Tonal armonide gitar müziği odaklı olarak akorların kuruluş ve bağlantılarının yapısal özelliklerinin incelenmesi
An investigation of structural properties of chords and their progressions in tonal harmony with focus on guitar music
  1. Tez No: 342272
  2. Yazar: ABDULLAH BURAK POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. ATİLLA SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Tonal armoni, altılı akorlar, yedili akorlar, armonik yürüyüşler, armonilendirme, klasik dönem, gitar müziği, Tonal harmony, sixth chords, seventh chords, harmonic progressions, harmonization, classic period, guitar music
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu tez çalışması ile klasik armoninin gitar müziği düzenleme ve armonilendirmesinde kullanım ilkelerinin tespitine ve gitar öğrencilerinin eserleri anlama ve icra becerilerinin geliştirmelerine yönelik bir bilimsel katkı sağlanması hedeflenmiştir. Bu yönde eğitimsel ve kuramsal altyapıyı oluşturan bilgi ve tartışmaların tümü; yani,a)armoni tanımı ve öğretimindeki bazı temel kavramsal ve yöntemsel sorunlar;b)dört partili düzende kök konumlu, çevrilmiş üç sesli akorların ve (dört sesli) yedili akorların durum ve bağlantı kuramları ve bunlarla ilintili konulardaki özgün görüş ve yaklaşımlar;c)belirli bir tonalitenin dereceleri arasındaki bağlantıları açıklamaya yönelik özgün yaklaşımlar;d)gitar müziği odaklı akor kuruluşları ve temel kadanslar;tez çalışmasının bütünlüğü ve akıcılığı göz önüne alınarak Ekler kısmında sunulmuştur. Tezin ana araştırma sorusu ise, ?Ekler kısmında tanıtılan özgün kuramlar ışığında W.A.Mozart'ın solo piyano eserleri içerisinden seçilen örneklerin ? armonik dokuya tam bağlı kalarak ve rahatlıkla çalınabilir şeklide? gitar partisyonuna dönüşümü ne şekilde yapılır ?? şeklinde tanımlanmış ve bu kapsamda ?Bulgular ve Yorum? Bölümünde çok sayıda eser ele alınmıştır. Ortaya konan yöntem ve önerileri kullanarak araştırma alanını klasik ve erken romantik döneme ait çok sayıda besteci ve eser gruplarına genişletmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This thesis aims a scientific contribution to the principles of use of classical harmony in guitar music transcription and harmonization as well as to the development of student skills in analysis and playing guitar pieces. All relevant scientific background and discussions, namely,a)alternative definitions of harmony and fundamental conceptual and methodological problems in harmony education;b)alternative approaches to the construction and voice leading principles of four part root position triads, their inversions, seventh chords as well as novel approaches for all related issues;c)novel approaches in describing harmonic connections between all tonal degrees in a given tonality;d)construction of (root position, inverted and seventh) chords and basic cadences in guitar music;are provided in Appendices for the completeness and fluency of the presentation. The fundamental research problem is set as ?What are the guidelines in transposing classic period solo piano pieces selected among the works of W.A.Mozart into guitar to be played comfortably while not distubing the harmonic pattern in view of the novel approaches introduced in Appendices ??. In that context we analyze a certain number of related works in the main body. It is possible to extend the present research to a large number of compositions from classic and early romantic period by using the techniques introduced in the thesis.