Metastatik renal hücreli kanser hastalarında 1. sıra onkolojik tedavi seçiminin ve risk faktörlerinin hastalık sağkalımı üzerine etkisi ve IMDC skorunun yeri
The effect of first-line oncological treatment selection and risk factors on disease survival in patients with metastatic renal cell cancer and the role of the IMDC score
  1. Tez No: 1000082
  2. Yazar: BERKAY AÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ŞAHİNGÖZ ERDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Medyan Sağkalım, Renal Hücreli Kanser, İmmünoterapi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Metastatik renal hücreli kanser, heterojen klinik seyri ve değişken tedavi yanıtları nedeniyle tedavi stratejilerinin prognoz üzerindeki etkilerinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesini gerektiren bir hastalıktır. Son yıllarda tirozin kinaz inhibitörleri ve immünoterapiler, metastatik renal hücreli kanser tedavisinde önemli bir yer edinmiştir. Bununla birlikte, birinci basamak tedavi seçiminin sağkalım üzerindeki etkileri ve prognostik faktörlerle ilişkisi halen araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, metastatik renal hücreli kanser hastalarında birinci sıra tedavi seçiminin hastaların medyian sağkalımı üzerindeki etkisini incelemek; ayrıca IMDC risk skorları, IMDC parametreleri ve Karnofsky performans durumunun sağkalım ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada retrospektif çalışma yöntemi kullanılmıştır. Metastatik renal hücreli kanser tanısı almış toplam 55 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların birinci basamak tedavi seçenekleri incelenmiş olup, tirozin kinaz inhibitörleri ve immünoterapinin (nivolumab) tedavide tercih edilmesinin medyan sağkalım üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Hastaların tanı anındaki hemoglobin, trombosit, kalsiyum ve nötrofil düzeyleri; Karnofsky performans durumu; tanı anından metastatik hastalık gelişimine kadar geçen süre gibi IMDC risk skorunu oluşturan parametreler kaydedilmiş ve bu değişkenlerin medyan sağkalım üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca, tirozin kinaz inhibitörleri ve immünoterapinin eş zamanlı kullanımının tedavi yanıtına etkisi de incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada, tirozin kinaz inhibitörleri ve immünoterapinin birinci basamak tedavi olarak kullanıldığı hastalarda medyan sağkalım sürelerinin farklılık gösterdiği saptanmıştır. Her iki tedavi seçeneğinin eş zamanlı olarak kullanıldığı hastalarda, yaşam süreleri açısından daha olumlu sonuçlar elde edilmiştir. IMDC risk skoru yüksek olan hastalarda medyan sağkalımın daha kısa olduğu izlenmiş olup, elde edilen sonuçlar IMDC skoruna göre literatürde bildirilen ortalama medyan yaşam süreleri ile benzerlik göstermiştir. Ayrıca, IMDC parametrelerini oluşturan laboratuvar değerleri ve Karnofsky performans durumunun medyan sağkalım üzerinde anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu retrospektif çalışmada, metastatik renal hücreli kanser hastalarında birinci basamak tedavi seçiminin medyan sağkalım üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir. Tirozin kinaz inhibitörleri ve immünoterapinin eş zamanlı kullanımının, tek başına kullanılan tedavilere kıyasla daha olumlu sağkalım sonuçları sağladığı görülmüştür. Bunun yanı sıra, IMDC risk skoru ve bu skoru oluşturan parametrelerin hastaların prognozunu öngörmede önemli olduğu bir kez daha ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, metastatik renal hücreli kanser tedavisinde bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımının ve prognostik risk sınıflamasının önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Metastatic renal cell carcinoma is a disease that requires a detailed evaluation of the impact of treatment strategies on prognosis due to its heterogeneous clinical course and variable treatment responses. In recent years, tyrosine kinase inhibitors and immunotherapy have gained significant importance in the treatment of metastatic renal cell carcinoma. However, the effects of first-line choice on survival and its relationship with prognostic risk factors are still being investigated. The aim of this study is to examine the effect of first-line treatment choice on median survival in patients with metastatic renal cell carcinoma and to evaluate the relationship between IMDC risk scores, IMDC parameters, and Karnofsky performance status with survival. Materials and Methods: This study employed a retrospective approach. A total of 60 patients diagnosed with metastatic renal cell carcinoma were included in the study. First-line treatment options were examined, and the effects of tyrosine kinase inhibitors and immunotherapy (nivolumab) on median overall survival. Patients' hemoglobin, platelet, calcium, neutrophil levels at diagnosis, Karnofsky performance status, and parameters constituting the IMDC risk score, time from diagnosis to metastatic disease development, were recorded, and the effects of these variables on median survival were analyzed. Additionally, the effect of concomitant use of tyrosine kinase inhibitors and immunotherapy on treatment response was also investigated. Results: It was revealed in the study that median survival differed in patients treated with tyrosine kinase inhibitors and immunotherapy as first-line therapy. Patients who received both treatment options concurrently showed more favorable survival outcomes. Patients with higher IMDC risk scores exhibited shorter median survival, and these results were similar to the average survival times reported in the literature based on IMDC scores. Additionally, laboratory values and Karnofsky performance status, which constitute the IMDC parameters, were determined to have a significant impact on median survival. Conclusion: This retrospective study demonstrated that choice of first-line treatment has an impact on median survival in patients with metastatic renal cell carcinoma. The concomitant use of tyrosine kinase inhibitors and immunotherapy was associated with more favorable survival outcomes compared to treatments used alone. Furthermore, the study reaffirmed the importance of the IMDC risk score and its constituent parameters in predicting patient prognosis. These findings support the importance of individualized treatment approaches and prognostic risk stratification in the management of metastatic renal cell carcinoma. Keyworlds: Median Survival, Renal Cell Carcinoma, Immunotherapy