6 şubat 2023 Kahramanmaraş depremi sonrası yetişkin acil servise başvuran hastaların analizi
Analysis of adult emergency department patients after the february 6, 2023 Kahramanmaraş earthquake
  1. Tez No: 905458
  2. Yazar: BURCU TÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHAT RANA DİŞEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, hasta yönetimi, triyaj, afet, deprem, travma dışı hastalar, Emergency Department, patient management, triage, disaster, earthquake, non-traumatic patients
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Çalışmamızda 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrasında Balcalı hastanesinde tıbbi bakım alan travma dışı hastaları bir önceki yılın aynı döneminde Acil servise başvuran hastalarla karşılaştırarak, afet durumunda bir üniversite hastanesine bağlı üçüncü basamak Acil serviste, afetzedelerin yanı sıra travma dışı hastaların bakım ve yönetimleri için planlama yapılmasında kullanılabilecek veri sağlamayı hedefledik. Gereç ve yöntem: Retrospektif, kesitsel olarak yürütülen çalışmamız, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi yetişkin Acil servisinde gerçekleştirildi. Aynı 15 günlük zaman periyodunda, 2023 ve 2022 yıllarında Acil servise başvuran travma dışı hastaların demografik ve klinik özellikleri karşılaştırılarak SPSS 27.0 (Released 2020) istatistik paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 2022 yılı yaş ortalaması 47,45±18,87, 2023 yılı 46,81±18,67 iken, 2022 yılında başvuran kadın hasta sayısı 1374 (% 53,6), 2023 yılında ise 1096 (% 51,8)'dir. 2022 yılında en fazla hasta başvurusunun 13. gün (191), 2023 yılında ise8. günde (170) gerçekleştiği, ambulans ile başvuru oranının 2022 yılında % 16,9, 2023 yılında % 22,3 olduğu (p=0,001), solunum sistemi şikayeti ile başvurunun her iki yıl da en sık neden olduğu, hem solunum, hem de gastrointestinal ve kardiyovasküler sistem ile zehirlenme hastalarının 2023'te daha fazla olduğu görüldü (p=0,001). 2022 yılında % 51,6, 2023 yılında %57,6 hasta yeşil alanda takip edilmişti (p=0,001). İlk 6 saat içinde sonlanımlarına bakıldığında, hastaların 2022'de yeşil alanda % 99,4, sarı alanda % 88,05, kırmızı alanda % 63,44 oranında sonlandığı, 2023'te ise yeşil alanda % 99,51, sarı alanda % 90,37, kırmızı alanda % 65,77 oranında sonlandığı görüldü. 2022 yılında göğüs ağrısı şikayeti ile değerlendirilen 30 hastadan 13'üne, 2023'te 53 hastadan 49'una koroner anjiyografi yapılmıştı (p=0,001). Eksitus sayıları 2022'de 9 (% 0,4), 2023'te 21 (% 0,9) idi (p=0,001). Hastalara istenen direk grafi sayısı 2022 yılında 815 (% 31,8) iken, 2023 yılında ise 559 (% 26,4), tomografi istenme sayısı ise 2022 yılında 512 (% 20,0) iken 2023 yılında 294 (% 13,9) olarak belirlendi (her ikisi için p=0,001). Sonuç: Çalışma sonuçlarımıza göre her iki yılda da hastalar benzer olsa da görüntüleme, girişim ve yönetimleri farklı olmuştur. Acil servise başvuruların yüksek olduğu ve sirkülasyonunun hızlı olması gereken afetlerde, rutin sağlık hizmetinin devamı sağlanarak Acil servislerin yeşil alan yükünün azaltılması, travma ve travma dışı acillerin değerlendirilebileceği ayrı birimlerin tanımlanması hem Acil servisin hem de hastanenin yükünü azaltıp hasta bakım kalitesini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to provide data for emergency health care planning in any university based hospitals' tertiary emergency department in case of disaster which can be used in planning for the management of non-trauma patients besides trauma patients indisaster preparedness. We compared data of non-trauma patients who received medical care in Balcalı hospital after the earthquake that occurred in Kahramanmaraş on February 6, 2023 with the patients who received medical care in the same period of the previous year. Materials and methods: Our retrospective, cross-sectional study was conducted in the adult emergency department of Çukurova University Faculty of Medicine Hospital. In the same 15-day time period, demographic and clinical characteristics of non-trauma patients admitted to the Emergency Department in 2023 and 2022 were compared and analyzed with SPSS 27.0 (Released 2020) statistical package program. Results: The meanage of the patients included in the study was 47.45±18.87 years in 2022 and 46.81±18.67 years in 2023. The number of female patients admitted in 2022 was 1374 (53.6%) and 1096 (51.8%) in 2023. In 2022, the highest number of patient admissions occurred on the 13th day (191) and on the 8th day (170) in 2023. The rate of ambulance admissions was 16.9% in 2022 and 22.3% in 2023. The most common reason for admission was respiratory complaints in both years and respiratory, gastrointestinal and cardiovascular diseases and poisonings were more in 2023 (p=0.001). The majority of the patients were followed up in the gren area (56% in 2022 and 57.6% in 2023, p=0.001) where the finalized patients in the first 6 hour was 99.4 % in the green area, 88.05% in the yellow area and 63.44% in the red area in 2022, and 99.51% in the gren area, 90.37% in the yellow area and 65.77% in the red area in 2023. Coronary angiography was performed in 13 patients among 30 with chest pain in 2022 where this number was 49/53 in 2023 (p=0.001). Nine patients (0.4%) deceased in 2022 and 21 (0.9%) in 2023 (p=0.001). The number of ordered X-rays was 815 (31.8%) in 2022 and 559 (26.4%) in 2023 where tomography requests was 512 (20.0%) in 2022 and 294 (13.9%) in 2023 (p=0.001). Conclusion: Our study results reveals that, the management of the patients was different although their characteristics were similar. Due to the high emergency department applies during the disaster period and when fast-track is important, ensuring the continuation of routine health care and defining separate for trauma and non-trauma emergencies might reduce the burden of the emergency department and the hospital and increase the quality of patient care.