Göğüs ağrısı şikayeti ile acil servise başvuran hastalarda, ambulans ve ayaktan başvuru şeklinin akut koroner sendrom riski açısından değerlendirilmesi
Evaluation of ambulance and outpatient admissions in terms of acute coronary syndrome risk in patients applied to the emergency department with complaints of chest pain
- Tez No: 1000175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER ÇOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göğüs Ağrısı, Akut Koroner Sendrom, Ambulans ile başvuru, Acil tıp, Ambulanslar, Chest Pain, Acute Coronary Syndrome, Ambulance Arrival, Emergency medicine, Ambulances
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Mersin Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Göğüs ağrısı, çeşitli etiyolojilere bağlı olarak ortaya çıkabilen geniş bir klinik semptom yelpazesini ifade eder. Bu semptom, özellikle kalp ile ilgili hastalıklar açısından ciddi bir uyarı işareti olarak kabul edilir. Göğüs ağrısı, acil servis ziyaretlerinin karın ağrısından sonra ikinci sırada en yaygın nedeni olarak yer almaktadır ve 2000'li yılların başlarından buyana oranı giderek artmaktadır. Göğüs ağrısı şikayeti her yıl ABD acil servislerine 8 milyondan fazla ziyarete katkıda bulunur ve acil servise akut göğüs ağrısıyla başvuran yetişkin hastaların ortalama %15'i akut koroner sendrom (AKS) tanısı almaktadır. AKS, göğüs ağrısının yaygın bir nedenidir ve genellikle koroner arterlerdeki tıkanıklık veya daralma nedeniyle kalp kasının oksijen ihtiyacının karşılanamaması sonrası gelişir. Göğüs ağrısı şikayetiyle artan ambulans sevki nedeniyle amacımız, göğüs ağrısı semptomu olan en yüksek aciliyet düzeyine sahip ambulans hastalarınında AKS tanısı alma oranını araştırmak ve ambulans ile başvurmanın AKS açısından risk faktörü olup olmadığını belirlemektir. Gereç ve yöntem: Bu araştırma retrospektif ve kesitsel bir tasarıma sahiptir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde, 13 Temmuz 2024 ile 13 Nisan 2025 tarihleri arasındaki dokuz aylık süreçte acil servise göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran hastalar değerlendirildi. Çalışmaya, ayaktan ya da ambulansla başvuran ve belirlenen dışlama kriterlerini karşılamayan olgular dahil edildi. Dahil edilme ve dışlanma ölçütlerine göre uygun olgular seçilerek örneklem oluşturuldu. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 26.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirildi. Tanımlayıcı istatistikler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ortanca, minimum ve maksimum değerler şeklinde sunuldu. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile incelendi. Akut koroner sendrom tanısında HEART ve TIMI skorları ile NLR ve SII parametreleri arasındaki korelasyon değerlendirildi. Tanısal doğruluk ve öngörü gücünü belirlemek amacıyla ROC (Receiver Operating Characteristic) eğrisi analizi yapıldı. Elde edilen ROC eğrileri için uygun kesim noktaları saptandı ve eğrinin altında kalan alan (AUC) değeri 0.600'ün üzerinde olan değişkenler için duyarlılık (sensitivite) ve özgüllük (spesifisite) oranları hesaplandı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 670 olgunun %65,8'i erkek ve %34,2'si kadındı. Tüm olgularda yaş ortalaması 56,31±15,23 yıldı. Çalışmaya dahil ettiğimiz olguların %50,3'ü 112 Acil Sağlık Hizmetleri ile hastaneye başvuruda bulunurken; %49,7'si kendi imkanları ile acil servise başvurmuştur. Yapılan değerlendirme sonucunda, olguların %56,9'u non spesifik göğüs ağrısı olarak değerlendirilirken; %10,4'ünde STEMI, %27,6'sında non-STEMI ve %5,1'inde USAP olarak tanısal değerlendirme yapıldı. Olguların başvuru şekline göre HEART ve TİMİ skorları ortalamaları karşılaştırıldı. 112 ile başvuran olgularda hem TİMİ'nin hem de HEART skorunun istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi (sırasıyla p<0.001 ve p<0.001). Olgularda AKS için risk değerlendirmesi için kullanılan TİMİ ve HEART skorlarına hastanın ambulans ile gelmesinin puan olarak eklenmesi ile yeni elde edilen TİMİ_NEW ve HEART_NEW skorları hesaplandı. Olguların AKS tanısında HEART_NEW ve TİMİ_NEW skorlarının başarısı için yapılan ROC Curve analizde; HEART_NEW için 6,5 kesme değerinde %84,8 sensitiviteye ve %91,3 spesifiteye sahip olduğu (AUC: 0,946; %95 CI: 0,926-0,962; p<0.001) ve TİMİ_NEW için 3,5 kesme değerinde %80,6 sensitiviteye ve %84,8 spesifiteye sahip olduğu (AUC:0,897; %95 CI: 0,875-0,920; p<0.001) olduğu görüldü. