Geri Dön

Yapı ve tür bakımından oksimoron (Modern Türk şiiri örnekleri bağlamında dil incelemesi)

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 429838
  2. Yazar: HASAN İSİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAŞTEĞİN TURGUNBAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 330

Özet

Bu çalışmada, birbiriyle çelişkili ya da zıt kavramların bir arada kullanılarak oluşturduğu tamlama biçimindeki ifadeler topluluğu olan oksimoron ele alınmıştır. Tezat sanatı içerisinde yer alan oksimoron, kavram karşıtlığına dayanan iki zıt ifadenin birleşerek yeni bir anlama yol açtığı edebi sanatlardan biridir. Başta roman, hikâye, şiir ve tiyatro olmak üzere edebi türlerde sıklıkla kullanılan bu sanat, basın dilinde ve reklamcılıkta da etkisini hissettirmektedir. Çoğu araştırmacıya göre, bu sanat eğitimli kişilerin anlayabileceği bir dil özelliğini taşımaktadır. Özellikle Batılı araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalar, oksimoronun edebi olarak gelişkin bir dile sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle Richard Lederer, Yeshayahu Shen ve René Girard'ın yapmış olduğu çalışmalar, oksimoron sanatının gramatikal ve semantik yönünü belirlemesi bakımından önemlidir. Türk araştırmacıların bu sanat hakkındaki görüşleri genellikle tanıtıcı bir özellik taşımaktadır. Bu çalışmada oksimoron yapılar, şiir bağlamında ele alınmıştır. Türk şiirinin modernleşme eğiliminde olduğu dönemleri kapsayan ürünlerin yer aldığı bu çalışmada oksimoron yapıların Türk şiiri açısından uzun bir geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Eski Türkçe döneminde düzyazıda görülmeye başlayan oksimoron sanatı, Orta Türkçe Döneminden itibaren şiirde etkisini göstermektedir. Türkçenin tarihi seyri içerisinde gelişme imkânı bulan bu sanat, Osmanlı edebiyatında“müştemilü'z-zıddeyn”olarak bilinmektedir. Modern Türk şiiri, tarihsel olarak 1860'dan günümüze kadar ki süreci yansıtan genel bir terimdir. Bu süre içerisinde ortaya çıkan edebi toplulukların eserlerinde görülen oksimoron yapılar, bu çalışmada detaylı bir şekilde ele alınarak sanatla ilgili değerlendirmelerde bulunan araştırmacıların tasnif denemelerine göre sınıflandırılmıştır. Ayrıca bu çalışmada, Modern Türk şiiri doğrultusunda incelenen metinlerden hareketle, Batılı araştırmacıların ortaya koyduğu oksimoron yapıların Türk şiirindeki örneklerinin hem şekil hem de anlam olarak nasıl bir gelişme içerisinde olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler Oksimoron, Kavram Karşıtlığı, Tezat, Modern Türk Şiiri, Karşıtların Birliği.

Özet (Çeviri)

In this study, which is contradictory with each other in the form of phrases or expressions created using a combination of opposites, oxymoron is discussed. Located in contrast Oxymoron, are based on a new understanding leads to one of the literary arts that concept of opposition is against to combine two opposite statements. Of first novel, story, poetry and drama, including literary genres commonly used in this art, the press and feel the impact of language in advertising. According to most researchers, this art, language carries a feature of the educated person can understand. In particular, the work done by Western scholars, is show that Oxymoron is sophisticated literary. In particular, Richard Lederer, Yeshayahu Shen and René Girard, are important in determining the direction of grammatical and semantic art of oxymoron. The views on the Turkish researchers usually carry an identifying feature. In this study, structures of oxymoron, are discussed in the context of poetry. Turkish poetry of that prediod where the products covering the modernization trend is seen in this study, have a long history of oxymoron in terms of structure of Turkish poetry. Oxymoron began to been in the art of prose Old Turkish Period, from Middle Turkish period shows the effect of poetry. Those who proposed in the course of art history of Turkish Language, Ottoman Literature, as a“müştemilü'z-zıddeyn”is known. The Modern Turkish Poetry, is a concept that reflects the historical process in from 1860 to the present day. According to the researchers as well as art-related assesment test classification, it is seen in the works of this period emerged in the literary community structure of oxymoron by considering in detail, in this study were classified. Also in this study, the texts of oxymoron examined in accordance with the Modern Turkish Poetry, structure of oxymoron, the revealed by Western researchers of examples of Turkish poetry has tried to show that in how develeopment as meaning both ways. Key Words Oxymoron, Concept Opposition, Contrast, Modern Turkish Poetry, Unity of Opposite.

Benzer Tezler

  1. Türk dilinde tekrar grupları üzerine art zamanlı bir analiz çalışması: Orhun Abidelerinde,Garib-nâme'de ve Dede Korkut'ta tekrarlar

    Başlık çevirisi yok

    OĞUZ YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Türk Dili ve EdebiyatıCelal Bayar Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FERHAT KARABULUT

  2. 18. yüzyıla ait bir Barbaros Hayreddin Paşa Gazavat-namesi üzerinde sentaks incelemesi

    Başlık çevirisi yok

    GÜLŞAH OKTAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Türk Dili ve EdebiyatıGazi Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İSMET CEMİLOĞLU

  3. Türkiye Türkçesinde Farsça kökenli kelimeler

    Persian-origin words in Turkey Turkish

    DOĞAN ÖZLÜK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Dilbilimİstanbul Üniversitesi

    Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ATALAY

  4. Pınar Kür'ün roman ve hikâyelerinde yapı, tema ve anlatım

    Structure, theme and narration in Pınar Kür's novels and stories

    OKTAY ÜZEL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Türk Dili ve EdebiyatıKırıkkale Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUHİTTİN ELİAÇIK

  5. Gaziantep il merkezi ve çevre köylerinin floristik kompozisyonunun hemerobik açıdan incelenmesi

    Investigation of floristic composition of Gaziantep and its neighboring villages in terms of hemeroby

    MUSTAFA PEHLİVAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    BiyolojiÇukurova Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NECATTİN TÜRKMEN