A feminist deconstruction of patriarchal truths in selected texts by Virginia Woolf and Alice Munro
Virginia Woolf ve Alice Munro'nun seçili metinlerinde ataerkil doğruların feminist bir yapıbozumu
  1. Tez No: 1000063
  2. Yazar: YEŞİM CARBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİNA CEMİLOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Doğru kavramı, Ataerkil doğrular, Feminist yapısökümü, Feminen yazı dilleri, Cixous, Helene, Derrida, Jacques, Irigaray, Luce, Kristeva, Julia, Munro, Alice, Woolf, Virginia, Truth, Patriarchal truths, Feminist deconstruction, Feminine writing styles, Cixous, Helene, Derrida, Jacques, Irigaray, Luce, Kristeva, Julia, Munro, Alice, Woolf, Virginia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ilk olarak, doğru kavramının farklı tarihsel dönemlerde nasıl anlaşıldığını incelemekte ve sonrasında Fransız filozof Jacques Derrida'nın yapısökümcü teorilerine odaklanmaktadır. Derrida'nın doğru kavramı hakkındaki geleneksel algılara karşı eleştirisini takiben, Fransız yazarlar Luce Irigaray, Hélène Cixous, ve Julia Kristeva'nın kadına ilişkin yerleşik ataerkil doğruları analiz etmek için kullandıkları feminist yapısökümsel yaklaşımlarına yoğunlaşılmaktadır. Irigaray'ın“fallosentrik”dil eleştirisi, Cixous'nun“dişil yazı”kavramı, ve Kristeva'nın“abject”ve“semiyotik”nosyonları, söz konusu eleştirilerinin özünü oluşturur. Tezin son kısmında ise, bu feminist yapıbozumsal teoriler, modern yazar Virginia Woolf'un Pazartesi ya da Salı başlığı altında toplanan kısa hikayeleri ile Bir Okur Olarak Edebiyat Yazıları, Varolma Anları, ve Kendine Ait Bir Oda gibi eserlerindeki denemelerine uyarlanmaktadır. Kanadalı yazar Alice Munro'nun Firar, Çocuklar Kalıyor, Açık Sırlar, ve Jüpiter'in Ayları isimli koleksiyonlarındaki belirli öyküler de aynı çerçeve kapsamında değerlendirilmekte; her iki yazarın da doğru kavramlarının, feminen yazı dilleri üzerindeki etkisi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study initially explores the concept of truth across different historical periods before emphasizing deconstructive theories presented by the French philosopher Jacques Derrida. Following Derrida's deconstruction of traditional assumptions about truth, this thesis centers on the feminist deconstructive approaches of the French writers Luce Irigaray, Hélène Cixous, and Julia Kristeva. Irigaray's questioning of phallocentric language, Cixous' argument for écriture féminine, and Kristeva's theories of abjection and the semiotic constitute the significant aspects of their criticisms against the conventional patriarchal truths concerning women. Finally, the thesis concentrates on the application of these feminist deconstructive theories to the works of the modern writer Virginia Woolf, including some of her short stories and essays, mainly from Monday or Tuesday, The Common Reader, Moments of Being, and A Room of One's Own as well as Canadian writer Alice Munro's selected stories from Runaway, The Love of a Good Woman, Open Secrets, and The Moons of Jupiter, with a focus on how their interpretations of truth shape their feminine writing styles.