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışma acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda ambulans ile başvuru şeklinin AKS tanı ve yönetimi açısından önemi yüksek, belirleyici bir kriter olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Chest pain represents a wide spectrum of clinical symptoms that may arise from various etiologies. It is considered a serious warning sign, particularly in relation to cardiovascular diseases. Chest pain ranks as the second most common cause of emergency department visits after abdominal pain, and its frequency has been steadily increasing since the early 2000s. In the United States, chest pain accounts for more than 8 million annual emergency department visits, and approximately 15% of adult patients presenting with acute chest pain are diagnosed with acute coronary syndrome (ACS). ACS is a common cause of chest pain and usually develops as a result of an imbalance between the oxygen demand and supply of the myocardium due to obstruction or narrowing in the coronary arteries. Given the increasing number of ambulance transfers for chest pain, our aim was to investigate the rate of ACS diagnosis among high-priority ambulance patients with chest pain and to determine whether arrival by ambulance is an independent risk factor for ACS. Materials and Methods: This study was designed as a retrospective, cross-sectional investigation. It was conducted in the Emergency Medicine Department of the University of Health Sciences, Mersin City Training and Research Hospital. The study included patients who presented to the emergency department with chest pain between July 13, 2024, and April 13, 2025, either via ambulance or self-admission, excluding those who met the predefined exclusion criteria. Based on inclusion and exclusion criteria, the eligible patients were selected to form the study sample. Data analysis was performed using the SPSS statistical software version 26.0. Descriptive statistics were expressed as numbers, percentages, means, standard deviations, medians, minimum, and maximum values. The normality of data distribution was evaluated using the Kolmogorov–Smirnov test. The correlations between HEART and TIMI scores and the hematological indices NLR (neutrophil-to-lymphocyte ratio) and SII (systemic immune-inflammation index) were analyzed in patients diagnosed with acute coronary syndrome (ACS). To assess diagnostic accuracy and predictive performance, Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis was employed. Appropriate cutoff values were determined, and for parameters with an area under the curve (AUC) greater than 0.600, sensitivity and specificity values were calculated. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 670 patients were included in the study; 65.8% were male and 34.2% were female, with a mean age of 56.31±15.23 years. Among the patients, 50.3% presented via Emergency Medical Services (112) and 49.7% self-presented to the emergency department. Diagnostic evaluation revealed that 56.9% had non-specific chest pain, 10.4% had STEMI, 27.6% had non-STEMI, and 5.1% had unstable angina pectoris (USAP). Mean HEART and TIMI scores were significantly higher in patients presenting via ambulance compared to self-presenting patients (both p<0.001). Modified TIMI_NEW and HEART_NEW scores were calculated by incorporating ambulance arrival as an additional point. ROC curve analysis showed that HEART_NEW had a cutoff value of 6.5 with 84.8% sensitivity and 91.3% specificity (AUC: 0.946; 95% CI: 0.926–0.962; p<0.001), while TIMI_NEW had a cutoff of 3.5 with 80.6% sensitivity and 84.8% specificity (AUC: 0.897; 95% CI: 0.875–0.920; p<0.001). Conclusion: In conclusion, this study demonstrated that the mode of presentation, particularly arrival by ambulance, is a significant and decisive factor in the diagnosis and management of acute coronary syndrome among patients presenting to the emergency department with chest pain.