Sultani kuru üzüm ihracatında kalıntı sorunu ve üretici farkındalığı: Manisa ili alaşehir ilçesi örneği
Residue problem in sultani raisin exports and producer awareness: example of alaşehi̇r district of Manisa province
- Tez No: 1000231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE SİBEL GÜLSE BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alternatif tarım, Alternative agriculture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Manisa ili Alaşehir ilçesinde Sultani çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yapan üreticilerin pestisit kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarını inceleyerek, bu davranışların pestisit kalıntısı ve maksimum kalıntı limiti (MRL) riski üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca üreticilerin İyi Tarım Uygulamalarına (İTU) yönelik algıları ile konvansiyonel üretimden İTU sistemine geçiş sürecinde yaşanan ekonomik ve verim temelli kaygılar değerlendirilerek, sürdürülebilir ve güvenli üretim açısından mevcut durum ortaya konulmuştur. Araştırmanın evrenini, Alaşehir ilçesinde Sultani çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yapan ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticiler ile yüz yüze anket yöntemiyle elde edilen veriler oluşturmaktadır. Üretim yoğunluğu esas alınarak belirlenen 11 mahallede yer alan toplam 3.885 üretici arasından, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 347 üretici ile görüşülmüştür. Örneklemin mahallelere dağılımında oransal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket program aracılığıyla analiz edilmiş; frekans ve yüzde dağılımları ile üretim uygulamaları betimlenmiş, değişkenler arasındaki ilişkiler çapraz tablolar ve ki-kare testi ile incelenmiştir. Araştırma bulguları, üreticilerin pestisit kullanımına ilişkin bilgi ve uygulamaları ile kalıntı riski arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. MRL farkındalığı ve hasat öncesi bekleme süresine uyumun kalıntı riskini azalttığı, İyi Tarım Uygulamalarına yönelik olumlu tutumların ise bu süreci desteklediği belirlenmiştir. Buna karşın verim kaybı ve ekonomik kaygıların İTU'ya geçişi sınırlayan temel unsurlar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the knowledge, attitudes, and practices of producers engaged in Sultani seedless dried grape production in the Alaşehir district of Manisa province regarding pesticide use, and to determine the effects of these behaviors on pesticide residue and maximum residue limit (MRL) risk. In addition, producers' perceptions of Good Agricultural Practices (GAP) and their economic- and yield-related concerns during the transition from conventional production to the GAP system were evaluated in order to reveal the current situation in terms of sustainable and safe production. The population of the study consists of producers engaged in Sultani seedless dried grape production in the Alaşehir district who are registered in the Farmer Registration System, and data obtained through face-to-face surveys. Among a total of 3,885 producers located in 11 neighborhoods determined based on production intensity, interviews were conducted with 347 producers selected using simple random sampling. Proportional sampling was applied in the distribution of the sample across neighborhoods. The data were analyzed using the SPSS statistical package program. Production practices were described through frequency and percentage distributions, while relationships between variables were examined using cross-tabulations and the chi-square test. The findings indicate that there are significant relationships between producers' knowledge and practices regarding pesticide use and residue risk. Awareness of MRLs and compliance with the pre-harvest interval were found to reduce residue risk, while positive attitudes toward Good Agricultural Practices supported this process. However, yield losses and economic concerns were identified as the main factors limiting the transition to GAP.