Tanı yaşına göre kolon kanserinde klinikopatolojik özellikler ve sağkalım: Tek merkez deneyimi
Clinicopathological characteristics and survival of colon cancer according to age at diagnosis: A single-center experience
  1. Tez No: 1000199
  2. Yazar: ZÜHAL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, Genel Sağkalım, Progresyonsuz Sağkalım, Metastaz, Histopatolojik özellikler, Moleküler özellikler, Colon cancer, Overall survival, Progression-free survival, Metastasis, Histopathological features, Molecular features
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erken yaşta (<50) ve geç yaşta (≥50) kolon kanseri tanısı alan hastaların klinik, histopatolojik, moleküler ve tedavi özelliklerini karşılaştırmak; iki yaş grubu arasında hastalık davranışı, tedavi yanıtları ve sağkalım sonuçları açısından anlamlı farklılık bulunup bulunmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya 2019–2024 yılları arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde kolon kanseri tanısı ile izlenen 287 hasta dahil edilmiştir. Tanılar histopatolojik olarak doğrulanmış; klinik veriler, hastane otomasyon sisteminden ve arşiv kayıtlarından elde edilmiştir. Olgular tanı yaşına göre (<50 ve ≥50) ve tanı anındaki metastaz durumuna göre (metastatik / non-metastatik) gruplandırılmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performans durumu, hastalık evresi, tümörün anatomik yerleşimi, histopatolojik özellikleri, moleküler mutasyon profilleri, tanı anındaki metastatik durumları ve uygulanan tedavi yaklaşımları kaydedilmiş; bu parametrelerin genel sağkalım (overall survival, OS) ve progresyonsuz sağkalım (progression-free survival, PFS) üzerindeki etkileri istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 287 olgunun %61'i erkekti ve yaş ortalaması 61,8 yıldı. Hastaların %40,4'ü tanı anında metastatik evredeydi. Medyan OS 59,8 ay, medyan PFS 19,6 ay olarak hesaplandı. Tanı anında metastaz varlığı, ECOG performans durumu, hastalık evresi, tümörün histolojik diferansiyasyon derecesi, perinöral invazyon (PNI) varlığı, serum karsinoembriyonik antijen (CEA) ve karbonhidrat antijeni 19-9 (CA19-9) yüksekliği, adjuvan tedavi uygulanması ve primere yönelik cerrahi girişim hem OS hem de PFS üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiye sahip bulundu (p<0,05). Metastatik hastalarda sağkalım süreleri belirgin olarak daha kısa olup, OS 29,93 ay ve PFS 9,23 ay olarak saptandı (p<0,001). Yaş grupları arasında OS ve PFS açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Yaş gruplarına göre yapılan karşılaştırmalarda, <50 yaş grubunda kadın oranının daha yüksek olduğu görüldü (p=0,013). Ayrıca genç yaş grubunda ailede kanser öyküsü bulunan olguların oranı (%27,8) ve ECOG 0 performans skoruna sahip hastaların sıklığı (%73,5) ≥50 yaş grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0,05). Buna karşın histopatolojik özellikler, moleküler bulgular, uygulanan tedavi yaklaşımları ve sağkalım sonuçları açısından yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, erken başlangıçlı kolon kanserinin artan sıklığına karşın, <50 yaş ve ≥50 yaş hastalar arasında OS ve PFS açısından anlamlı fark olmadığını göstermiştir. Yaşa göre histopatolojik özellikler, moleküler bulgular ve uygulanan tedavi yaklaşımları benzer bulunurken, sağkalımı belirleyen en güçlü faktörlerin tanı anında metastatik hastalık varlığı, performans durumu, tümör biyolojisi olduğu ortaya konmuştur. Buna karşılık genç hastalarda ailede kanser öyküsünün daha sık ve performans durumunun daha iyi olması, erken başlangıçlı kolon kanserinde ailesel riskin önemine işaret etmektedir. Bulgularımız, kolon kanserinde hasta yönetiminin kronolojik yaştan ziyade hastalık yaygınlığı ve biyolojik özellikler temelinde şekillendirilmesi gerektiğini desteklemekte; erken başlangıçlı kolon kanserinin etiyolojisinin aydınlatılması için geniş serili, prospektif çalışmalara gereksinim olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the clinical, histopathological, molecular, and treatment characteristics of patients diagnosed with early-onset (<50 years) and late-onset (≥50 years) colon cancer, and to evaluate whether there were significant differences between the two age groups in terms of disease behavior, treatment responses, and survival outcomes. Materials and Methods: This retrospective, single-center study included 287 patients diagnosed with colon cancer who were followed at the Medical Oncology Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between 2019 and 2024. Diagnoses were histopathologically confirmed, and clinical data were obtained from the hospital information system and archival records. Patients were grouped according to age at diagnosis (<50 vs. ≥50 years) and metastatic status at diagnosis (metastatic vs. non-metastatic). Data regarding age, sex, Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performance status, disease stage, anatomical tumor location, histopathological features, molecular mutation profiles, metastatic status at diagnosis, and treatment approaches were recorded. The effects of these parameters on overall survival (overall survival, OS) and progression-free survival (progression-free survival, PFS) were statistically analyzed. Results: Of the 287 patients included, 61% were male, and the mean age was 61.8 years. At diagnosis, 40.4% of the patients had metastatic disease. The median OS was 59.8 months and the median PFS was 19.6 months. The presence of metastasis at diagnosis, ECOG performance status, disease stage, tumor histological differentiation grade, presence of perineural invasion, elevated serum CEA and CA19-9 levels, administration of adjuvant therapy, and primary tumor-directed surgery had statistically significant effects on both OS and PFS (p<0.05). Survival was significantly shorter in metastatic patients, with a median OS of 29.93 months and a median PFS of 9.23 months (p<0.001). No statistically significant differences were observed between the <50 and ≥50 age groups in terms of OS and PFS (p>0.05). In age-based comparisons, the proportion of female patients was higher in the <50-year group (p=0.013). In addition, the proportion of patients with a family history of cancer (27.8%) and those with ECOG performance status 0 (73.5%) was significantly higher in the younger group compared with the ≥50-year group (p<0.05). However, no significant differences were observed between the age groups regarding histopathological characteristics, molecular findings, treatment approaches, or survival outcomes (p>0.05). Conclusion: Despite the increasing incidence of early-onset colon cancer, this study demonstrated no significant differences in OS or PFS between patients aged <50 years and those aged ≥50 years. While histopathological features, molecular findings, and treatment approaches were similar between age groups, the strongest determinants of survival were metastatic disease at diagnosis, performance status, tumor biology, and clinical risk factors. The higher frequency of a family history of cancer and better performance status in younger patients highlights the importance of familial risk in early-onset colon cancer. Our findings support that patient management in colon cancer should be guided by disease extent and biological characteristics rather than chronological age, and emphasize the need for large-scale, prospective studies to further elucidate the etiology of early-onset colon cancer.