Representations of the vampire in contemporary British drama
Çağdaş İngiliz tiyatrosunda vampir temsilleri
- Tez No: 1000157
- Danışmanlar: PROF. DR. YELİZ BİBER VANGÖLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, English Language and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngiliz tiyatrosu, British theater
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi Britanya'da sahnelenen beş çağdaş tiyatro oyununda vampir temsillerini incelemektedir: Liz Lochhead'in Dracula (1985), Conor McPherson'ın St. Nicholas (1997), Stephen Briggs'in The Truth (2000) ve Monstrous Regiment (2001) adlı oyunları ve Moira Buffini'nin A Vampire Story (2008) adlı oyunu. Vampirin karmaşık sosyo-kültürel kaygıları keşfetmek için güçlü bir sembol olduğunu savunan çalışma, bu oyunların neoliberalizm, kuir (queer) kimlik ve posthümanizm temalarını sorgulamak için bu figürü nasıl kullandığını analiz etmektedir. Vampirin yırtıcı doğası ve doymak bilmez kana susamışlığı, geç kapitalizmin sömürücü mantığı, tüketicilik ve yaşamın metalaştırılmasıyla ilişkili olarak incelenmektedir. Vampirin eşiksel varlığı ve sınırları ihlal etme potansiyeli, kuir teorinin merceğinden incelenip bu oyunların heteronormatif varsayımlara nasıl meydan okuduğu ve alternatif yakınlık ve aidiyet modellerini nasıl keşfettiği açıklanmaktadır. Son olarak bu çalışma, vampir figürünün posthümanist kaygıları ve olasılıkları nasıl somutlaştırdığını, teknolojik ilerleme temalarıyla, insan ile insan olmayan arasındaki sınırların bulanıklaşmasıyla ve teknolojinin aracılık ettiği bir dünyada kimliğin istikrarsız doğasıyla nasıl bağlantılı olduğunu incelemektedir. Bu tez, oyunları disiplinler arası bir çerçevede analiz ederek, çağdaş İngiliz tiyatrosunun vampir mitini hızla değişen bir dünyanın kaygılarını yansıtmak ve eleştirmek için nasıl kullandığını ortaya koyar ve 21. yüzyılda kimliğin, gücün ve toplumsal değişimin evrimleşen doğasına dair fikirler sunar.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines representations of the vampire in five contemporary plays staged in Britain: Liz Lochhead's Dracula (1985), Conor McPherson's St. Nicholas (1997), Stephen Briggs's The Truth (2000) and Monstrous Regiment (2001), and Moira Buffini's A Vampire Story (2008). Arguing that the vampire serves as a potent symbol for exploring complex socio-cultural anxieties, the study analyses how these plays utilise the figure to interrogate themes of neoliberalism, queer identity and the posthuman condition. The vampire's predatory nature and insatiable thirst are examined in relation to the exploitative logic of late capitalism, consumerism and the commodification of life. The vampire's liminal existence and transgressive potential are explored through the lens of queer theory, revealing how the plays challenge heteronormative assumptions and explore alternative models of intimacy and belonging. Finally, the study investigates how the vampire figure embodies anxieties and possibilities of the posthuman, engaging with themes of technological advancement, the blurring of boundaries between human and non-human, and the precarious nature of identity in a technologically mediated world. By analysing these plays through an interdisciplinary framework, the dissertation demonstrates how contemporary British theatre utilises the vampire myth to reflect and critique the anxieties of a rapidly changing world, offering insights into the evolving nature of identity, power and social change in the 21st century.