Rat (Wistar albino) testis ve epididimisinin postnatal gelişimi ve epidermal büyüme faktörü reseptörü ile ligandlarının gelişimsel ve spermatogenik siklusa bağlı ekspresyonları üzerinde araştırmalar
Investigations on postnatal development of testes and epididymis of rat (Wistar albino) and developmental and spermatogenic cycle-related expressions of epidermal growth factor receptor and ligands
  1. Tez No: 1000089
  2. Yazar: YAHY ABOOD KAREEM ALESAWI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ERGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Epidermal Büyüme Faktörü Reseptörü, Epididimis, Ligandlar, Rat, Testis, Epidermal Growth Factor Receptor, Epididymis, Ligands, Rat, Testis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Rat (Wistar albino) Testis ve Epididimisinin Postnatal Gelişimi ve Epidermal Büyüme Faktörü Reseptörü ile Ligandlarının Gelişimsel ve Spermatogenik Siklusa Bağlı Ekspresyonları Üzerinde Araştırmalar Bu çalışma, farklı postnatal gelişim aşamalarındaki Wistar albino ratların testis ve epididimis dokularının gelişimini inceleyerek, epidermal büyüme faktörü reseptörü EGFR (erbB1, HER1) ile ligandları olan amfiregulin (AREG), epidermal büyüme faktörü (EGF) ve dönüştürücü büyüme faktörü alfa (TGF-α)'nın gelişimsel ve hücreye özgü ekspresyonlarını belirlemeyi amaçlamıştır. Ayrıca, spermatogenik siklus süresince testisteki hücre tiplerinin bu moleküllerle ilişkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada, dört farklı postnatal gelişim aşamalarındaki Wistar albino ratın testis ve epididimis dokuları materyal olarak kullanılmıştır. Her biri altı rattan oluşan bu gruplar; neonatal (postnatal 5 günlük, PND5), infantil (postnatal 20 günlük, PND20), geç pubertal (postnatal 50 günlük, PND50) ve olgun (postnatal 70 günlük, PND70) olarak düzenlenmiştir. Testis ve epididimisin histomorfolojik gelişimi Periyodik Asit Schiff (PAS) ve Mallory'nin üçlü boyama yöntemleriyle, ayrıca yarı ince kesitlere uygulanan Toluidin mavisi boyası ile değerlendirilmiştir. Epididimisin başlangıç segmenti, kaput, korpus ve kauda bölgeleri ile testisin seminifer tubuluslarından alınan kesitlerde EGFR, AREG, EGF ve TGF-α'nın hücresel ve segmental ekspresyonlarındaki yaşa bağlı değişimler, Leydig hücrelerine özgü steroidojenik bir enzim olan CYP11A1'in lokalizasyonu ile birlikte araştırılmıştır. Tüm immunohistokimyasal boyamalar Streptavidin-Biotin Kompleks (Strept-ABC) immunperoksidaz yöntemi ile gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler semikantitatif olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Semikantitatif immunreaktivite skorları medyan ve aralık (minimum–maksimum) değerleri ile özetlenmiştir. Postnatal dönemler arasındaki farklılıklar Kruskal–Wallis testi ile; aynı yaş grubundaki epididimis segmentleri arasındaki karşılaştırmalar ise Friedman testiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, EGFR ve ligandlarının testis ve epididimis dokularında hücre tipi ve gelişim dönemine özgü farklı ekspresyon paternleri sergilediğini göstermiştir. Testiste EGFR özellikle Sertoli, peritubular myoid ve damar düz kas hücrelerinde belirgin, Leydig hücrelerinde ise daha zayıf düzeyde saptanmıştır. EGF ve AREG güçlü şekilde Leydig hücrelerinde eksprese olurken, TGF-α spermatidlerde evreye bağlı pozitiflik göstermiştir. Epididimiste EGFR bazal ve şeffaf hücrelerde belirgin pozitiflik sergilemiş; EGF ve TGF-α yalnızca geç pubertal ve olgun dönemlerde kaput epitelinde ekspresyon göstermiştir. AREG ise epididimis boyunca bazal ve şeffaf hücrelerde pozitiflik göstermesine rağmen gelişim dönemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik sergilememiştir. Testiste EGF, EGFR, TGF-α ve AREG ekspresyonlarının dönemsel karşılaştırmalarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Epididimis dokusunda ise yalnızca kaput segmentinde EGF ve TGF-α ekspresyonu geç pubertal–olgun dönemlerde anlamlı düzeyde artmış (her ikisi için p = 0,043) ve segment karşılaştırmalarında kaputun diğer segmentlere kıyasla daha yüksek pozitiflik gösterdiği belirlenmiştir (her ikisi için p = 0,01). EGFR açısından epididimis segmentleri ve gelişim dönemleri arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir. Sonuç olarak, EGF ailesi üyelerinin testis ve epididimis dokularında hücreler arası