Brucella türlerinin multipleks PCR ile teşhisi ve moleküler tiplendirilmesi
Diagnosis and molecular typing of Brucella species by multiplex PCR
- Tez No: 1000205
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bruce-Ladder, Brucella türleri, MLST, MLVA, Bruce-Ladder, Brucella species, MLST, MLVA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Brucella Türlerinin Multipleks PCR ile Teşhisi ve Moleküler Tiplendirilmesi Brusellozis, dünya genelinde en yaygın görülen zoonotik enfeksiyonlardan biridir. Enfekte hayvan ürünleri aracılığıyla insanlara bulaşarak halk sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra, hayvancılık sektöründe de ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Birçok ülkede brusellozis ile mücadele programları başlatılmış olsa da, sadece sınırlı sayıda ülke sığır brusellozisini yok denecek seviyelere indirmede başarılı olabilmiştir. Eradikasyonu sağlayan ülkelerin stratejileri incelendiğinde, ulusal programlar kapsamında teşhis, takip ve kontrol süreçlerinde alınan kararların bilimsel bir temele dayandırılmasının kritik öneme sahip olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, ülkemizde yürütülen eradikasyon çalışmalarına ışık tutmak amacıyla, bu çalışmada Brucella türlerinin Multipleks PCR ile teşhisi ve moleküler tiplendirmesinin yapılması amaçlanmıştır. Bu tez çalışması kapsamında, 2022-2023 yıllarında Ankara ve çevresindeki illerden Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Bakteriyoloji Teşhis Laboratuvarına Brucella spp. tanısı için gönderilen, 40 adet pozitif (Pendik VKE tarafından tiplendirilmiş) ve 10 adet negatif, toplam 50 marazi madde (vajinal sıvap ve atık fötus iç organları) kullanılmıştır. Örneklerin pozitifliği Real-Time PCR metodu ile doğrulandıktan sonra, Bruce-Ladder Multipleks PCR yöntemi ile tür ayrımı yapılmıştır. Ayrıca, pozitif numunelerin tiplendirilmesinde MLVA ve MLST yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, Bruce-Ladder Multipleks PCR metodunun klinik materyallerden doğrudan tür tespiti yapabildiğini, MLVA ve MLST yöntemlerinin ise genotiplendirmede başarıyla kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Diagnosis and Molecular Typing of Brucella Species by Multiplex PCR Brucellosis remains one of the most widespread zoonotic diseases globally. In addition to causing human infection through the consumption of products from infected animals, it leads to significant economic losses in livestock industries. While many countries have initiated control programs, only a few have successfully reduced bovine brucellosis to near-elimination levels. An analysis of strategies in countries that have achieved eradication reveals that basing decisions regarding diagnosis, surveillance, and control on a scientific foundation is essential for the effectiveness of nationwide programs. In light of this, to provide guidance for eradication efforts in our country, this study aims to perform the diagnosis and molecular typing of Brucella species using Multiplex PCR. Within the scope of this thesis, a total of 50 clinical samples (including vaginal swabs and internal organs of aborted fetuses) submitted to the Bacteriology Diagnostic Laboratory of the Veterinary Control Central Research Institute from Ankara and surrounding provinces between 2022 and 2023, which were diagnosed with Brucella spp., were examined. The study utilized 40 positive samples (previously typed by the Pendik VKE) and 10 negative samples. Following the confirmation of sample positivity via the Real-Time PCR method, species-level differentiation was performed using the Bruce-Ladder Multiplex PCR method. Additionally, MLVA and MLST methods were employed for the typing of the positive samples. The findings revealed that the Bruce-Ladder Multiplex PCR method can detect Brucella species directly from clinical materials and that MLVA and MLST methods can be effectively utilized for genotyping.