Digital transformation and smart agriculture applications in the agricultural sector: A pestel analysis of Turkey's digitalization process
Tarım sektöründe dijital dönüşüm ve akıllı tarım uygulamaları: Türkiye'nin dijitalleşme sürecine ilişkin pestel analizi
- Tez No: 1000054
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ERZURUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım ürünleri teknolojisi, Tarımsal bilgi sistemi, Tarımsal verimlilik, Tarımsal yenilikler, Veri zarflama analizi, Agricultural products technology, Agricultural information system, Agricultural productivity, Agricultural innovations, Data envelopment analysis
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büyük Veri Analitiği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Büyük Veri Analitiği ve Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de tarım sektörünün dijital dönüşüm sürecini ve akıllı tarım uygulamalarının sektöre etkilerini PESTEL analizi yöntemiyle incelemektedir. Tarım, hem ekonomik büyüme ve kırsal istihdam hem de gıda güvenliği açısından stratejik bir öneme sahiptir. Ancak iklim değişikliği, su kaynaklarının azalması ve artan nüfus baskısı gibi küresel sorunlar, geleneksel üretim yapılarında sürdürülebilirliği tehdit etmektedir. Bu kapsamda, sensör sistemleri, Nesnelerin İnterneti (IoT), büyük veri analitiği, yapay zekâ, uzaktan algılama ve robotik teknolojilerin üretim süreçlerine entegrasyonu; verimliliği, kaynak etkinliğini ve çevresel sürdürülebilirliği artıran temel unsurlar olarak değerlendirilmiştir. Araştırma, 2010–2025 dönemine ait TÜİK, FAO, OECD, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Dünya Bankası verilerine dayanmaktadır. Çalışmada politik, ekonomik, sosyal, teknolojik, çevresel ve yasal boyutlar bütüncül bir yaklaşımla ele alınmış; Türkiye'nin tarımsal dijitalleşme sürecinde uyguladığı politikalar, yatırım düzeyi ve teknolojik adaptasyon kapasitesi değerlendirilmiştir. Bulgular, ulusal projelerin (TARIMCEBİMDE, Ulusal Tarım Bilgi Sistemi, Akıllı Tarım Pilot Projeleri vb.) kurumsal altyapıyı güçlendirdiğini, ancak düşük dijital okuryazarlık, ileri yaşlı üretici profili ve yüksek yatırım maliyetlerinin dönüşümü sınırladığını ortaya koymaktadır. Çalışma ayrıca Tarım 1.0'dan Tarım 5.0'a uzanan teknolojik evrimi tanımlayarak, akıllı tarım teknolojilerinin Türkiye'nin üretim yapısına uyarlanabilirliğini tartışmaktadır. Sonuç olarak, dijital dönüşümün yalnızca teknolojik bir yenilenme değil; aynı zamanda sürdürülebilir, rekabetçi ve dirençli bir tarım ekosistemi inşası için stratejik bir zorunluluk olduğu vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the digital transformation process of the agricultural sector in Turkey and the effects of smart agricultural practices on the sector with the PESTEL analysis method. Agriculture has a strategic importance in terms of both economic growth and rural employment and food security. However, global issues such as climate change, depletion of water resources, and increasing population pressure threaten sustainability in traditional production structures. In this context, the integration of sensor systems, Internet of Things (IoT), big data analytics, artificial intelligence, remote sensing and robotic technologies into production processes; It has been evaluated as the basic elements that increase efficiency, resource effectiveness and environmental sustainability. The research is based on data from TurkStat, FAO, OECD, Ministry of Agriculture and Forestry, and World Bank for the period 2010–2025. In the study, political, economic, social, technological, environmental and legal dimensions are discussed with a holistic approach; The policies implemented by Turkey in the agricultural digitalization process, the level of investment and the capacity of technological adaptation were evaluated. The findings reveal that national projects (TARIMCEBİMDE, National Agricultural Information System, Smart Agriculture Pilot Projects, etc.) strengthen the institutional infrastructure, but low digital literacy, elderly producer profile and high investment costs limit the transformation. The study also describes the technological evolution from Agriculture 1.0 to Agriculture 5.0 and discusses the adaptability of smart agricultural technologies to Turkey's production structure. In conclusion, digital transformation is not just a technological renewal; it is also emphasized that it is a strategic necessity for building a sustainable, competitive and resilient agricultural ecosystem.