HPV pozitif olgularda servikal elastografi ile kolposkopik biyopsi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of cervical elastography and colposcopic biopsy results in HPV-positive patients
  1. Tez No: 999981
  2. Yazar: TUĞBA PEKŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ERİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virus(HPV), Servikal Elastografi, Shear Wave Elastografi, Kolposkopi, Servikal İntraepitelyal Neoplazi, CIN, Serviks Kanseri, HPV, Human Papilloma Virus (HPV), Cervical Elastography, Shear Wave Elastography, Colposcopy, Cervical Intraepithelial Neoplasia, CIN, Cervical Cancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, servikal preinvaziv lezyonların ve serviks kanserinin gelişiminde temel rol oynayan en önemli etkenlerden biridir. HPV pozitif hastaların yönetiminde kolposkopi eşliğinde biyopsi altın standart tanı yöntemi olarak kabul edilmekle birlikte, invaziv yapısı ve hasta konforunu olumsuz etkilemesi nedeniyle klinik pratikte tamamlayıcı ve noninvaziv yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, HPV pozitif olgularda servikal elastografinin, kolposkopik biyopsi bulguları ile olan ilişkisi incelenerek, servikal intraepitelyal neoplazilerin özellikle CIN2 ve üzeri lezyonların saptanmasındaki tanısal katkısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya HPV pozitifliği saptanan ve ileri değerlendirme amacıyla kolposkopi endikasyonu bulunan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların klinik ve demografik verileri, HPV tipleri ve servikovajinal sitoloji sonuçları kaydedilmiştir. Tüm olgulara transvajinal ultrasonografi eşliğinde servikal elastografi uygulanmış, ölçümler shear wave elastografi (SWE) yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Serviksin farklı bölgelerinden elde edilen elastografi ölçümleri kilopascal (kPa) cinsinden hesaplanmıştır. Elastografi değerlendirmesini takiben tüm hastalara kolposkopik muayene yapılmış, kolposkopik olarak şüpheli izlenen alanlardan hedefe yönelik biyopsiler alınmıştır. Kolposkopinin yetersiz olduğu veya endoservikal patoloji şüphesi bulunan olgularda endoservikal küretaj (ECC) uygulanmıştır. Histopatolojik inceleme sonuçları benign bulgular, CIN1, CIN2 ve CIN3 olarak sınıflandırılmıştır. Elastografi ölçümleri ile histopatolojik tanılar arasındaki ilişki istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. CIN2 ve üzeri lezyonların belirlenmesinde elastografinin tanısal performansı ROC (Receiver Operating Characteristic) eğrisi analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular:Elde edilen bulgular doğrultusunda, servikal elastografi ölçümlerinin histopatolojik sonuçlarla anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Yüksek dereceli servikal intraepitelyal lezyonu bulunan hastalarda servikal sertlik değerlerinin, benign ve düşük dereceli lezyonlara sahip olgulara göre belirgin olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle shear wave elastografi ile ölçülen sertlik değerlerinin, lezyon derecesi arttıkça anlamlı biçimde yükseldiği izlenmiştir.ROC analizi sonuçları, servikal elastografinin CIN2 ve üzeri lezyonların ayırt edilmesinde anlamlı bir tanısal güce sahip olduğunu göstermiştir. Bulgular, elastografinin HPV pozitif hastalarda yüksek dereceli lezyonların öngörülmesinde kolposkopik değerlendirmeye yardımcı olabilecek bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç:Bu çalışmanın sonuçları, servikal elastografinin HPV pozitif olgularda servikal intraepitelyal neoplazilerin değerlendirilmesinde noninvaziv, objektif ve tekrarlanabilir bir yöntem olarak klinik kullanıma katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Servikal elastografi, kolposkopi öncesinde risk sınıflandırması yapılmasına olanak tanıyarak gereksiz invaziv girişimlerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, yöntemin klinik algoritmalara entegrasyonu ve standart kullanımının belirlenebilmesi için daha geniş hasta gruplarını içeren ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Human Papilloma Virus (HPV) infection is one of the most important factors playing a fundamental role in the development of cervical preinvasive lesions and cervical cancer. While colposcopy-guided biopsy is considered the gold standard diagnostic method in the management of HPV-positive patients, its invasive nature and negative impact on patient comfort necessitate the use of complementary and non-invasive methods in clinical practice. This study aimed to investigate the relationship between cervical elastography and colposcopic biopsy findings in HPV-positive patients and to evaluate its diagnostic contribution in detecting cervical intraepithelial neoplasms, particularly CIN2 and higher lesions. Materials and Methods: Patients with detected HPV positivity and indications for colposcopy for further evaluation were included in the study. Clinical and demographic data, HPV types, and cervicovaginal cytology results of the patients were recorded. All cases underwent cervical elastography under transvaginal ultrasonography guidance, and measurements were performed using shear wave elastography (SWE) methods. Elastography measurements obtained from different regions of the cervix were calculated in kilopascals (kPa). Following the elastography evaluation, all patients underwent colposcopic examination, and targeted biopsies were taken from areas deemed suspicious during colposcopic examination. Endocervical curettage (ECC) was performed in cases where colposcopy was insufficient or where endocervical pathology was suspected. Histopathological examination results were classified as benign findings, CIN1, CIN2, and CIN3. The relationship between elastography measurements and histopathological diagnoses was analyzed using statistical methods. The diagnostic performance of elastography in identifying CIN2 and higher lesions was evaluated using ROC (Receiver Operating Characteristic) curve analysis. Findings: Based on the findings, cervical elastography measurements were found to be significantly correlated with histopathological results. Cervical stiffness values were significantly higher in patients with high-grade cervical intraepithelial lesions compared to those with benign and low-grade lesions. In particular, stiffness values measured by shear wave elastography were observed to increase significantly with increasing lesion grade. ROC analysis results showed that cervical elastography has significant diagnostic power in differentiating CIN2 and higher lesions. The findings suggest that elastography is a method that can assist colposcopic evaluation in predicting high-grade lesions in HPV-positive patients. Conclusion: The results of this study demonstrate that cervical elastography can contribute to clinical use as a non-invasive, objective, and reproducible method for evaluating cervical intraepithelial neoplasms in HPV-positive cases. Cervical elastography can help reduce unnecessary invasive procedures by allowing risk stratification before colposcopy. However, further studies involving larger patient groups are needed to integrate the method into clinical algorithms and establish its standard use.