Guitar and piano chords detection using gru networks
Gru ağlari kullanilarak gitar ve piyano akorlarini algilama
- Tez No: 1000236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİONYSİS GOULARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Music, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Akor, Frekans, Müzik terimleri, Nota, Sayısal işaret işleme, Sayısal işaretler, Ses dalgaları, Sezimleme, Sınıflandırma, Tanıma, Chord, Frequency, Music terms, Note, Digital signal processing, Digital signals, Sound waves, Detection, Classification, Recognition
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Otomatik akor tanıma (ACR), müzik bilgisi çekimi (MIR) alanında epey popüler bir konudur. Ses verileriyle dijital olarak çalışmak için öncelikle sinyallere dönüştürülmelidirler. Renk (kroma) özellik çıkarımı gibi özellik çıkarım metodları, kısa zamanlı Fourier dönüşümünü (STFT) kullanarak perde sınıf profillerini (PCP) hesaplar. Sonuç, oktav değişse de değişmeyen, perde şiddetini sunan kromagramdır. ACR'deki otomasyon için makine öğrenmesi (ML) ve derin öğrenme (DL) modellerinden faydalanılması gibi pek çok farklı yaklaşım vardır. Bu tezde, kapılı tekrarlayan birim (GRU) ağları üstüne çalışılmıştır. Bu tezin amacı, GRU'yu kromagramlarla eğitmek ve diğer güncel modeller ve özellik çıkarım teknikleriyle kıyaslayarak ne kadar verimli olduklarını bildirmektir. Eğitme, doğrulama ve test etme için piyano ve gitar çalma ses verileri olan birleştirilmiş üç veri seti vardır. Sonuç, gerçek ses kayıtlarının yarım saniyelik bölümlerindeki akorların tahminidir. GRU ağları kullanılarak bu veri setleriyle kazanılan doğruluk %63,83'tür ki bu, bu çalışmadaki diğer özellikler ve modellerle olan girişimlerden daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Automatic chord recognition (ACR) is a highly popular topic in the field of music information retrieval (MIR). In order to work with audio data digitally, they must first be transformed into signals. Feature extraction methods, such as chroma feature extraction (CFE), take the signals and calculate pitch class profiles (PCP) using short-time Fourier transform (STFT). The result is a chromagram, which is an octave-invariant pitch intensity presenter. For the automation in ACR, there are many different approaches such as machine learning (ML) and deep learning (DL) models being utilized. In this thesis, the gated recurrent unit (GRU) networks are worked upon. The goal of the thesis is to train the GRU with chromagrams, and report how efficient they are together by comparing them with other current models and feature extraction techniques. There are three datasets used in combination for training, validation, and testing having audio data of piano and guitar playing. The result is a prediction of the chords present in half-second segments of real audio recordings. The accuracy yielded using GRU networks with these datasets is 63.83%, which is higher than the attempts with other features and models within this work.