Beyin tümörü ameliyatı geçirmiş hastalarda anestezi yöntemi ile tümör nükslerinin ilişkisinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective examination of the relationship between anesthesia methods and tumor recurrence in patients who have undergone brain tumor surgery
- Tez No: 1000088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZ GERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İntrakranial kitle, nüks tümör, inhalasyon anestezisi, TİVA, retrospektif çalışma, Intracranial mass, tumor recurrence, inhalation anesthesia, TIVA, retrospective study
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde intrakraniyal kitle nedeniyle cerrahi geçiren hastaların intraoperatif ve postoperatif anestezi kayıt formları retrospektif olarak incelenerek, beyin tümörü ameliyatı geçirmiş hastalarda uygulanan volatile anestezi ve total intravenöz anestezinin (TİVA) tümör nüksü üzerine olası etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda hastaların demografik özellikleri, tümör tipleri, cerrahi ve anestezi yönetimine ilişkin değişkenler ile takip sürecinde gelişen nüks oranları analiz edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yerel etik kurul onayı alındıktan sonra retrospektif olarak planlanmıştır. 01.01.2012 -31.12.2024 tarihleri arasında beyin cerrahisi ameliyathanesinde intrakraniyal kitle nedeniyle opere edilen 3958 hasta arasında 3337'sine inhalasyon anestezisi, 621'ine TİVA uygulanmıştır. Tümör nüksü gelişen toplam 579 hasta saptanmış; bu hastalardan 175'inin anestezi kayıt formlarına ulaşılmış, verileri toplanmış ve istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular: Toplam 175 hastadan elde edilen 430 cerrahi/anestezi kaydı bağımsız olarak değerlendirilmiştir. Hastaların %56,0'sı erkek (n=98), %44,0'ı kadın (n=77) olup, yaş aralığı 4 ay ile 82 yıl arasında değişmektedir; medyan yaş 44 yıl olarak saptanmıştır. ASA ( Amerikan Anestezistler Derneği ) skoru 2 olan hasta oranı %53,7 (n=94) olup, %54,3'ünde (n=95) en az bir yandaş hastalık mevcuttur. En sık rastlanan yandaş hastalıklar hipertansiyon (%18,3), sigara kullanımı (%17,7), diyabetes mellitus (%12,0), guatr (%6,3), astım (%4,0) ve koroner arter hastalığı (%2,9) olarak belirlenmiştir. Anestezi yöntemine göre yapılan karşılaştırmalarda, TİVA uygulanan hastalarda cerrahi ve anestezi süreleri inhalasyon grubuna göre anlamlı olarak daha uzun bulunmuştur. Yoğun bakım izlem süresi açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Kan ve mekanik ventilasyon gereksinimi ile peroperatif komplikasyon oranları açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Postoperatif Glasgow Koma Skalası (GKS) değerleri TİVA grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Postoperatif komplikasyon oranı inhalasyon grubunda %13,1, TİVA grubunda %6,3 olup fark istatistiksel olarak xi anlamlı değildir. Tümör nüks dağılımı incelendiğinde, inhalasyon grubunda hastaların %75,7'sinde bir , %15,1'inde iki , %5,5'inde üç nüks operasyon öyküsü görülürken; TİVA grubunda hastaların %60,9'unda bir, %17,4'ünde iki ve %21,7'sinde üç kez nüks operasyonu öyküsü saptanmıştır. Ancak bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Bu retrospektif çalışmada, beyin tümörü cerrahisi geçiren hastalarda uygulanan anestezi yönteminin tümör nüksü üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Bulgular, TİVA ile inhalasyon anestezisi uygulanan hastalar arasında nüks oranları açısından anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir. Bu çalışma, geniş bir hasta grubunda TİVA ve inhalasyon anestezilerinin uzun dönem onkolojik sonuçlar üzerindeki etkilerini karşılaştırması açısından literatüre özgün katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the intraoperative and postoperative anesthesia records of patients who underwent surgery for intracranial masses at Erciyes University Faculty of Medicine Hospital were retrospectively reviewed to evaluate the potential effects of volatile anesthesia and total intravenous anesthesia on tumor recurrence in patients who underwent brain tumor surgery. Within this scope, the patients' demographic characteristics, tumor types, variables related to surgical and anesthesia management, and recurrence rates during follow-up were analyzed. Materials and Methods: After obtaining approval from the local ethics committee, this retrospective study was conducted at Erciyes University Faculty of Medicine Hospital. Between 01.01.2012 and 31.12.2024, a total of 3,958 patients underwent intracranial mass surgery in the neurosurgery operating room. Of these, 3,337 received inhalation anesthesia and 621 received TIVA. Tumor recurrence was detected in 579 patients; anesthesia records of 175 of these patients were accessible, and their data were collected and statistically analyzed. Results: A total of 430 surgical/anaesthesia records obtained from 175 patients were independently evaluated. Fifty-six per cent of the patients were male (n=98) and 44 per cent were female (n=77), with ages ranging from 4 months to 82 years; the median age was determined to be 44 years. The proportion of patients with an ASA (American Society of Anaesthesiologists) score of 2 was 53.7% (n=94), and 54.3% (n=95) had at least one comorbid condition. The most common comorbidities were hypertension (18.3%), smoking (17.7%), diabetes mellitus (12.0%), goitre (6.3%), asthma (4.0%), and coronary artery disease (2.9%). Comparisons based on anaesthesia method revealed that surgical and anaesthesia times were significantly longer in patients undergoing TIVA compared to the inhalation group. No significant difference was found in terms of intensive care follow-up duration. There was no significant difference between the two groups in terms of blood and mechanical ventilation requirements and intraoperative complication rates. Postoperative Glasgow Coma Scale (GCS) scores were significantly xiii higher in the TIVA group (p<0.05). The postoperative complication rate was 13.1% in the inhalation group and 6.3% in the TIVA group, with no statistically significant difference. When tumour recurrence distribution was examined, 75.7% of patients in the inhalation group had one recurrence, 15.1% had two recurrences, and 5.5% had three recurrences; whereas in the TIVA group, 60.9% of patients had one recurrence, 17.4% had two recurrences, and 21.7% had three recurrences. However, these differences were not statistically significant. Conclusion: This retrospective study evaluated the impact of anesthesia methods on tumor recurrence in patients undergoing brain tumor surgery. The findings revealed no statistically significant difference in recurrence rates between patients who received TIVA and those who received inhalation anesthesia. This study contributes uniquely to the literature by comparing the long-term oncological outcomes of TIVA and inhalation anesthesia in a broad patient population.