etkileşimler ile postnatal gelişimle ilgili bölgesel düzenleme süreçlerinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Elde edilen bulgular, özellikle epididimis dokusundaki büyüme faktörlerinin segmental ve hücresel dağılımına ilişkin literatürdeki sınırlı bilgiyi genişletmekte ve EGF ailesi üyelerinin postnatal erkek genital sistemin gelişimindeki olası rollerine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigations on Postnatal Development of Testes and Epididymis of Rat (Wistar albino) and Developmental and Spermatogenic Cycle-Related Expressions of Epidermal Growth Factor Receptor and Ligands This study aimed to investigate the development of testicular and epididymal tissues in Wistar albino rats at different postnatal stages and to identify the developmental and cell-specific expression patterns of the epidermal growth factor receptor EGFR (erbB1, HER1) and its ligands amphiregulin (AREG), epidermal growth factor (EGF), and transforming growth factor-alpha (TGF-α). In addition, the relationships of these molecules with the various testicular cell types throughout the spermatogenic cycle were evaluated. The study utilized testicular and epididymal tissues obtained from Wistar albino rats representing four distinct postnatal developmental stages, with six rats in each group: neonatal (postnatal day 5, PND5), infantile (postnatal day 20, PND20), postpubertal (postnatal day 50, PND50), and adult (postnatal day 70, PND70). The histomorphological development of the testis and epididymis was assessed using Periodic Acid–Schiff (PAS) staining, Mallory's trichrome staining, and Toluidine blue staining applied to semi-thin sections. Age-related changes in the cellular and segmental expression of EGFR, AREG, EGF, and TGF-α were examined in sections taken from the seminiferous tubules and from the initial segment, caput, corpus, and cauda of the epididymis, together with the localization of CYP11A1, a steroidogenic enzyme specific to Leydig cells. All immunohistochemical procedures were performed using the Streptavidin–Biotin Complex (Strept-ABC) immunoperoxidase method, and the results were evaluated semi-quantitatively. Statistical analyses were conducted using SPSS software. Semi-quantitative immunoreactivity scores were summarized as median and range (minimum–maximum). Differences among postnatal periods were analyzed using the Kruskal–Wallis test, while comparisons among epididymal segments within the same age group were assessed using the Friedman test. The findings demonstrated that EGFR and its ligands exhibit cell-type-specific and developmentally regulated expression patterns in testicular and epididymal tissues. In the testis, EGFR was prominently detected in Sertoli cells, peritubular myoid cells, and vascular smooth muscle cells, whereas weaker expression was observed in Leydig cells. EGF and AREG showed strong expression in Leydig cells, while TGF-α displayed stage-dependent positivity in spermatids. In the epididymis, EGFR showed marked positivity in basal and clear cells. EGF and TGF-α were expressed in the caput epithelium only during the postpubertal and adult periods. Although AREG was detected in basal and clear cells throughout the epididymis, its expression did not differ significantly among developmental stages. In the testis, no statistically significant differences were observed among postnatal periods in the expression of EGF, EGFR, TGF-α, or AREG. However, in the epididymis, expression of EGF and TGF-α in the caput segment increased significantly during the postpubertal and adult stages (both p = 0.043). Segmental comparisons also revealed that the caput exhibited higher positivity than the other regions (p = 0.01 for both factors). No significant differences were detected for EGFR among epididymal segments or developmental stages. In conclusion, members of the EGF family may play roles in local regulatory processes and intercellular interactions involved in the postnatal development of testicular and epididymal tissues. The findings of this study expand the limited literature concerning the segmental and cellular distribution of growth factors in the epididymis and shed light on the potential roles of EGF family members in the postnatal development of the male reproductive system.