Platycladus orientalis biyokömürü ile metil mavisi giderimi
Removal of methyl blue with Platycladus orientalis biochar
  1. Tez No: 1000179
  2. Yazar: MARYAM HASAN IBRAHIM IBRAHIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE GÖDE, DR. OKAN BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Adsorpsiyon kinetiği, Boyar maddeler, Termodinamik parametreler, Adsorption, Adsorption kinetic, Coloring agents, Thermodynamic parameters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Platycladus orientalis kozalaklarından elde edilen biyokömür (POb) ve bu biyokömürün demir bileşikleriyle modifiye edilmiş formunun (mPOb), sulu çözeltilerden anyonik karakterli metil mavisi (MeB) boyar maddesinin giderimindeki adsorpsiyon performansı incelenmiştir. Elde edilen adsorbanların yapısal ve termal özellikleri FT-IR, XRD ve TG-DTG analizleriyle değerlendirilmiştir. Adsorpsiyon deneyleri pH, adsorban dozu, temas süresi, sıcaklık ve başlangıç MeB konsantrasyonu parametreleri ile gerçekleştirilmiştir. pH değişiminin etkisi incelendiğinde, düşük pH koşullarında giderim veriminde sınırlı bir artış gözlenmiştir. Adsorban dozu ve temas süresi arttıkça giderim veriminin yükseldiği belirlenmiştir. mPOb, incelenen deney koşullarında POb'a kıyasla nispeten daha yüksek giderim verimi göstermiştir. Kinetik veriler, her iki adsorban için adsorpsiyon sürecinin yalancı ikinci derece kinetik modele daha iyi uyduğunu ortaya koymuştur. Termodinamik analizlerde elde edilen negatif ΔG° değerleri adsorpsiyonun kendiliğinden gerçekleştiğini, pozitif ΔH° değerleri ise sürecin endotermik karakter taşıdığını göstermiştir. İzoterm sonuçları, adsorpsiyon verilerinin Langmuir modeliyle daha iyi temsil edildiğini göstermiştir. Langmuir modelinden hesaplanan teorik maksimum adsorpsiyon kapasitesi POb için 28,090 mg/g, mPOb için ise 33,113 mg/g olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, demir esaslı modifikasyonun biyokömürün MeB adsorpsiyon kapasitesini ve giderim performansını artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the adsorption performance of biochar obtained from Platycladus orientalis cones (POb) and its iron compound modified form (mPOb) was investigated for the removal of the anionic methyl blue (MeB) dye from aqueous solutions. The structural and thermal properties of the obtained adsorbents were evaluated using FT-IR, XRD and TG-DTG analyses. Adsorption experiments were performed by varying pH, adsorbent dosage, contact time, temperature and initial MeB concentration. When the effect of pH variation was examined, a limited increase in removal efficiency was observed under low pH conditions. It was determined that the removal efficiency increased with increasing adsorbent dosage and contact time. Under the investigated experimental conditions, mPOb exhibited a relatively higher removal efficiency than POb. The kinetic data revealed that the adsorption process for both adsorbents fitted the pseudo-second-order kinetic model better. The negative ΔG° values obtained from thermodynamic analyses indicated that the adsorption occurred spontaneously, whereas the positive ΔH° values showed that the process had an endothermic character. The isotherm results showed that the adsorption data were better described by the Langmuir model. The theoretical maximum adsorption capacity calculated from the Langmuir model was determined to be 28.090 mg/g for POb and 33.113 mg/g for mPOb. The obtained findings demonstrated that iron based modification improved the MeB adsorption capacity and removal performance of the biochar.