Gebelerin cinselliğe karşı tutumunun evlilik uyumu ve cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of pregnant women's attitude towards sex on marital adjustment and quality of sexual life
  1. Tez No: 999990
  2. Yazar: BİRSEN SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUVEYDE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Cinsel tutum, Cinsel yaşam kalitesi, Evlilik uyumu, Pregnancy, Sexual attitude, Quality of sexual life, Marital adjustment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, gebelikte cinselliğe karşı tutumun cinsel yaşam kalitesi ve evlilik uyumu üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Kasım 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında Samsun'da bir hastanenin kadın doğum polikliniğine başvuran ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 400 gebe ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Gebelikte Cinselliğe Karşı Tutum Ölçeği (GCKTÖ), Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği (CYKÖ) ve Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği (YÇUÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların GCKTÖ toplam puan ortalamasının 91,45±12,13, CYKÖ toplam puan ortalamasının 64,10±12,52, YÇUÖ toplam puan ortalamasının 45,58±6,57 olduğu bulunmuştur. Katılımcıların %93,5'inin gebelikte cinselliğe karşı olumsuz tutuma sahip olduğu saptanmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi sonucunda model-1'de bazı tanıtıcı ve obstetrik özelliklerin cinsel yaşam kalitesinin etkilediği ve gebelikte cinselliğe karşı olumlu tutumun cinsel yaşam kalitesini artırdığı belirlenmiştir (F=15.74; p=0.000, R2 değişim=0.108; R2=0.221). Model-2'de de bazı tanıtıcı ve obstetrik özelliklerin evlilik uyumunu etkilediği ve gebelikte cinselliğe karşı olumlu tutumun evlilik uyumunu artırdığı belirlenmiştir (F=5.30; p=0.000, R2 değişim=0.01; R2=0.132). Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların gebelikte cinselliğe karşı olumsuz tutuma sahip olduğu ve gebelikte cinselliğe yönelik olumlu tutumun hem cinsel yaşam kalitesi hem de çift uyumu üzerinde artırıcı etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the impact of attitudes towards sexuality during pregnancy on sexual quality of life and marital adjustment. Material and Method: This descriptive study was conducted between November 2024 and May 2025 in Samsun with 400 pregnant women who applied to the obstetrics and gynaecology outpatient clinic of a hospital and met the inclusion criteria. Data were collected using a Demographic Information Form, the Attitudes Towards Sexuality in Pregnancy Scale (ATSP), the Revision Couple Adjustment Scale (RCAS), and the Sexual Quality of Life Scale (SQLS). Descriptive statistics and hierarchical multiple regression were used to analyse the data. Results: The mean total score of the participants was found to be 91.45±12.13 for ATSP, 64.10±12.52 for SQLS, and 45.58±6.57 for RCAS. It was found that 93.5% of the participants had a negative attitude towards sexuality during pregnancy. The results of the hierarchical regression analysis showed that, some demographic and obstetric characteristics affected the quality of sexual life, while a positive attitude towards sexuality during pregnancy increased the quality of sexual life in model-1(F=15.74; p=0.000, R2 change=0.108; R2=0.221). It was determined that some demographic and obstetric characteristics affect marital adjustment, and that a positive attitude towards sexuality during pregnancy increases marital adjustment in model 2 (F=5.30; p=0.000, R2 change=0.01; R2=0.132). Conclusion: This study demonstrated that participants had negative attitudes towards sexuality during pregnancy, while positive attitudes towards sexuality during pregnancy were associated with improvements in both the quality of sexual life and marital adjustment.