Aile hekimliği polikliniğinde hastalık yönetim platformu üzerinden tarama yapılan hastaların uyku kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep quality of patients screened via disease management platform in a family medicine clinic
- Tez No: 1000142
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHAT GÜCÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Hastalık Yönetim Platformu, HYP, Uyku, Kronik Hastalıklar, Hastalık, Kronik hastalık, Uyku kalitesi, Family Medicine, Disease Management Platform, HYP, Sleep, Chronic Diseases, Family practice, Disease, Chronic disease, Quality of sleep
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Hastalık Yönetim Platformu Sağlık Bakanlığı tarafından 2021 yılında Aile Hekimliği sistemine dahil edilmiştir. Hastalık Yönetim Platformu içerisinde obezite tarama ve izlem, diyabetes mellitus tarama ve izlem, hipertansiyon tarama ve izlem, kardiyovasküler hastalık riski izlem ve tarama ve yaşlı sağlığı izlemi başlıkları bulunmaktadır. Bu izlem ve taramalar yapılarak aile hekimliğinin koruyucu sağlık hizmetleri vermesinin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Uyku kalitesi değerlendirilmesi birçok araştırmaya konu olmuştur, diyabetes mellitus, hiperlipidemi, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklarla ilişkisi, yaşlı uyku kalitesi gibi başlıklarla incelenmiştir fakat Hastalık Yönetim Platformu sistemi ile tarama ve izlem yapılan hastalarda uyku araştırılması mevcut değildir. Bu çalışmadaki amacımız Hasta Yönetim Platformu ile izlem ve taramaları yapılan hastalarda uyku kalitesini değerlendirmektir. Çalışmamıza Bolu ili Mudurnu ilçesinin 1 No'lu Aile hekimliğine polikliniğine başvuran 320 hasta dahil edildi. Katılımcılar ile yüz yüze görüşülerek, sosyodemografik özellikleri ile ilgili anket, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi uygulanıp, Hastalık Yönetim Platformu sistemi için Ocak 2023 ile Aralık 2024 tarihleri arasında tansiyon-nabız ölçümü, boy-kilo ölçümü ve kan tahlilleri alındı ve sisteme veriler girildi. Pittsburgh Uyku Kalite İndeks puanı 5 in altında ise iyi, 5 ile 10 puan arası orta uyku kalitesi, 11 ve üzeri kötü uyku kalitesi olarak sınıflandı. Çalışmamıza katılan 320 kişiden 33 kişi (%10,3'ü) iyi, 251 kişi (%78,4) orta ve 36 kişi (%11,3'ü) kötü uyku kalitesine sahipti. Diyabet izlemde olan 78 kişi (%24,3), taramada olan 190 kişi (%59,3), hipertansiyon izlemde olan 138 kişi (%43,1), taramada olan 181 kişi (%56,5), kardiyovasküler hastalık riski izleminde 181(%56,5), taramada 107 kişi (%33,4), obezite izlemde 94 kişi (%29,3), taramada 225 kişi (%70,3), yaşlı sağlığı izlemde 158 kişi (%49,3) bulunmaktadır. Hipertansiyon izlemi, kardiyovasküler risk izlemi ve yaşlı sağlığı izlemi olan kişilerde uyku kalitesinin istatistiksel olarak anlamlı düşüklüğü izlendi. Yine ek hastalık oldukça ve kullanılan ilaç sayısı arttıkça uyku kalitesinde anlamlı düşme izlendi. Aile hekimleri koruyucu sağlık hizmetinde önemli bir rol almaktadır ve uygulanılan Hastalık Yönetim Platformu sistemi içerisinde uyku kalitesi sorgulanmamaktadır. Hekimin uyku konusunda farkındalığını artırması ve hastalarını bu konuda eğitmesi, oluşabilecek sistemik hastalıklar açısından koruyucu olabilir.
Özet (Çeviri)
The Patient Management Platform was integrated into the Family Medicine system by the Ministry of Health in 2021. The Patient Management Platform includes sections for obesity screening and monitoring, diabetes mellitus screening and monitoring, hypertension screening and monitoring, cardiovascular disease risk monitoring and screening, and elderly health monitoring. The aim of these screenings and monitoring activities is to strengthen the preventive health services provided by family physicians. Sleep quality assessment has been the subject of numerous studies, examining its relationship with diabetes mellitus, hyperlipidemia, hypertension, cardiovascular diseases, and sleep quality in the elderly. However, sleep research in patients screened and monitored using the Patient Management Platform system is currently lacking. The aim of this study is to evaluate sleep quality in patients monitored and screened using the Patient Management Platform system. Our study included 320 patients who applied to the No. 1 Family Medicine Polyclinic in Mudurnu district of Bolu province. Participants were interviewed face-to-face, a questionnaire regarding their sociodemographic characteristics was administered, the Pittsburgh Sleep Quality Index was used, and blood pressure and pulse measurements, height and weight measurements, and blood tests were taken between January 2023 and December 2024 for the Disease Management Platform system, and the data was entered into the system. A Pittsburgh Sleep Quality Index score below 5 was classified as good sleep quality, between 5 and 10 as moderate sleep quality, and 11 and above as poor sleep quality. Our study included 320 patients from the No. 1 Family Medicine Polyclinic in Mudurnu district of Bolu province. Participants were interviewed face-to-face, a questionnaire on sociodemographic characteristics was administered, the Pittsburgh Sleep Quality Index was applied, and data was entered into the Disease Management Platform system between January 2023 and December 2024, including pulse rate, height and weight, and blood test results. A Pittsburgh Sleep Quality Index score below 5 was classified as good, between 5 and 10 as moderate, and 11 and above as poor sleep quality. Individuals undergoing hypertension monitoring, cardiovascular risk monitoring, and geriatric health monitoring showed a statistically significant decrease in sleep quality. Similarly, a significant decrease in sleep quality was observed as the number of additional illnesses and medications used increased. Family physicians play a crucial role in preventive healthcare, and sleep quality is not questioned within the implemented Patient Management Platform system. However, physicians increasing their awareness of sleep issues and educating their patients on this topic can be protective against potential systemic diseases.