Anahtarlı roman kavramı ve Türk edebiyatındaki seyri
The concept of the roman à clef and its evolution in Turkish literature
  1. Tez No: 1000208
  2. Yazar: BATUHAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL DUMANTEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk romanı, Turkish novel
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Anahtarlı roman, gerçek kişilerin kurgusal isimler taşıyan karakterler aracılığıyla temsil edildiği bir roman türüdür. Anahtarlı romanda kurmaca ile gerçek arasındaki sınırlar muğlaktır. Okurların, isimleri değiştirilmiş olsa da gerçek kişileri tanımaları beklenir. Bu türde, karakterlerin gerçek hayattaki karşılıklarının teşhis edilebilmesi için genellikle isimlerde ufak değişikliklere gidilir. Karakterlerle gerçek kişiler arasındaki bağ, metin içi işaretler ve yanmetinler üzerinden kurulur. Bu çalışma, anahtarlı roman türü hakkında kuramsal bir çerçeve çizmeyi ve bu türün Türk edebiyatındaki seyrini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın ilk bölümünde anahtarlı romanın tanımı, kapsamı ve tarihî gelişimi ele alınmış, türün komşu türlerle ilişkileri ve kendi içindeki sınıflandırılmasına değinilmiştir. Ayrıca anahtarlı romanlar etrafındaki estetik, etik ve hukuki tartışmalar ile eserlerin yankıları değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise seçilmiş olan örnek metinlerden hareketle anahtarlı romanların Türk edebiyatındaki serüveni, belirlenen tür özellikleri üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın sonunda anahtarlı romanların kurmaca ile gerçeği harmanlayan melez bir roman türü olduğu ve Tanzimat Dönemi'nden günümüze değin Türk edebiyatında önemli bir yer tuttuğu neticesine varılmıştır. Bu çalışma, büyük ölçüde ihmal edilmiş bir tür olan anahtarlı romanlara dair literatürdeki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The roman à clef is a literary genre in which real-life figures are portrayed through characters given fictional names. The boundaries between fiction and reality are blurred in the roman à clef. Readers are expected to recognize real individuals despite their altered names. In this genre, slight changes are usually made to names so that the characters' real-life counterparts can be identified. The link between characters and real-life figures is established through intratextual markers and paratexts. This study aims to outline a theoretical framework for the roman à clef and to examine its evolution within Turkish literature. In this context, the first part of the study addresses the definition, scope, and historical development of the roman à clef and considering its relationship with related genres and its internal typology. Furthermore, the aesthetic, ethical, and legal debates surrounding romans à clef, as well as the impact of such works, are analyzed. The second part examines the development of the roman à clef in Turkish literature through selected examples, based on characteristics of the genre. The study concludes that the roman à clef is a hybrid novelistic genre that blends fiction and reality and occupies a significant place in Turkish literature from the Tanzimat Era to the present. This study aims to fill a gap in the literature on the roman à clef, a largely neglected genre.