The relationship between digitalization and operational efficiency: Evidence from the turkish telecommunication industry
Dijitalleşme ve operasyonel verimlilik arasındaki ilişki: Türk telekomünikasyon endüstrisinden kanıt
- Tez No: 598156
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT KAMAŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyon, Dijitalleşme, Operasyonel Verimlilik, Digitalization, Operational Efficiency, Telecommunication
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Teknolojinin gelişimiyle birlikte, veri üretilme hızı artarken, buna paralel olarak da teknoloji kullanıcılarının taleplerine çözüm üretme hızı da artmıştır. Günümüz dünyasında verinin üretilme hızını etkileyen en önemli unsursa, veri kaynaklarının çoğalmasıdır. Artık teknoloji akıllı telefonlardan, giyilebilir teknoloji ürünlerine kadar çok farklı şekillerde son kullanıcıların hayatına girmiş durumdadır. Günümüzde geliştirilen çözümlerin en önemli odak noktaları; mobil internet kullanımının artması nedeniyle mobilite ve nesnelerden de ciddi oranda veri toplanabilmesi nedeniyle de IoT, büyük veri ve veri analitiği çözümleri olmaktadır. Nesnelerden toplanan verilerin anlamlı hale getirilmesiyle bir çok sektörde farklı çözümler geliştirilmeye başlanmıştır. Teknolojideki bu büyük dönüşüm, dijitalleşmeyi şirketlerin ana odaklarından biri haline getirmiştir (Nylén and Holmström, 2015). Dijital dönüşümle birlikte bulut bilişim, büyük veri, nesnelerin interneti, makine öğrenmesi gibi bir çok teknoloji hayatımıza girmiştir. Bu büyük etkinin sonucu olarak, hemen hemen her sektörde hizmet ve servislerden, satış kanallarına kadar bir çok alanda dijitalleşme çalışmaları yapılmaktadır. Örneğin, akıllı tarım uygulamaları, akıllı şehir, akıllı ev uygulamalarını görmekteyiz. Dijitalleşme, geniş çözüm yelpazesiyle birlikte, aynı zamanda rekabeti artıran bir etken olarak hayatımıza girmektedir. Gelişen rekabet, firmaları daha hızlı ve kaliteli hizmet vermek, müşteri problemlerine en hızlı ve optimum seviyede çözüm üretilmesi, altyapı problemlerinin azaltılması, proaktif bakım yapabilme yetkinliklerini artırmaya itmiştir. Operasyonel verimlilik şirketlerin maliyetlerine ve hizmet kalitesine doğrudan etki eden bir unsurdur. Dijitalleşmeyle birlikte gelişen makine öğrenmesi, büyük veri, robotik süreç otomasyonu gibi teknolojiler, operasyonel verimliliği artırmak için çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Bu teknolojilerle birlikte; müşteri hizmetlerinde makine öğrenmesi teknolojilerinin yardımıyla chatbot, sanal asistan , önleyici bakım analiz uygulamaları, kapasite kullanım trendlerinin takibi, RPA çözümleriyle rutin işlerin otomasyonu gibi örnekler görmekteyiz. Telekomünikasyon sektörünün son on yılına baktığımızda, ses, mobil ve sabit hizmetler gelirlerinin azaldığı görülmektedir (Caylar, Ménard, 2016). Bunun sonucu olarak, telekomünikasyon operatörleri iş modellerini dönüştürerek yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmeye, operayonel verimlilik ve maliyetlerini azaltmaya yönelmişlerdir. Bu çalışmada, Türk Telekomünikasyon sektöründe, dijitalleşmenin operasyonel verimliliğe etkisi incelenmiştir. Araştırma kapsamında, dijitalleşme ile operasyonel verimlilik arasındaki ilişkinin analiz edilmesi için, telekomünikasyon sektöründeki firmalarda çalışan kıdemli yöneticilerle mülakat yapılmıştır. Birinci bölümünde, dijitalleşmenin tarihsel gelişimi ve bu gelişim süreci içerisinde iş modellerine etkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde operasyonel verimlilik kavramı incelenmiştir. Üçüncü bölümde telekomünikasyon sektöründeki gelişim ve dijitalleşmenin telekomünikasyon sektöründeki etkileri incelenmiştir. Son bölümde ise dijitalleşmenin operasyonel verimliliğe etkisinin araştırılması için, görüşme yöntemiyle yapılan araştırma ve bu araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, the speed of data generation has increased, and parallel to this, the speed of producing solutions to the demands of technology users has increased. In today's world, the most important factor affecting the rate of data production is the proliferation of data sources. Nowadays technology has entered the lives of end-users in many different ways from smartphones to wearable technology products. The most important focal points of the solutions developed today are; IoT and big data and data analytics solutions are also available because of the increasing use of mobile internet and the fact that data can be collected significantly from mobility and objects. By making the data collected from the objects meaningful, different solutions have started to be developed in many industries. This great transformation in technology has made the digitalization one of the main focuses of companies (Nylén and Holmström, 2015). With digital transformation, many technologies such as cloud computing, big data, internet of things, machine learning have entered our lives. As a result of this great impact, digitalization works are carried out in many areas from services and services to sales channels in almost every industry. For example, we see smart agricultural applications, smart-city and smart-home applications. With its wide range of solutions, digitalization enters our lives as a factor that increases competition. Developing competition has led companies to provide faster and higher quality services, to produce solutions to customer problems in the fastest and optimum level, to reduce infrastructure problems, to increase their ability to perform proactive maintenance. Operational efficiency is a factor that has a direct impact on companies' costs and service quality. Technologies such as machine learning, big data and robotics process automation, which are developed with digitalization, provide various opportunities to increase operational efficiency. Moreover, with the help of machine learning technologies in customer services, there are some applications such as chatbot, virtual assistant, predictive maintenance analysis applications, monitoring of capacity usage trends, automation of routine works with RPA solutions (Schreiber, et al., 2018). When we look at the last decade of the telecommunications industry, it is seen that the revenues of voice, mobile and fixed services decreased (Caylar, Ménard, 2016). As a result, telecommunication operators have turned to business models to develop innovative products and services and to reduce operational efficiency and costs. In this study, the effect of digitalization on operational efficiency in the Turkish Telecommunications industry will be investigated. In order to analyze the relationship between digitalization and operational efficiency, senior executives working in companies in the telecommunications industry were interviewed. In the first part, the historical development of digitalization and its effects on business models in this development process are emphasized. In the second part, the concept of operational efficiency is examined. In the third chapter, the developments in the telecommunication industry and the effects of digitalization on the telecommunication industry are examined. In the last section, the research conducted by interview method and the findings obtained as a result of this research is given in order to investigate the effect of digitalization on operational efficiency.