids and fruits weight; and fruit length and fruit diameter. Dry matter concent were higher in main stem pruned plants producted under floating sheet than that of others. There were a positive correlation between average fruit weigth per plant and fruit number per plant. Early yield and total yield were higher of plants raised under floating sheet. However, early yield were total yield increasing were higher in plant main stem pruned and both main stem and secondary stem pruned plants.